Nationalrätten i Holland?
Hejsan,
Min man är från Belgien och hans första tanke på Holländsk mat var en rätt med ett riktigt tokigt namn,bitterballen, TV4 har haft ett inslag om hur det hela går till så kan du ju tom testlaga innan resan: http://www.tv4play.se/hem_och_fritid/halv_atta_hos_mig?title=alexanders_bitterballen&videoid=1103289
Min man är från Belgien och hans första tanke på Holländsk mat var en rätt med ett riktigt tokigt namn,bitterballen, TV4 har haft ett inslag om hur det hela går till så kan du ju tom testlaga innan resan: http://www.tv4play.se/hem_och_fritid/halv_atta_hos_mig?title=alexanders_bitterballen&videoid=1103289
Har ett par holländska kompiar och de bjuder ofta på t.ex. stamppot eller hutspot med korv (ofta soppa som förrätt), som snabbmat äter de ofta t.ex. frikandel, kroket eller bitterbal (inte mina favoriter), olika typer av pannkakor eller pommes med majonäs. På smögås har de ofta strössel som pålägg och till fikat gillar jag stroopwafel. Gillar du lakrits kan du testa deras drop i olika varianter.
Vet inte om något av detta kan ses som den absoluta nationalrätten men det verkar vanligt i alla fall :)
Trevlig resa!
Vet inte om något av detta kan ses som den absoluta nationalrätten men det verkar vanligt i alla fall :)
Trevlig resa!
Haha! Jag minns strössel på mackan! Jag var där för 20 år sen och det var strössel som gällde.
Men sedan skulle jag väl vilja säga Rijstaffel - det är egentligen indonesiska smårätter men det är ju så typiskt för Nederländerna! De har adopterat rätten från sina många indonesiska immigranter.
Om du nu inte tycker det är en regelrätt holländsk rätt så kan du ju testa den en kväll när du är sugen på nåt gott bara :)
Men sedan skulle jag väl vilja säga Rijstaffel - det är egentligen indonesiska smårätter men det är ju så typiskt för Nederländerna! De har adopterat rätten från sina många indonesiska immigranter.
Om du nu inte tycker det är en regelrätt holländsk rätt så kan du ju testa den en kväll när du är sugen på nåt gott bara :)
Håller med alla ovanstående från mina 4,5 som boende där... och glöm inte pindasaus, jordnötsås alltså till pommes friten. Poffertjes, småplättar med smör o florsocker är gott oxå. När man frågade vad det blir för mat, så fick man ofta svaret vilken grönsak som serverades, t.ex blomkål... o sen nämnde man köttet.. ska du göra som en äkta holländare, drick inte till maten, utan före eller efter... har aldrig fattat vitsen med det..