"Job"

Av Force
8 apr. 2012 12:31
Visningar: 134
Jag skall delta i ett sportevenemang med amerikanska kollegor i USA under sommaren. Deltagandet består i att vara med som trainee för att lära och studera arbetsmetoder, alltså inte på något sett avlönat, betalar allt ikring själv. Hur "farligt" är ordet "job" vid inresan/imigration/tull? Det är inget jag planerat att upplysa dom om, just för att undvika missförstånd men om ordet skulle slinka ur en liksom.
8 apr. 2012 12:59
Hej!
Jag har läst i tidigare trådar att det inte spelar någon roll huruvida man är avlönad eller inte - man får INTE jobba i USA utan tillstånd ens volontärt. Jag skall se om jag hittar tråden eller länken till källan.

Är det ditt jobb i Sverige som skickar dig (du skriver am kollegor vilket jag tolkar som att du jobbar i Sverige på ett ftg där du har kollegor i USA)? Är det under en längre period? Kan du inte kalla det för tjänsteresa? (Ja under förutsättning att du är utsänd av din arbetsgivare)

(Försöker hitta ord som du kan pränta in i skallen så att inte fel ord skall slinka ur vid immigrantkontrollen ;) )
Av Force
8 apr. 2012 14:44
Nisse2ears: Tack! Det gäller inte jobb i den bemärkelsen att dom behöver mig, det gäller praktik, studera deras arbete genom att vara med helt enkelt, inga pengar inblandade på något sätt. Inget företag inblandat från svensk/min sida, rent ideellt. Gäller 1 månad. Tjänsteresa skulle fungera, ja.

Är bara lite försiktig så de inte blir fel, av rent misstag. För mig (och i rättslig mening) är det bara en mycket intressant semester!
Av Erc
8 apr. 2012 22:34
För att svara kort: Ordet "job" vid resa under Visa Waiver-programmet är förödande.

Förslag: Fokusera på att du ska se sportevenemang. Som publik, inget annat. Om du sedan har VIP-pass till depå/omklädningsrum/kommentatorsbås etc etc är inte värt att nämna.

Var också en smula varsam med hur du dokumenterar din resa. Fattas misstankar och du har handbagaget fullt i uppenbart arbetsrelaterade dokument du författat under vistelsen - ja, då blir det inget bra.
Av Force
8 apr. 2012 22:41
Tack för svaret Erc.
8 apr. 2012 22:53
Det är precis som erc skriver.

Jag tänkte oxå föreslå att du ska rikta in dig på att svara att du skall på sportevenemang samt turista om de skulle fråga.

Det var en tjej i en tråd förra året som råkade ut för att de trodde att hon hade jobbat i USA då de i hennes dator hittade artiklar eller om det var en bok hon skrev på. Du kan söka i forumet. Hon hade en hund som hon bad någon hämta. Sök på hund och miami så hittar du det säkert.
Diskussionen är stängd för nya svar