Mat
Det verkar på mig som om att många på den här sajten anser att ju längre bort, desto godare mat!
Är det ingen som (händelsevis upptäckt att vi i Sverige har en fantastisk och varierad fin mat) kan se lite närmare än Macnånting eller falu?
Själv har jag stora upplevelser av svensk traditionell matkultur som så väl matchar det mesta utomlands.
Låt vara att en del tas in till oss, men det finns rätter som man inte kommer i närheten av utrikes.
Det kan vara av intresse att få veta vad medlemmarna tycker om vilken egenmat som inte står efter vad man kan få långt bort!
Tänk efter, vad är vår egen mat, som om möjligt Ni skulle vilja bjuda en utländsk gäst på?
Är det ingen som (händelsevis upptäckt att vi i Sverige har en fantastisk och varierad fin mat) kan se lite närmare än Macnånting eller falu?
Själv har jag stora upplevelser av svensk traditionell matkultur som så väl matchar det mesta utomlands.
Låt vara att en del tas in till oss, men det finns rätter som man inte kommer i närheten av utrikes.
Det kan vara av intresse att få veta vad medlemmarna tycker om vilken egenmat som inte står efter vad man kan få långt bort!
Tänk efter, vad är vår egen mat, som om möjligt Ni skulle vilja bjuda en utländsk gäst på?
Nyfiskad Abborrfilé med färsk mandelpotatis, en absolut favorit
Renfile
Älgstek
DET är då mina favoriter i mitt hemland.
MVh Eva
Renfile
Älgstek
DET är då mina favoriter i mitt hemland.
MVh Eva
I går hade vi en matorgie. Den bestod av kålpudding på årets vitkål o fläskfärs. Till det potatismos. Gjord på färskpotatis. Ja, det går faktiskt nu.... Fakse hette den. Jättefin potatis.
Bjuda utländsk gäst på? Kalops. Älggryta. Kålpuddingen , givetvis! Leverstuvning som är så gott!
Bjuda utländsk gäst på? Kalops. Älggryta. Kålpuddingen , givetvis! Leverstuvning som är så gott!
Fisk och skaldjur från västkusten! Förmodligen har vi och Norge världens bästa fisk och skaldjur. Imponerar på alla så länge man tycker om fisk!
Absolut så finns det underbart goda maträtter i sverige och eftersom jag är född och uppvuxen här så är några av mina absoluta favoriträtter svenska, tex mammas hemgjorda pölsa och hennes egenodlade rödbetor och gårdens färskpotatis till det är ju en delikatess, även en så simpel sak som falukorv och vitkålsstuvning är ju rätt tillagad mat för läckergommar.
annars så är det är väl oftast en speciell kryddning man faller för i samband med mat på resor men ska man vara litet kritisk så är väl ofta ( men inte alltid)råvarorna som man har i sverige av en betydligt bättre kvalitet än de jag brukar hitta utomlands, sen är det en annan sak att utbudet av frukter och grönsaker ofta är större men sällan av bättre kvalitet än här.
Jag känner några kockar som är aktiva här i sverige och de har utlänsk härkomst som det så fint heter och de hävdar å det bestämdaste att deras paradrätter de tagit med sig från sina hemländer smakar bättre när de görs här i sverige mycket pga. de bättre råvarorna men om det är sant vet jag inte ( kanske är det för att framhålla deras egen kokkonst) men jag tycker trots allt att det ligger litet i det de säger, däremot så är det så krasst att till vissa rätter så finns inte ingredienserna till dessa här i sverige.
Summan av kardemumman är nog den att anledningen till att maten utomlands sätter djupa avtryck hos oss ofta beror på att man kanske svävar ut litet mer i sitt val av mat när man är ute och reser än när man går ut och äter "mainstream maten" på lunchkrogen här hemma,
och de få gånger jag går ut på "finrestaurang" här hemma så är jag tyvärr hopplöst mossig och tar samma gamla rätter gång på gång,
även om de är goda så är det ju inte samma smaksensation som om man provar en ny rätt och faller pladask för den.
mvh. Bosse
annars så är det är väl oftast en speciell kryddning man faller för i samband med mat på resor men ska man vara litet kritisk så är väl ofta ( men inte alltid)råvarorna som man har i sverige av en betydligt bättre kvalitet än de jag brukar hitta utomlands, sen är det en annan sak att utbudet av frukter och grönsaker ofta är större men sällan av bättre kvalitet än här.
Jag känner några kockar som är aktiva här i sverige och de har utlänsk härkomst som det så fint heter och de hävdar å det bestämdaste att deras paradrätter de tagit med sig från sina hemländer smakar bättre när de görs här i sverige mycket pga. de bättre råvarorna men om det är sant vet jag inte ( kanske är det för att framhålla deras egen kokkonst) men jag tycker trots allt att det ligger litet i det de säger, däremot så är det så krasst att till vissa rätter så finns inte ingredienserna till dessa här i sverige.
Summan av kardemumman är nog den att anledningen till att maten utomlands sätter djupa avtryck hos oss ofta beror på att man kanske svävar ut litet mer i sitt val av mat när man är ute och reser än när man går ut och äter "mainstream maten" på lunchkrogen här hemma,
och de få gånger jag går ut på "finrestaurang" här hemma så är jag tyvärr hopplöst mossig och tar samma gamla rätter gång på gång,
även om de är goda så är det ju inte samma smaksensation som om man provar en ny rätt och faller pladask för den.
mvh. Bosse
Det finns en gammal tumregel som säger att "Det finns ingen dålig mat. Bara mer eller mindre bra tillredd". Vidare är det stor synd att säga, när det gäller mat: "Det här tycker jag inte om!". I stället bör man säga: "Det här faller mig inte i smaken!", vilket är en högst subjektiv och artig värdering. För vad som smakar den ene passar kanske inte den andre.
Rätter som inte faller mig i smaken är följande:
1 Kabeljopudding
2. Laxpudding.
Därutöver gillar jag det mesta!
En maträtt som av mig älskas av många (men avskys av en del) är surströmming. Tänk vad läckert det är med en riktig "klämma" på nybakat tunnbröd med smör, mandelpotatis, rödlök och strömming. Till detta en öl och en klar en. (Många ska nödvändigtvis i stället dricka mjölk därtill. Men det tycker jag är ett onödigt risktagande.
Bjöd föresten mina italienska grannar en gång på surströmming efter konsten alla regler. Tro det eller ej. Det blev faktiskt populärt, när de väl hade vant sig vid den annorlunda doften. (Det trodde ni inte, va?)
Nu till den Svenska maten. Visst, här finns i sanning många läckerheter att ställa fram på finbordet och väl värda att traktera gäster på fest. Detta ska vi tacka krögaren Thore Wretman som gjorde den (enkla) husmanskosten till något fint.
Och för att avsluta där det började.
Man behöver inte åka jorden runt för att göra sig märkvärdig med att hylla märkliga maträtter son syltade apöron, rostade spindlar och vad det mer kan vara. God mat finns faktiskt även på nära håll! – Men det är ju klart. Varje land har ju sina specialiteter som kan falla den ovane mer eller mindre i smaken.
Rätter som inte faller mig i smaken är följande:
1 Kabeljopudding
2. Laxpudding.
Därutöver gillar jag det mesta!
En maträtt som av mig älskas av många (men avskys av en del) är surströmming. Tänk vad läckert det är med en riktig "klämma" på nybakat tunnbröd med smör, mandelpotatis, rödlök och strömming. Till detta en öl och en klar en. (Många ska nödvändigtvis i stället dricka mjölk därtill. Men det tycker jag är ett onödigt risktagande.
Bjöd föresten mina italienska grannar en gång på surströmming efter konsten alla regler. Tro det eller ej. Det blev faktiskt populärt, när de väl hade vant sig vid den annorlunda doften. (Det trodde ni inte, va?)
Nu till den Svenska maten. Visst, här finns i sanning många läckerheter att ställa fram på finbordet och väl värda att traktera gäster på fest. Detta ska vi tacka krögaren Thore Wretman som gjorde den (enkla) husmanskosten till något fint.
Och för att avsluta där det började.
Man behöver inte åka jorden runt för att göra sig märkvärdig med att hylla märkliga maträtter son syltade apöron, rostade spindlar och vad det mer kan vara. God mat finns faktiskt även på nära håll! – Men det är ju klart. Varje land har ju sina specialiteter som kan falla den ovane mer eller mindre i smaken.
Citerat av Homman:
Dock skall det helst vara sommar och så skall man sitta ute bland flugorna!
En maträtt som av mig älskas av många (men avskys av en del) är surströmming. Tänk vad läckert det är med en riktig "klämma" på nybakat tunnbröd med smör, mandelpotatis, rödlök och strömming. Till detta en öl och en klar en. (Många ska nödvändigtvis i stället dricka mjölk därtill. Men det tycker jag är ett onödigt risktagande.
Bjöd föresten mina italienska grannar en gång på surströmming efter konsten alla regler. Tro det eller ej. Det blev faktiskt populärt, när de hade vant sig vid den annorlunda doften. (Det trodde ni inte, va?)
Detta är godis för en utflyttad norrlänning. Får man sen en lille en att skölja ned med...Bjöd föresten mina italienska grannar en gång på surströmming efter konsten alla regler. Tro det eller ej. Det blev faktiskt populärt, när de hade vant sig vid den annorlunda doften. (Det trodde ni inte, va?)
Dock skall det helst vara sommar och så skall man sitta ute bland flugorna!
Intressant fråga ,har tänkt tanken många gånger faktiskt när jag har varit utomlands och själv blivit hem bjuden på traditionell inhemsk mat, stekt salt sill med löksås o knäckebröd smör och Västerbotten ost ,eller blod pudding med lingonsylt , skulle va kul och intressant att bjuda mina vänner i tex Vietnam på, renskav med potatis mos, eller älgfärsbullar o gräddsås med smörstekta kantareller och rårörda lingon är en annan rätt som inte går av för hackor!
Fridolfs Krog i Halmstad :-) :-) :-) :-)
Rätt tillagad är faktiskt till 99% all mat god. Det som står mej upp i halsen skulle nog vara paltbröd.
Annars så smakar jag gärna på allt tror jag även om en del kanske inte faller mej i smaken.
Favorit är nog ungsbakad Hälleflundra eller Gös med ugnsbakad "norrländsk" mandelpotatis och en riktigt god laxromsås.
Annars så smakar jag gärna på allt tror jag även om en del kanske inte faller mej i smaken.
Favorit är nog ungsbakad Hälleflundra eller Gös med ugnsbakad "norrländsk" mandelpotatis och en riktigt god laxromsås.
Citerat från ronnyk:
Homman- kan du inte berätta lite om den ombrienska mat kulturen ,jag vet att du är en självutnämnd Italy Speciale,på RG, det ärju lite kul!!... ingen nyhet för de flästs men Hej o ho, vi kan ta det förstårdu <bobby.
Självutnämnd är jag sannerligen inte, det förbjuder min blygsamhet. Men jag har väl lärt ett och annat under de fyra år jag bott här och jag är ständigt på jakt efter mera kunskap. För jag har den synen att lära mig så mycket av den hembygd jag slagin ner mina rötter i.Homman- kan du inte berätta lite om den ombrienska mat kulturen ,jag vet att du är en självutnämnd Italy Speciale,på RG, det ärju lite kul!!... ingen nyhet för de flästs men Hej o ho, vi kan ta det förstårdu <bobby.
Vad beträffar umbrisk matkltur, ber jag att få återkomma via min blogg, om det till äventyrs finns medlemmar som är sugna på den.
Boun apetito
B
PS.
Med tanke på ditt kategoriska uttalande i en annan tråd angående turistfällor, visar du själv en enorm kunskap och mångårig erfarenhet av Italien. Jag lyfter på hatten för en sådan auktoritet. Man är aldrig gör gammal för att lära. Må Etrusker och Umbrier hylla dig!
DS
Citerat från charina:
*ASG*
Det har jag käkat just nu... Inte direkt nåt högsommarkäk, men ack så gott. Alldeles hemgjort! Långkok = 12 timmar +
Ärtsoppa med varm punsch (Cederlunds torra) är en höjdare! Detta inmundigar jag minst ett par gånger varje vintet då någon snäll själ medbringar en flaska hit.
*ASG*
Det har jag käkat just nu... Inte direkt nåt högsommarkäk, men ack så gott. Alldeles hemgjort! Långkok = 12 timmar +
Jag återkommer till surströmming som hustrun och jag skall njuta av i afton tillsammans med flugor och andra kryp. Det är naturligtvis en av förra årets utgåvor. De är bäst - de har hunnit vila sig lite...En lille en? Naturligtvis, "Korvet Snaps", en ny bekantskap inhandlad i Danmark förra veckan. Spännande...
En sak som är väldigt viktig som min fru alltid påpekar är att man äter med "ögonen" också.
Jag är väl en amatörgourmand som brukar köpa dyra ostar, skinka, oliver, väl hängmörat kött m.m. och kan bara komma hem och slafsa i mig direkt ur förpackningen eller burken, men när frugan gör fina upplägg så smakar det faktiskt bättre på något sett.
Så hur det är lagat är viktigt, men även upplägget.
Micke
Jag är väl en amatörgourmand som brukar köpa dyra ostar, skinka, oliver, väl hängmörat kött m.m. och kan bara komma hem och slafsa i mig direkt ur förpackningen eller burken, men när frugan gör fina upplägg så smakar det faktiskt bättre på något sett.
Så hur det är lagat är viktigt, men även upplägget.
Micke
Det finns bara tre saker jag inte äter. Surströmming, Ärtsoppa och banan.
Surströmming är det nog snarare lukten som stör men också tanken på att äta rutten fisk (innan någon norrlänning protesterar så har jag hört alla argument från min Nolaskogstattare till pappa).
Ärtsoppa är jag inte förtjust i smaken på men jag anser å andra sidan inte att man skall äta något som ser ut som något hunden hostat upp. Tacka f-n för att vi missade OS i Sthlm när nåt snille skulle bjuda OS-delegaterna på byxljummen ärtsoppa mitt ute i spenaten medan våra konkurrenter bjöd på femstjärniga hotell och michelinkrogar.
Banan... Vedervärdig konsistens och smak som jag dessutom är smått allergisk mot.
Det mest udda jag ätit är nog sjöorm men det var bara tråkigt.
Surströmming är det nog snarare lukten som stör men också tanken på att äta rutten fisk (innan någon norrlänning protesterar så har jag hört alla argument från min Nolaskogstattare till pappa).
Ärtsoppa är jag inte förtjust i smaken på men jag anser å andra sidan inte att man skall äta något som ser ut som något hunden hostat upp. Tacka f-n för att vi missade OS i Sthlm när nåt snille skulle bjuda OS-delegaterna på byxljummen ärtsoppa mitt ute i spenaten medan våra konkurrenter bjöd på femstjärniga hotell och michelinkrogar.
Banan... Vedervärdig konsistens och smak som jag dessutom är smått allergisk mot.
Det mest udda jag ätit är nog sjöorm men det var bara tråkigt.
Citerat från robbowan:
Tacka f-n för att vi missade OS i Sthlm när nåt snille skulle bjuda OS-delegaterna på byxljummen ärtsoppa mitt ute i spenaten medan våra konkurrenter bjöd på femstjärniga hotell och michelinkrogar.
Stockholmarna (med undantag av krämarna) ska nog vara lyckliga att inte OS drabbade kungliga huvudstaden. Några veckors totalt kaos, påbackning av kommunalskatten innan ekonomin stabiliserats. Trångt, heländigt och hysteriskt.Tacka f-n för att vi missade OS i Sthlm när nåt snille skulle bjuda OS-delegaterna på byxljummen ärtsoppa mitt ute i spenaten medan våra konkurrenter bjöd på femstjärniga hotell och michelinkrogar.
För de idrottsintresserade är det säkert trevligare att åka till en avkrok i världen (diktatorisk eller inte) och beskåda spektalet under leede och sportsligt samförstånd. De lata kan sitta hemma och kolla TVn och dricka pilsner i lugn och ro och se rekorden på 32-tumsskärmar utan att trängas. (Som framgår är jag inte speciellt uppeggad av dyliga arrangemang. Mitt största idrottsliga engagemang är att hoppa över sportsidorna i dagstidningen. Men helt ensam i detta förehavande är jag nog inte).
Citerat från homman:
Jag tillhör krämarna för jag hade planer på att hyra ut min lägenhet för 1-2 månadshyror i veckan och sedan bo på lantstället.
Citerat från robbowan:
Tacka f-n för att vi missade OS i Sthlm när nåt snille skulle bjuda OS-delegaterna på byxljummen ärtsoppa mitt ute i spenaten medan våra konkurrenter bjöd på femstjärniga hotell och michelinkrogar.
Stockholmarna (med undantag av krämarna) ska nog vara lyckliga att inte OS drabbade kungliga huvudstaden. Tacka f-n för att vi missade OS i Sthlm när nåt snille skulle bjuda OS-delegaterna på byxljummen ärtsoppa mitt ute i spenaten medan våra konkurrenter bjöd på femstjärniga hotell och michelinkrogar.
Citerat från robbowan:
Jag tillhör krämarna för jag hade planer på att hyra ut min lägenhet för 1-2 månadshyror i veckan och sedan bo på lantstället.
Du var nog inte ensam om den tanken. Även jag slogs av tanken. Men så nyktrade jag till. Få huset ramponerat av antingen segerrusiga idrottsgalningar eller dåliga förlorare. Nix - inte jag. :-)
Jag tillhör krämarna för jag hade planer på att hyra ut min lägenhet för 1-2 månadshyror i veckan och sedan bo på lantstället.