Mat och dryck på resmålet

31 jan. 2011 22:53
Visningar: 1111
Hej, hur är det med dig när det gäller ditt kanske nya resmål och mat/dryck?
Jag har ju en filosofi att testa inhemsk mat i så stor utsträckning som möjligt på de platser jag besöker.
För mig har det resulterat i ett antal matböcker från olika delar av vår värld.
Kan väl säga att jag fått många otroliga smakupplevelser.
Där jag varit senast är i Kroatien/Slovenien/Ungern bl.a. Blev mycket förtjust i kroatisk mat buzara (havskräftor), sarma (kåldolmar), pašticada (nötköttsgryta).
Ungersk mat såsom Gulasch och favoriten paprikakyckling (kan bli stark).
Sedan har vi ju det thailändska köket som jag bara älskar, har redan förbrukat 3 wookpannor.
Ja, listan kan bli lång, Mexikansk mat är bara ett måste.....
Öl är väldigt gott till maten men då beställer jag INTE Tuborg/Heniken
Vad tycker du?
Av Ane
31 jan. 2011 22:58
Jag är helt enig med deg! Det är väl något idet att "ta seden dit man kommer" så långt det låter seg göra då...
Jag brukar att tänka på vad jeg kan gå miste om när jag inte smakar.......
1 feb. 2011 16:57
Glömde Italien, enl mig i särklass bästa maten i Europa. Då undantar jag (kanske) alla de franska kockarna som finns i Bryssel. En grej till. Åker du längs de franska motorvägarna! De restaurangerna är om möjligt sämre än de flesta andra europeiska vägrestaurangerna enligt mig.
1 feb. 2011 17:57
Hej Ingemar!
Det mesta vill jag iallafall prova på... men vill inte ha den allra starkaste maten!
Men det du räknar upp låter gott!
OCH! Fisk är gott...
Så:) i Norge finns där goda "fiskekager". Valbiff ( upppsss utrotningshotat djur!) med stekt lök! Römme:)
På Azorerna FISK FISK FISK. Och inte att förglömma den goda yoghurten med all den goda färska frukten!
Thailänsk mat = håller med dig:) om ej för stark...
Grekiska moussakan... mums! Och dolmarna där...
Jadu, listan kan som du skrev, bli lång! Men inte insekter och andra konstigheter hmmmmmm
Och om ÖL, ja gärna! Oftast lättare att välja än av vinerna. Kan ju vara väldigt varierande!
Av Msdr
1 feb. 2011 18:29
Jag håller med dig! Klart man vill prova det lokala köket! Sen undrar man ju ibland om man itne får modifierade varianter på många restauranger :)

Thaimat tycker jag också är otroligt god, faktiskt tycker jag det är det bästa med hela Thailand! Lagas flitigt hemma.
Mexikansk mat är en hit, men den mat vi tror är mexikansk och lagar hemma skilde sig ganska mycket från maten i Mexiko! Båda varianterna gillas dock.
Italiensk mat tycker även jag är fantastisk.
Franska köket som ska va så himla bra har jag ännu inte förstått mig på, har bott i Frankrike, och inte ens det hjälpte! Kan inte komma på nån fantastisk rätt som jag ätit i Frankrike, dessutom får man ofta rätt lite mat där tycker jag...

Enda resmålet där jag till slut helt undvek den inhemska maten var Indien, var på kurs i 3 veckor och fick jättegod klassisk indisk mat (fast troligen lite mindre kryddor...), efter en magsjukeperiod undvek jag dock indisk mat resten av resan dvs i närmre 3 veckor, fick nån slags aversion. Försöker mig dock på att laga indiskt igen hemma, så aversionen är helt borta nu :)
Av Hathor
1 feb. 2011 20:43
jo de är klart att jag testar all ny mat dit jag kommer,o jag kan inte förstå att människor tar all in inklusive,så trist att äta på hotellet varje dag...
jag äter helt på små syltor där befolkningen äter,eller sätter mej på golvet med en duk av tidningar där inköpt mat dukas upp,gott o gemytligt att dela brödet o maten,detta gör jag ofta i Egypten,o Marocco..
En hakkebiff i Danmark är ju underbart med en tuborg till,grekisk mat o kryddsättning tillhör också favoriterna.
En underbar paella åt jag på menorca,den gömmer jag aldrig..
Thailändsk mat god o nyttig.men jag blir trött på den efter ett tag..
Indisk mat,oj oj,mumsigt
Maten i Prag ingen höjdare,stabbig o tung,men ölen var god,samma sak gäller tysk matkonst,ingen höjdare..
Min sämsat matupplevelse har jag från island då jag åt Val,uch,de gick inte att äta,tallriken som kom in var en blodig valbiff som smakade tran...
Sillbullar med korintsås i Norge också en icke angenäm upplevelse...
Svensk mat går heller inte av för hackor...

jag har också samlat på mej kokböcker från mina resor,o visst är de trevligt att laga ngn måltid som man minns o på så sätt få en lite matresa .....
kul tråd ingemar
2 feb. 2011 12:21
Visst provar vi på den lokala maten men har inget direkt behov av att bara äta lokala rätter heller,det slinker väl med nån enstaka maträtt med utländska influenser också huvudsaken är att det ser gott ut,jag skiter om jag äter en god indiskt kryddad kyckling i Turkiet kebabsallad i england eller ungerska piroger i Belgien bara det smakar bra.

Vad gäller matdryck så blir det oftast juice eller läsk men de gånger jag tar öl till maten blir det ju något lokalt ljust öl jag kan inte påstå att jag märker så stor skillnad på billig lokal öl eller dyr importöl när det gäller de ljusa varianterna så där får snålheten styra he he!

Något jag inte har nåt behov av är att vara kaxig för att jag provat på alla äckliga rättter jag kan komma över på ett resmål bara för att det är ett "måste"tex. sur haj bara för att man är på Island eller ruttet ägg med kycklingfoster för att man är i japan osv.dessa rätter äts inte särskillt ofta av de bofasta heller utan har blivit något av en turistfalla om uttrycket tillåts,då äter jag nog hellre på närmaste Burger king ha ha!
mvh. Bosse.
3 feb. 2011 22:41
Laplander, håller med dig i det mesta.
Måste bara nämna Island och valkött. Det är en inte ovanlig rätt på Island.
Många gånger tror man att det är (kanske till och med) en turistfälla, men ganska ofta finns ursprunget att finna hos den inhemska populationen. Jämför med våra svenska/nordiska rätter som fanns förr, men ratas av nya generationer. Där finner vi ofta dessa rätter.
4 feb. 2011 10:40
Ja Ingmar just vad det gäller Islands ruttna haj har du helt rätt det är ungefär som våran surströmming i popularitet den är starkt förknippad med deras intag av brännvin så det är något av en ritual över det hela det är ju inte direkt nåt man sätter i sig några större mängder av och är ingen maträtt i sig snarare en aptitretare men funkar nog mer avskräckande på mig än som aptitretare, håller mig till färsk fisk det som luktar illa kastar jag i soporna he he!

Valkött kan jag väl personligen inte påstå att jag tycker är nåt att höja till skyarna däremot äter jag med glupande aptit de läckra havskräftorna stekta i vitlökssmör som man serverar på island just det receptet är inte särskilt genuint isländskt om man säger så men fantastiskt gott är det ändå.
mvh. Bosse.
Av Asok
4 feb. 2011 16:32
Brukar alltid vilja äta inhemsk mat vart jag än är. Har ätit fantastisk mat i såväl Kina, Egypten som i Australien för att nämna några länder.
4 feb. 2011 23:54
Håller med dig Asok, tänk att komma till nya miljöer/kulturer utan att fått "smaka" på landet!
Det är för mig en främmande tanke.
5 feb. 2011 11:58
Mat och dryck är ju en del av resan. Man vill ju prova det inhemska men vi tar det inte så allvarligt.
Vi äter lite vad vi stöter på som vi blir sugna på, äter inte saker som verkar motbjudande bara för att ha gjort det. Ibland är miljön det som gör måltiden minnesvärd, ibland kan det vara personalen och ibland maten och drycken.
I Thailand är den mat vi minns bäst, en lunch för 6:- på en enkel servering bortom turisstråken samt en blåsning av en tuk-tuk förare som körde oss till en restaurang med Thailands kanske högsta priser och äckligaste mat, dock ingick lite massage och en mycket konstig stämning i restaurangen där vi var ensamma förutom personalen, men man minns det i alla fall :-)
Den godaste Thaimaten har vi faktiskt ätit i Malmö! Den godaste Pizzan åt vi i Mar del Plata i Argentina, Den bästa Argentinska middagen åt vi i Köpenhamn, o.s.v. Vi undviker trots allt svenska köttbullar utomlands.

Dryck väljer vi om det går inhemska alternativ och provar gärna så många sorter som möjligt, dock inte alla samma kväll :-o

Vi tar också något med oss hem, att ta en Ron Miel från Kanarieöarna till kaffet eller smutta på ett glas Commanderia från Cypern ger en tillbaka lite av semesterkänslan.
Av Trea
6 feb. 2011 22:14
Visst är mat en stor del av resandet! Vi har tyckt att vi fått vällagad och prisvärd mat i hela östeuropa. I Ungern Gulashsoppan, men också exklusiva rätter med gås och gåslever. I Polen goda korvar, i Ukraina fantastiska soppor, i Ryssland krämiga och goda förrättssallader, i Tjeckien fantastisk öl... Och så Asien förstås! I Vietnam har de en förmåga att trolla. Inte mycket kött och ändå smakar det himmelskt! Kineserna lagar många underbara rätter, som pekinganka, men också soppor, dumplings, fiskrätter... I Afrika har vi fått underbart god fisk och fantastisk springbock.

Marocko var en besvikelse när det gällde maten. Cypern tar dock priser som dåligt matland. Och visst händer det att man utsätts för äckligheter, vi har listat de värsta i ett inlägg på vår blogg: http://www.freedomtravel.se/2010/02/varldens-ackligaste-mat/

Men också de upplevelserna är ju något man minns!

Helena & Peter
http://www.freedomtravel.se
6 feb. 2011 23:27
Trea, tackar för inlägget, har en kommentar om Cypern.
Jag/vi har varit i Larnacka, Fig tree bay och Aya Napa på Cypern. Vill till 100% hålla med om maten där. I stort sett ALLA restauranger ville överträffa varandra i att tillaga entrecote, lövbiff och andra internationella rätter. Fanns några undantag när vi var i Larnaka. Men då var vi tvungna att ta oss en bit från turiststråken.
Jämför Grekland där du verkligen kan njuta av inhemsk mat.
Ingemar
Av Trea
8 feb. 2011 13:21
Det är möjligt att det finns bättre ställen i Cypern, men det var verkligen svårt att hitta... Det jag blev mest tokig på var alla pommes frites och all majonnäs...
Grekland har jag inte varit i, men vi ska förmodligen ner mot Kroatien och Montenegro med husbilen i sommar. Om vi har tur finns det bra mat där också

/Helena
9 feb. 2011 18:58
Att äta den inhemska maten är ju halva upplevelsen av resan, vi äter alltid av den inhemska maten oavsett vilket resmål vi varit på så det är inget att tveka på.
9 feb. 2011 20:08
Cypern, är ett fantastiskt matland, speciellt om man väljer den inhemska maten (och drycken) tycker jag. Larnaka där vi var senast har många restauranger om serverar fantastisk mat. Faktiskt ett av de länder där vi fått genomgående bäst mat, dessutom är Cyprioterna enormt trevliga och hjälpsamma. Tyvärr vill tydligen många ha köttbullar, Fish and Chips o.s.v. så på många rena turistorter går det inte ens att hitta inhemska rätter värsta stället hitintills var Playa Ingles där man knappt kunde hitta någonting Kanariskt..
9 feb. 2011 22:59
Kustaffe, håller fullständigt med dig.
Floridasidanse, Håller med dig också. Som jag skrev, går man lite vid sidan om turistlövbiffen kan du göra fynd. Tyckte också att den cypriotiska ölen Keo (bryggeriet heter väl så) var väldigt god.

tt äta den inhemska maten är ju halva upplevelsen av resan, vi äter alltid av den inhemska maten oavsett vilket resmål vi varit på så det är inget att tveka på.
2011-02-09 20:08Citera | Anmäl

Floridasidanse
Cypern, är ett fantastiskt matland, speciellt om man väljer den inhemska maten (och drycken) tycker jag. Larnaka där vi var senast har många restauranger om serverar fantastisk mat. Faktiskt ett av de länder där vi fått genomgående bäst mat, dessutom är Cyprioterna enormt trevliga och hjälpsamma. Tyvärr vill tydligen många ha köttbullar, Fish and Chips o.s.v. så på många rena turistorter går det inte ens att hitta inhemska rätter värsta stället hitintills var Playa Ingles där man knappt kunde hitta någonting
10 feb. 2011 00:37
Citerat från ingemar_e:
Kustaffe, håller fullständigt med dig.
Floridasidanse, Håller med dig också. Som jag skrev, går man lite vid sidan om turistlövbiffen kan du göra fynd. Tyckte också att den cypriotiska ölen Keo (bryggeriet heter väl så) var väldigt god.

tt äta den inhemska maten är ju halva upplevelsen av resan, vi äter alltid av den inhemska maten oavsett vilket resmål vi varit på så det är inget att tveka på.
Keo ja! Har Du (eller någon annan för den delen) inte varit på deras fabrik i Limmasol så gör ett besök där, det är verkligen intressant och dessutom är det en generös smakprovning efter rundvisningen (förra året var det stängt p.g.a. ombyggnad men det borde ju vara klart nu, dessutom gratis, finns även andra vinhus som har visningar, Sodap och några till men har inte varit på fler. Vinfestivalen i Limmasol på hösten är också väldigt trevlig.
Av Mpc
10 feb. 2011 11:52
Du kan inte stopp i dig tre wokpannor! Du ska bara äta det du tillagat. Pannorna måste vara hårdsmälta även med chili. Vi äter det malaysiska maten just nu men fr.o.m. Den 12:e går vi över till thai. Gött!
Av Sjalen
10 feb. 2011 11:53
Citerat från ingemar_e:
Glömde Italien, enl mig i särklass bästa maten i Europa. Då undantar jag (kanske) alla de franska kockarna som finns i Bryssel. En grej till. Åker du längs de franska motorvägarna! De restaurangerna är om möjligt sämre än de flesta andra europeiska vägrestaurangerna enligt mig.
Ja det franska köket sägs ju härstamma från det italienska när de gamla kungarna tog in italienska kockar :) För mig är det italienska det jag skulle välja om någon sa att jag bara fick äta ur ett kök resten av livet. Det finns ju dessutom stor variation mellan norra och södra Italiens kök.

Annars gillar jag indisk och ungersk mat samt sushi bäst men ja, jag äter det mesta och mat är en stor del av mina resor. Ungersk mat anser jag vara den mest bortglömda i hela Europa.

När Aftonbladet listade grishuvud som något av det äckligaste de hittat så blev jag lite förvånad för t.ex. kändiskocken Anthony Bourdin älskar griskind och lovprisar kändisen Fergus Hendersons restaurang i London med den typen av mat och det går ju hur bra som helst för Malmös restaurang Bastard som kör med liknande kök. Kanske menade de något helt annat som de fått i Asien eller liknande men det är synd att journalister bara sensationslystet skriver "grishuvud" för det omfattar så mycket.

Själv får jag stoooor längtan efter riktiga fish & chips ibland och blir galen på de "fiskpinnar" med små strips som serveras under detta namn i Sverige. Likaså längtar jag efter cheese and onion pasty, Five counties cheese, hog roast with crackling and apple sauce, Coronation chicken och clotted cream scones...mmm...:)
10 feb. 2011 13:05
En rolig episod, alltså nu i efterhand!
Vi var på Azorerna, hade ätit fisk flera gånger = ett nästan säkert kort...
Nu var det midsommarafton.) Vi skulle festa på en god biff... (Ingen sill el.dyl med = OK) Tänkte på alla kossorna där var på ön, nog fanns det bra nötkött att tillgå:) Så dax hitta en trevlig restaurang. Denna dagen firades en av Azorernas många festivaler, dock lite avslaget känndes det som.
NU beställa den goda biffen... men jisses det var en "Rubber-biff" dvs vi kallar den så nu efteråt:) SEG är inte rätta ordet... för den var värre än så! Nu säger vi till kypare, vad som sägas borde!!! OCH vad händer?!?!! Jo han kommer in med grillbestick! Hmmmmmmmmmmm så var det ju inte vi tänkte oss det, en OKEJ biff var, hade vi sagt till om! Så suckkkkkkkkk, ny tillsägelse MEN nu vill vi ha nåt annat! MEN inte var det deras mat!!! Så vi gick därifrån, efter att ha provat äta nåt annat där! Eländigt det oxå... OCH den stackars kyparen, var det inte alls synd om. FÖR det var ägaren... och han skickade ut en anställd efter första fadäsen. Dvs inga diskussioner med arga turister. Betalt?! NEJ! Så blev den midsommarmaten!
Tog på humöret iallafall!
Tur det inte blir så här för ofta...
Av Bengtar
10 feb. 2011 13:29
Thaikäket tycker jag är världens mest överskattade, Så jäkla gott är det inte enligt mig.
Allt överbruk av asiatisk koriander stör mina smaklökar.
Jag är förtjust i den Vietnamesiska matlagningen, aromatisk, god och med tydliga spår av Frankrike.
Sushi på rätt krog i Singapore - vilken höjdare.
Italienskt naturligtvis. Oändlig variation och bara så gott.
Franskt i form av "havets frukter" i Arcachon, oförglömligt.
Angående Cypern så finns det en restaurang i Fig tree Bay som heter Diva, fantastisk mat av skickliga kockar.

Svenska kockar har under en rad av år i internationella tävlingar visat att de är av världsklass.
När man äter, när man är på resa handlar det mycket om vad kocken och medarbetarna kan prestera. Har dom till sitt kunnande bra råvaror så kan man förvänta matupplevelser.

Man ska undvika vägkrogar, turiststråkens fällor, gatukök, osv.
Intill de allra flesta stråken finns pärlor överallt.

Aldrig gå in där det finns storbildsteve med engelsk fotboll.
10 feb. 2011 15:26
Citerat från bengtar:

När man äter, när man är på resa handlar det mycket om vad kocken och medarbetarna kan prestera. Har dom till sitt kunnande bra råvaror så kan man förvänta matupplevelser.

Man ska undvika vägkrogar, turiststråkens fällor, gatukök, osv.
Intill de allra flesta stråken finns pärlor överallt.

Aldrig gå in där det finns storbildsteve med engelsk fotboll.
Kommentar:

"Kunde inte ha sagt det bättre själv, Bengtar och Ingemar" På tal om kockarna och deras råvaror:)
På tal om "Rubberbiffen" fnissss

OCH det där med storbildsteve---överlag:) Isåfall på sportbaren, där de hör hemma!
10 feb. 2011 15:39
Appropå den italienska maten. På Sicilien gick vi in på en liten bykrog för att få något att äta. Ingen på krogen talade engelska så vi pekade på grannbordets mat och beställde det för det såg mycket gott ut. Efter middagen fick vi kyparen till att förstå skriva ner på ett papper vad vi ätit, tillbaka på hotellet visade vi lappen, har ni ätit det så har ni ätit vinmarinerad katt. Det var mycket gott, smakade som hare eller kanin.
12 feb. 2011 21:59
Citerat från floridasidanse:
Citerat från ingemar_e:
Kustaffe, håller fullständigt med dig.
Floridasidanse, Håller med dig också. Som jag skrev, går man lite vid sidan om turistlövbiffen kan du göra fynd. Tyckte också att den cypriotiska ölen Keo (bryggeriet heter väl så) var väldigt god.

tt äta den inhemska maten är ju halva upplevelsen av resan, vi äter alltid av den inhemska maten oavsett vilket resmål vi varit på så det är inget att tveka på.
Keo ja! Har Du (eller någon annan för den delen) inte varit på deras fabrik i Limmasol så gör ett besök där, det är verkligen intressant och dessutom är det en generös smakprovning efter rundvisningen (förra året var det stängt p.g.a. ombyggnad men det borde ju vara klart nu, dessutom gratis, finns även andra vinhus som har visningar, Sodap och några till men har inte varit på fler. Vinfestivalen i Limmasol på hösten är också väldigt trevlig.
Tyvärr missade vi ditt förslag på ölprovningen i Limassol! Ska ha det i åtanke vid kommande resa!
12 feb. 2011 22:30
Citerat från ingemar_e:
Citerat från floridasidanse:
Citerat från ingemar_e:
Kustaffe, håller fullständigt med dig.
Floridasidanse, Håller med dig också. Som jag skrev, går man lite vid sidan om turistlövbiffen kan du göra fynd. Tyckte också att den cypriotiska ölen Keo (bryggeriet heter väl så) var väldigt god.

tt äta den inhemska maten är ju halva upplevelsen av resan, vi äter alltid av den inhemska maten oavsett vilket resmål vi varit på så det är inget att tveka på.
Keo ja! Har Du (eller någon annan för den delen) inte varit på deras fabrik i Limmasol så gör ett besök där, det är verkligen intressant och dessutom är det en generös smakprovning efter rundvisningen (förra året var det stängt p.g.a. ombyggnad men det borde ju vara klart nu, dessutom gratis, finns även andra vinhus som har visningar, Sodap och några till men har inte varit på fler. Vinfestivalen i Limmasol på hösten är också väldigt trevlig.
Tyvärr missade vi ditt förslag på ölprovningen i Limassol! Ska ha det i åtanke vid kommande resa!
Inte bara öl! Keo är (tror jag) även den största vinproducenten på Cypern, de gör bl.a. världens äldsta vin, Commanderia. Åker Ni till Cypern igen så gör ett besök, det är verkligen prisvärt! (gratis ;-)
12 feb. 2011 22:33
Citerat från floridasidanse:
Citerat från ingemar_e:
Citerat från floridasidanse:
Citerat från ingemar_e:
Kustaffe, håller fullständigt med dig.
Floridasidanse, Håller med dig också. Som jag skrev, går man lite vid sidan om turistlövbiffen kan du göra fynd. Tyckte också att den cypriotiska ölen Keo (bryggeriet heter väl så) var väldigt god.

tt äta den inhemska maten är ju halva upplevelsen av resan, vi äter alltid av den inhemska maten oavsett vilket resmål vi varit på så det är inget att tveka på.
Keo ja! Har Du (eller någon annan för den delen) inte varit på deras fabrik i Limmasol så gör ett besök där, det är verkligen intressant och dessutom är det en generös smakprovning efter rundvisningen (förra året var det stängt p.g.a. ombyggnad men det borde ju vara klart nu, dessutom gratis, finns även andra vinhus som har visningar, Sodap och några till men har inte varit på fler. Vinfestivalen i Limmasol på hösten är också väldigt trevlig.
Tyvärr missade vi ditt förslag på ölprovningen i Limassol! Ska ha det i åtanke vid kommande resa!
Inte bara öl! Keo är (tror jag) även den största vinproducenten på Cypern, de gör bl.a. världens äldsta vin, Commanderia. Åker Ni till Cypern igen så gör ett besök, det är verkligen prisvärt! (gratis ;-)
Det ska jag göra, vet att de producerar vin också, tror mest vitt! Å jag som gillar rött mest.
Av Sjalen
14 feb. 2011 14:51
Citerat från bengtar:
Svenska kockar har under en rad av år i internationella tävlingar visat att de är av världsklass.
När man äter, när man är på resa handlar det mycket om vad kocken och medarbetarna kan prestera. Har dom till sitt kunnande bra råvaror så kan man förvänta matupplevelser.
Just därför är det underbart att semestra på Gotland :) Värdshuset Lindgården serverar glödhoppa, mullbärsparfait på egna mullbär m.m. och på 50 Kvadrat får man gotländsk tryffel om man nu inte vill till östra Gotland under hösten istället och själv leta med restaurangen på den sidan...Det dräller av saffranspannkakor, gädda och en massa annat gott och uteserveringarna vid gamla ruiner (såsom Frimurarnas "Bistra Haren") med grillat lamm....

Släng dig i väggen utlandssemester säger man efter att ha ätit på Gotland en vecka :)