New York City

Av Morrfan
7 feb. 2012 04:54
Visningar: 753
Jag ska åka till NYC i maj och önskar alla era tips om vad man inte får missa i NYC, särskilt gällande restauranger, caféer och barer.
7 feb. 2012 10:17
Åh, jag ska dit en vecka i april och behöver också lite tips! :)
7 feb. 2012 11:13
Gillar du konst? Musik? Byggnader? Historia?

Själva promenerade vi mycket. Jag har två blå tånaglar, som ett litet minne. Shopping är viktigt. Manhattan har allt.
Den gamla järnvägsviadukten, som nu används för promenader var en bra "plattform" att bese delar av ön. Det finns en linbana. Båtturen, som är fri är ett bra sätt att se "skylinen" av ön. En promenad över någon av broarna är ett måste. Vi såg också "Mamma Mia". Den har vi sett i både film och musikal i London. Men nu var den kompletterad och vi gillade den verkligen.

Att åka upp i någon hög byggnad är ett måste. Vi valde "Top of the Rock", där kön var mycket mindre. Välj tidigt på morgonen eller kvällen.

Harlem och musiken där var en höjdare. Vi gick bra in och ut i alla kyrkorna. Det visade sig vara helt ok. Kyrkorna öppnade fr 10 till 11.Söndagar.

Frihetsgudinnan tar tid. Räkna med en dag. Vi såg den bara från båten för att inte få så mycket spilltid. Detta gäller också Ground Zero. Vi nöjde oss att se den från utsidan. Mycket kö och bokning var nödvändig.

Detta är bara ett skummande. Vi såg många fina museum och i synnerhet konst.

C-Parken var viktig och byggnaden där Lennon bodde, fick vi på köpet. Det finns ett minne utanför huset där han blev skjuten.

China kvarteret är för oss viktig. Vi åt och köpte vårt gröna te där. Vi älskar Kina. :=), som vi besökt några gånger.

Tänk på att det är 120 volt i ledningarna och att du måste ha med en adapter till uttaget. Själva drack vi inte vattnet utan köpte det. Många affärer att köpa färdig mat i. Där kan du provsmaka och beställa. Vi tyckte det var bättre än att gå ut och äta varje gång magen skrek.

Tunnelbanan är ett bra sätt att komma fram på om du blir trött. Alla tåg stannar inte på alla stationer, så kolla det!!!
7 feb. 2012 11:20
Lär er tunnelbanan, som har många typer på samma färg, ex BLÅ. Typ A stannar inte på alla ställen, typ B, med samma färg stannar, men kan gå förbi en annan station, typ C, etc. Nu beskrev jag bara BLÅ. Det finns RÖD, GUL, GRÖN, etc. Det finns ett system som du bör knäcka. Åker du fel kan det på vissa stationer vara svårt att vända tillbaka. Då får du byta och åka framåt för att sedan vända. Det är inte så krångligt, men det tål att tänka på för att det skall vara smidigt. Kul är det! Vi har varit i Tokyo där det var supermodernt. Det är inte tunnelbanan i NY. Miljön är mer ett "fängelse". Förbi åkande tåg går i mitten, mellan ytterspåren, och kommer aldrig till perrongen.

Vi gjorde också en annan tavla till följd av att vi inte visste hur tågen stannar. När vi lämnade terminalen nr 8, John F Kennedy, så valde vi fel avstigningsstation. Vi hoppade på det förnämliga airtrain som går runt till alla terminalerna på flygfältet. Vi "hoppade" på grön linje med slutstation Howard Beach Station. Där ifrån gick bara tunnelbanan BLÅ typ A till Manhattan. (Om man går på åt rätt håll.:=)) Det vi inte visste var att BLÅ typ A inte stannade vid 42:a gatan. Vi fick då byta och åka framåt för att sedan backa tillbaka till 42:an. Hade vi tagit RÖD linje vid flygplatsen så hade slutstationen i stället varit Jamaica Station. Där ifrån var utbudet på tunnelbanor mycket större. Bl.a BLÅ typ E, som hade stannat. (Även BRUN typ J och Z samt "LIRR" går ifrån Jamaica)
7 feb. 2012 11:23
Femte Avenyn har fina affärer. Annars finns det stort utbud i nedre delen av Manhattan där också kulturen från alla världens hörn märks tydligast. Det finns också mycket skräp så du får inte bara titta på prislappen. Men skor var billigt och nedsatt till 50 %. Men man skall ändå kolla mellan olika affärer. De skiftade mycket på samma vara.

Området runt Chelsea hade mycket klädaffärer. Men jag tycker nog att utbudet på södra Manhattan var rikligt över allt.

Arkitekturen var rolig att studera också på de äldre fastigheterna. Sandstenshusen med den upphöjda yttertrappan och tjänsteingången.
Flatironhuset vid Madison Square.
Empire State Building såg man ”sticka upp” över allt.
South Street Seaport var en trevlig hamndel.
Rockefeller och isbanan samt närområdet var en folkfest och ett vackert inslag i gatubilden. Här kan du också åka upp.

Åker du ut på floden så ta färjan från södra delen. Den är gratis och du ser utöver Frihetsgudinnan också Ellis Island dit immigranterna anlände. Vi hade tur med vädret. Det bör vara bra väder för att du skall få den rätta känslan med ”skylinen” av Manhattan.

Wall Street är ett måste. Här kan du handla dina juveler också. Dyrt.

Passa på att äta i Chinatown. Du kan inte komma närmare Kina.
Broadway var häftig med all reklam. Det är lag att alla hus på Times Square skall ha någon typ av ljusreklam. Där var det ljust dygnet runt.
Grand Central Terminalen bör du inte missa. Jag älskar byggnation. :=) Kolla logistiken med trafik och tåg och annat. Kolla in den fyrsidiga klockan.
FN-huset . Park och mycket bevakning samt flaggor.
Vi utnyttjade varje minut och älskade staden. Man får också acceptera att det finns så mycket att uppleva i New York att man inte kan hinna. Jag har skrapat på ytan. Ha en bra karta och kolla in de olika referenserna. Då är det lätt att hitta. Sevärdheterna är tagna ur hjässan Du bör ordna upp dem efter läget. :=)

Köp inte biljetterna till "Mamma Mia" av en agent. Gå upp och köp dem på taatern. Mycket billigare och du kan kolla vad du sitter.

Linbanan över West Channel börjar vid Second Avenue och 66:gatan. Bron du inte skall missa är Brooklyn Bridge. Den har en gågata io mitten 5 meter över broplan. Häftig bro.

I Meatpacking Districtet var ombyggda lagerhallar och bagerier mysiga butiker. Där fanns också resterna av tidigare järnväg, som nu är promenadstråk.
Av Peter_o
7 feb. 2012 12:45
Du har fått med det mesta, Goastina! Bra skrivet. Vill bara komplettera med att man ska köpa ett Metrocard för 7 dagars obegränsade resor i första bästa tunnelbanenedgång man stöter på. Gäller 7 dagar från första dagen man använder det. Kostar $29. Be om både MTA- och busskarta över Manhattan av vaktpersonalen (finns inte vid alla nedgångar). Kartorna hittar man även på www.mta.info

Linbanan över till Roosevelt Island går från korsningen 2nd Avenue - 60 Street.

/PeterO
7 feb. 2012 13:23
Citerat från peter_o:
Du har fått med det mesta, Goastina! Bra skrivet. Vill bara komplettera med att man ska köpa ett Metrocard för 7 dagars obegränsade resor i första bästa tunnelbanenedgång man stöter på. Gäller 7 dagar från första dagen man använder det. Kostar $29. Be om både MTA- och busskarta över Manhattan av vaktpersonalen (finns inte vid alla nedgångar). Kartorna hittar man även på www.mta.info

Linbanan över till Roosevelt Island går från korsningen 2nd Avenue - 60 Street.

/PeterO
Tack Peter

Metrokort: Vi köpte för 10 gånger istället då vi visste att vi skulle gå mycket.

Vi köpte inte inträdeskortet, då vi bedömde att det inte var någon affär. Trots det var vi på många museer.

Och angående linbanan så hade mina noteringar blivit fellästa. 0 blev en 6. Du har rätt. Slarvigt av mig. :=(
Av Peter_o
7 feb. 2012 16:05
Ja, mycket gående blir det garanterat. Och märkligt nog kommer man till samma gator flera gånger. Då kan det vara skönt att hoppa på en buss och åka två kvarter.
Att ladda ett kort med 10 resor kostar $21 (och 7-dagars $29).
Men du har rätt i att första gången man är i NY så åker man inte så mycket. Jag åkte t ex aldrig buss då, men vid senare visiter har det blivit en hel del buss.
/PeterO
7 feb. 2012 16:31
OK Peter. Det är ingen tvekan vilket kort man skall välja.

Jag tyckte inte det fanns så många busslinjer som betjänade "vårt" område. Därför åkte vi hellre tunnelbana.

Vi tyckte också att nedgångarna till tunnelbanan var ibland svåra att upptäcka. I andra städer är det betydligt bättre markerade. Väl nere så var det inte lätt att förflytta sig mellan perrongerna mellan nordlig och sydlig riktning.

Har du kollat in min redovisning om tunnelbanan? Vissa linjer är tydligen express och stannar inte på alla hållplatser. Tåget åker på mittspåret!! Vi lärde oss det, men hur ser man det på tunnelbanekartan?
Av Peter_o
7 feb. 2012 18:44
MTA-kartan är ett måste när man är i NY, och helst ska man ha studerat den innan man åker dit. Den finns i många guideböcker och som sagt på www.http://mta.info/nyct/maps/submap.htm

På kartan är de stationer där alla tåg stannar utmärkta med vit punkt. Lokalstationer där endast vissa tåg stannar är märkta med svart punkt. På papperskartan är numret/bokstaven för de linjer som stannar vid stationen utmärkt. T ex står det en 6-a under stationen 33 Street på grön linje. Det innebär således att de gröna linjerna 4 och 5 inte stannar där.

För att komplicera det hela lite så finns det tågsätt på linje 6 där linjemarkeringen på tåget är en kvadrat med spets uppåt. Dessa tåg är snabbtåg i rusningstrafiken.

Normalt är linjemarkeringen en färgad cirkel med nummer/bokstav i. På kartan är ändstationerna markerade som vanliga (liggande) kvadrater.

Ska man åka långa sträckor med tunnelbanan lönar det sig troligen att åka en station åt fel håll för att sedan ta snabbtåg. Normalt stannar snabbtåg (Express står det på hänvisningsskylten) och lokaltåg på samma plattform, men olika sidor.

Det första man ska se upp med är att man följer skyltar till Upptown (mot Harlem) eller Downtown (mot Frihetsgudinnan) när man går ner i tunnelbanan. På många ställen måste detta val göras redan uppe på gatan.
7 feb. 2012 18:54
Tack Peter du bekräftade i "princip" vad jag visste, men du la pusselbiten på plats.

Vi fick lära oss utan att förstå på vilka stationer som man inte kunde springa emellan och vid vilka tåg som var express. Nu vet jag att det står på kartan. Jag studerade den, men det gavs aldrig tid att verkligen "sitta" ner. Din erfarenhet är verkligen värdefull. Man förstår det inte före man har gjort felen, bara i efterhand.

Jag hade en karta över tunnelbanorna redan hemma, men den hade en för liten skala.

Tack Peter
Av Morrfan
8 feb. 2012 00:39
Tusen tack! Ni är fantastiska! Ska skriva ut detta och ta med mig samt kolla upp en massa saker. Det jag mer skulle vilja ha tips på är restauranger, barer och klubbar. Någon som kan tipsa??
Av Peter_o
8 feb. 2012 10:07
Citerat från morrfan:
Tusen tack! Ni är fantastiska! Ska skriva ut detta och ta med mig samt kolla upp en massa saker. Det jag mer skulle vilja ha tips på är restauranger, barer och klubbar. Någon som kan tipsa??
Ingen kan slå http://ettannatnewyork.blogspot.com/

En bit ner i högerspalten kan du söka på olika typer av matställen, eller vad sägs om följande länkar:
Bar Belgiskt Brooklyn Brownies Brunch Burrito Choklad Cupcakes Dessert Dim Sum Diner Dive Bar Dumpling Etiopiskt Fika Franskt Frukost Fyllemat Glass Godis Hamburgare Happy Hour Irländsk Israeliskt Italienskt Japanskt Judiskt Kinesiskt Koreanskt Kubanskt Lunch Mat Mexikanskt Middag Nudlar Ost Ostron Pannkakor Pizza Polskt Pub Queens Romantiskt Scones Snack Soul Food Sportbar Sushi Tacos Te Thailändskt Ukrainskt Ungerskt Vegetariskt Venezuealnskt Vietnamesiskt Vinbar Våfflor Öl och drinkar

Dessutom har de andra länkar, kläder, sevärdheter mm mm.

/PeterO

Ps, jag råkade redigera bort länken Nattliv.
Av Annl
8 feb. 2012 21:36
Kolla Guide Michelin - både stjärnkrogar och prisvärda dito för nästan ingenting. Fantastisk publikation!
Citerat från morrfan:
Tusen tack! Ni är fantastiska! Ska skriva ut detta och ta med mig samt kolla upp en massa saker. Det jag mer skulle vilja ha tips på är restauranger, barer och klubbar. Någon som kan tipsa??
8 mars 2012 23:43
Och mitt bidrag är att opentable.com är bra för att hitta och boka matställen.

Vi har bokat via den ett flertal gånger (även London) och det funkade bra. Vissa restauranger kräver att man bekräftar dagen innan att man kommer - glöm inte bort det.

Registrera dig innan du bokar - det gör saken enklare plus att du kan få rabatter. Använd dig av tel nr till hotellet (reg tel nr är obligatorisk och det skall ju matcha amerikanskt nummer).