Kan man klara sig utan hyrbil i Florida?

Av Yuzu
1 jan. 2013 16:27
Visningar: 2529
Hej!

Vi ska till Florida två veckor i april och kommer att vara en vecka i Miami Beach och en i Clearwater Beach. Därifrån tänker vi oss att göra olika dagsutflykter. Nu är bara frågan, hyrbil eller inte? Jag har läst på flera ställen att man i princip "måste" ha hyrbil i Florida, att det finns kollektivtrafik men att den inte är så bra. Vad har ni för erfarenhet? Finns det några som har varit i Florida utan hyrbil och hur har det i så fall funkat? Vilka är fördelarna respektive nackdelarna med hyrbil vs. kollektivtrafik i Florida?
Av Maddeck
1 jan. 2013 18:09
Hej,
Jag skulle inte rekommendera att vara utan bil. Eftersom det är rätt så billigt att hyra bil i Florida så tror jag inte
att man tjänar på att åka kollektivt. Dessutom är bensinen mycket billigare än i Sverige!
Tänker ni dessutom göra dagsutflykter tror jag det blir bökigt, iaf i Clearwater, i Miami kanske det är lättare där har jag inte så bra koll.

Vi var utan hyrbil 3 dagar i Orlando en gång, och det är inte nåt vi vill göra om ;). Jag tycker man tappar alldeles för mycket tid om man inte har bil.

Det är lätt att köra bil i Florida, lätt att hitta , ok trafik att köra i , kan bara se fördelar med bil.

Så mitt råd blir- ta hyrbil :)

Mvh M
Av Hkn
1 jan. 2013 18:22
I teorin:
Så länge ni stannar i Miami Beach (och med Miami Beach menar South Beach = inte alltför långt från Ocean Drive alt. köpcentrumet vid Lincoln) så behöver ni faktiskt ingen bil. Jag har varit i Miami vid ett antal tillfällen då de enda bilresorna varit taxi till och från flygplatsen – men då har jag praktiskt taget bott mitt i partyt (det är på hotellen det händer i South Beach) och då har resans mål varit party.

Clearwater har jag bara passerat och är målet en strandstol och bara en strandstol, så är det väl också möjligt. I teorin.

I praktiken:
Nej, ska ni göra dagsutflykter, så kan det bli ganska krångligt om ni ska ta shuttle buses till varje plats ni vill se. I Clearwater är avstånden ganska långa – bara att ta sig in till Tampa blir ett projekt. Amerika är byggt på dricks och motorvägar, så bilhyra är i praktiken en nödvändighet för alla som vill se sig om.

• Fördelar: I princip alla. Friheten att köra var ni vill. Och hyrbil är billigt i USA, liksom att tanka bilen full.

• Nackdelar: Ni måste hålla reda på var ni befinner er och det tar ett litet tag innan man vänjer sig vid att den viktigaste informationen är vilken avfart man ska ta från motorvägen (boka för allt i världen hyrbil med GPS). Och förstås – att festa om och köra bil en lika dålig idé i USA som är hemma.

Mina 25 cents,

:: hkn ::
Av Jimmieh
1 jan. 2013 20:20
Hyr en bil, först av allt är det roligt att bara "glida" rundt och titta och att använda massa tid på att hitta transportsätt till olika destinationer är slöseri med tid.

Jag brukar inte ha gps i usa, tycker det är lätt att navigera med vägsnumrena. På Miami beach behöver man inte gps enligt mig och i miami är ju gatorna i nummer ordning. Håller man sig på highway 1 och interstat 95 ? kan det inte gå så dåligt. Reste en gång i Los angeles med gps och låt oss säga att jag höll på att klicka när den pratade amerikanska miles och alla jävla avfarter :) , men det går säkert att få i km.
1 jan. 2013 20:41
Hej Yuzu,

Här kommer svar direkt från Florida

Att åka hela vägen till Florida och sedan förlita sig på kollektivtransport är, enligt min mening, ett stort slöseri på tid, pengar och utökad erfrarenhet från en sådan här långresa. Kollektivtrafiken tar dig från punkt A till punkt B men du bestämmer aldrig din egen agenda. Dessutom är den mycket begränsad och inte alls som den är i Sverige.

Av någon anledning har vi på Florida.nu fått ovanligt många frågor på sista tiden om just detta ämne. En del tycks vara tvecksamma att köra bil här ute men jag garanterar att ni blir vana trafiken efter redan några kilometer ute på vägen.

Beträffande GPS så går det i regel att ändra till Svenska språket.
1 jan. 2013 21:57
Instämmer med de andra.

Har Ni möjligheten så hyr en bil. Ni kommer lägga väldigt mycket tid på era transporter annars och ni kommer även lägga mer pengar om ni ska åka till specifika ställen då ni säkert blir tvungna att åka en hel del Taxi eller med utfärdsarrangörer. Det går helt enket inga bussar till de flesta ställen innom städerna är det ibland okej men ska man börja åka Greyhoundbussar så är trafiknätet väldigt grovmaskigt.

Som sagts funkar det bra i t.ex. South Beach och även att göra utfärder in till centrala Miami därifrån men så fort ni vill göra andra utfärder kommer ni att sakna bilen.

Trafiken är inga större problem, kan bli lite hetsig i storstäderna (Miami) under rusningstid men det går ju att undvika.

Det enda negativa med hyrbil som jag kan komma på är att man får betala parkeringsavgifter men det blir säkert billigare ändå i slutändan.

Bara att ta sig till och från flygplatser är så mycket smidigare med bil. Avstånden är förhållandevis stora inom t.ex. Miami. En sak som att åka till ett mall och handla med kollektivtrafiken är knappast lockande, nej hyr en bil USA är byggt för det :-)
Av Yuzu
1 jan. 2013 23:21
Tack allihop för era svar. Det låter ju onekligen som att det får bli hyrbil trots allt. :)

Hur brukar det förresten funka med parkeringsplatser i anslutning till hotellen? Är det vanligast så att hotellen har parkeringsplats som ingår (med tanke på att de flesta turister är bilburna) eller måste man hålla på och leta efter parkeringsplatser på gatan?
Av Hkn
2 jan. 2013 00:08
Citerat från yuzu:
Tack allihop för era svar. Det låter ju onekligen som att det får bli hyrbil trots allt. :)

Hur brukar det förresten funka med parkeringsplatser i anslutning till hotellen? Är det vanligast så att hotellen har parkeringsplats som ingår (med tanke på att de flesta turister är bilburna) eller måste man hålla på och leta efter parkeringsplatser på gatan?
Jörgen / Floridasidan har delvis redan svarat på detta.
Min komplettering blir: Det beror lite på var någonstans ni ska bo. Somliga hotell har fri parkering. Men nära Ocean Drive i South Beach kommer ni garanterat att åka på parkeringsavgifter. Där är parkering en storindustri.

Tipset är att parkera bilen själva och inte överlåta det till någon valet-service – alltså de skjortklädda grabbar som sköter detta längs exempelvis Ocean Dr. De förväntar sig nämligen en furstlig dricks för att de kör bilen till samma parkeringshus/p-platser som ni själva troligen kommer att använda. Detta gäller förstås om ni vill ha bilen framkörd till hotellet. Ibland kan det vara bekvämast, men... ja, ni fattar.

Att komma undan själva avgiften blir antagligen svårt. Varje parkeringsplats drivs av någon med vinstintresse. Det betyder å andra sidan att det sitter en lirare i en liten kioskliknande låda och håller koll på din bil. Alltid något.

Cheers,

:: hkn ::

PS. Ett litet tillägg: Enda gångerna jag sluppit betala p-avgifter är när jag hyrt lite fränare bilar (jodå, så barnsligt lagd är jag, hehe), alltså sådana som hotellen gillar att ha stående utanför av rena imageskäl.

Allra konstigast var det år då jag hade blivit tilldelad en SAAB Cabriolet av hyrfirman (jag hade inte bett om något annat än ett flyttbart tak). Den bilen stod och glänste utanför hotellentréerna i nästan två veckor.
Å tredje sidan; hyr man sig en sportbil, så är det knappast parkeringsavgiften som svider värst...
2 jan. 2013 00:24
I regel har alla hotell sina egna parkeringsplatser eller avtal med något närliggande parkeringshus. Större hotell kan i regel erbjuda dig två alternative, “valet parking” eller “self parking”. Valet parking är alltid dyrare då de tar hand om bilen åt dig och parkerar den. Det är då inte bara parkeringsavgiften som blir dyrare, den som sedan kör fram bilen åt dig förväntar sig alltid dricks. $3-$5 brukar vara en normal summa. Ger du inte dricks blir du snabbt svartlistad och nästa gång du vill få ut bilen så lär du få vänta.

Ett annat problem med valet parking är att det tar alltid lägre tid att få bilen speciellt på morgonen. Vidare vill du komma åt något i bilennär den är parkerad så är det inte lika lätt. Parkeringsvakten måste köra fram den och, igen, då förväntar han sig dricksen.

Valet parking kan kosta dig upp mot $25.00 - $35.00 per natt beroende på ort och hotell. Självparkering kanske hälften.

Utanför storstäderna är det sällan du behöver betala för hotellparkering. I alla fall om du bor på mindre hotell.

Men, fråga alltid hur mycket parkeringen kostar när du checkar in. Om det är en avgift, fråga om det finns fri parkering i närheten. Se bara till att du inte lämnar något kvar i bilen. En tom bil får i regel stå i fred.
2 jan. 2013 00:55
Citerat från yuzu:
Tack allihop för era svar. Det låter ju onekligen som att det får bli hyrbil trots allt. :)

Hur brukar det förresten funka med parkeringsplatser i anslutning till hotellen? Är det vanligast så att hotellen har parkeringsplats som ingår (med tanke på att de flesta turister är bilburna) eller måste man hålla på och leta efter parkeringsplatser på gatan?
De flesta hotell och motell som inte ligger väldigt centralt eller möjligtvis de riktigt "fina" hotellen har i regel gratis parkeringar. I South Beach är det annorlunda, bristen på utrymme gör att ingen har gratis parkering och det är avgift på alla gator. Det bästa och billigaste där är att parkera i något av de P-hus som finns, där kostar det per timme men med en maxavgift på 17-20 dollar/dygn, billigt och värt en kort promenad. Det kan funka med P-platser på gatorna men om det är avgift så måste man i regel passa mätaren regelbundet och speciellt på morgonen vilket blir väldigt besvärligt. Lyckades få ett par böter i Sobe där P-vakterna var ordentlig på hugget (det är de troligen på fler ställen), sen blev det P-hus för oss :-)

Vallet är bekvämt men som sagts kostar det och min erfarenhet är att det kan ta väldigt lång tid att få bilen, undviker själv vallet så långt det går. Hotellen tar bra betalt i Sobe och det är oftast inte garanterat att man får plats ens, först till kvarn brukar gälla, bilen blir också ofta instängd så man får vänta på att personalen ska flytta andra bilar som står i vägen..

Man hittar oftast privata parkeringar på ställen där det är ont om parkeringsplatser, folk tjänar lite extra på en ödetomt. Finns t.ex. i Miami och Key West och brukar kosta en 10 dollar för en dag.

Vid köpcentra och affärer är det oftast (alltid) gratis parkering om de inte ligger mitt i en större stad.
2 jan. 2013 13:34
Strunta i bilen när ni är i Miami Beach och hyr den när ni ska till Clearwater, det är mitt tips. Jag hade ingen bil i Miami, det gick utmärkt. Och jag var inte bara i Miami Beach, tog bussen till flygplatsen, till downtown och till t.ex. Coral Gables.
Men så fort man ska utanför stan är det kanon att ha en.
Av Hkn
2 jan. 2013 14:05
Citerat från marie78:
Strunta i bilen när ni är i Miami Beach och hyr den när ni ska till Clearwater, det är mitt tips. Jag hade ingen bil i Miami, det gick utmärkt. Och jag var inte bara i Miami Beach, tog bussen till flygplatsen, till downtown och till t.ex. Coral Gables.
Men så fort man ska utanför stan är det kanon att ha en.
Jag har faktiskt gjort exakt samma sak vid flera tillfällen. Ett bra knep.
De mer exklusiva hyrfirmorna kör bilen till hotellet (senast räknade jag till över 50 'Sir' innan jag fått nycklarna).
Det finns förstås också lite mer sansade uthyrare i South Beach.

Dock ska man inte räkna med att få de bästa priserna i SoBe. Empirisk forskning (och de flesta kontoutdrag) säger att uthyrarna vid flygplatsen fixar samma bil till bättre prislapp.

Så gör kalkylen hur många dagar ni planerar i att spendera SoBe och anpassa bilhyran därefter = sparade hyrdygn och sparade parkeringsavgifter.

Cheers,

:: hkn ::
2 jan. 2013 14:16
Ja som sagt, Miami Beach och Centrala Miami går bra t.o.m. delvis bättre än med bil, men sen blir det mer en fråga om vad tiden är värd och det finns väldigt mycket man inte når med kollektivtrafiken, då blir det taxi. En sak som påverkar oss är att vi oftast bor med eget kör så vi vill handla en del mat mm. själv då är det ovärderligt att kunna ta bilen till Publix.
Man missar väldigt mycket på sin semester om man binder sig till lokaltrafiken och Taxi vågar jag lova. Det blir säkert inte billigare att avstå bilen några dagar även om parkeringen kostar men räkna på det lite själv, som sagt tiden man slösar bort måste man ju värdera ganska högt när man rest så långt.
2 jan. 2013 17:18
Hej igen,

Wow, det här blev många god råd. Både för och emot bil.

Fågan om bil eller inte bil i Florida har dykt upp mer och mer under den sista tiden. Vi har fått många mail om detta och en följdfrågan har varit om det är svårt att köra bil här i Florida.

Vårat svar är enkelt: Nej, det är absolut inte svårare här än i Sverige. Några annorlunda trafikregler gäller emmellertid. Vi tar upp några av dessa regler på siten, http://www.florida.nu/bra-att-veta/925-2/ men jag kan nämna ett par viktiga som kanske är nytt för den som inte har varit här förut.

1. I många väg och gatukorsningar får du svänga till höger mot rött ljus efter att du har gjort ett fullt stopp. Det finns också korsningar där du inte får svänga till höger mot rött ljus, men i så fall är det skyltat.

2. Kör ALDRIG om en skolbuss som har stannat och satt på sitt röda blinkande lyse. Höga böter.
Sedan frågar många om det är svårt att köra i rusningstrafik. Mitt svar är att det är enklare att köra (eller stå stilla) i rusningstrafiken än i icke rusningstrafik. Trafiken går mycket saktare, istället för 70 – 80 mph på motorvägarna så går och stannar trafiken i 20 – 30 mph (OK, ge och ta lite, upp och ned). En annan factor är att en amerikan är mycket mer artiga i trafiken än i många andra länder. Vill du byta fil och använder din blinkers så släpper de i regel in dig. Tre av fyra gör det.

Signalhorn: en amerikan använder inte detta lika ofta som vi svenskar kanske är vana vid. Men, använd det vid fara (naturligtvis). Skulle du emmellertid signalera på någon som gör något dumt i trafiken så var beredd på följande. Ä den andra chauffören en ung man, förvänta dig att han drar pistol. Är det en ung kvinna så förvänta dig att hon ger dig “fingret” plus en massa verbal dålig ord. Är det en äldre kvinna så förvänta dig trafikstopp, hon kommer inte att röra sig, pga rädsla, för de nästa 30 minuterna. Är det en äldre gubbe (som jag) så händer inget, han varken ser eller hör (enlig min fru). Ta detta med en nypa salt men det ligger en viss sanning i det hela.

Beträffande GPS så går de i regel ställa om till ett annat språk typ Svenska. Min är inköpt här och den pratar utmärkt Svenska. Har ej provat om den kan fixa med att ange avstånd I kilometer i stället för miles. Det kanske finns någon annan av er som har svarat som vet detta.

Drive careful.
Av Jimmieh
2 jan. 2013 17:54
Jag gillar inte att köra i storstäder, men jag skulle ha lättare att hitta ett hotell i Miami än Stockholm.
Några stora vägar och sedan korsande numrerade vägar. Usa är en dröm att köra i enligt mig.
2 jan. 2013 17:56
Kan inte heller svara för alla GPS er men våra Garmin har man alltid kunnat ställa om och man kan ladda ner olika språk till dem. Själv föredrar jag dock att ha GPSen på engelska i USA då den svenska rösten är totalt inkapabel att uttala amerikanska gatunamn mm. begripligt. Också smidigast att använda miles då alla avstånd på skyltar mm. anges i miles.
En del information om vägnät, trafik, parkering, GPS, lokaltrafik mm. hittar Du här http://www.floridasidan.se/FlOvr.php#Trafik:
http://www.floridasidan.se/FlTra.php

Ett par synpunkter på föregående inlägg.

Man får köra om en skolbuss som signalerar om man blir förbivinkad av trafikvakt eller polis. Tänk på att man inte heller får passera bussen om man kommer i möte med den om man kör i fil närmast bussen (finns t.ex två filer får man passera i den högra).

Min erfarenhet av rusningstrafiken är att det mycket väl kan stå helt still i någon eller några filer medan det går i full fart i andra samtidigt inte ovanligt att folk försöker köra ännu fortrare och kryssar sig fram mellan filerna, med många filer kan det kännas stressigt men tar man det bara lugnt och inte byter fil utan att se sig noga för så är det inga större problem.
Svårare eller inte men just att det finns många filer kan kännas ovant i början.

Ovant är det också att nästan alla kör på farthållare, kör någon 1/2 km/h snabbare än en annan kan en omkörning ta evig tid och de bryr sig sällan om att någon ligger bakom, kan vara frustrerande men återigen bara att ta det lugn :-)

Edit:

En bra lista över P-hus och parkeringsplatser i South Beach http://lincolnroadmall.com/where-to-park/