Interessant og skremmende artikkel om Dubai

2 juni 2009 08:00
Visningar: 1713
Hei

Her er en artikkel om Dubai som er verdt å få med seg: http://www.independent.co.uk/opinion/commentators/johann-hari/the-dark-side-of-dubai-1664368.html . Det er en lang artikkel som ser på forholdene for arbeidere i Dubai, forholdet mellom den lokale befolkningen og gjestearbeidere etc.

Mvh
Gard
http://gardkarlsen.com - reisebrev og bilder
Av Cickie
2 juni 2009 13:21
Fruktansvärd läsning! Har inte haft någon längtan till Dubai tidigare, och har det ännu mindre nu.
Av Fdp
2 juni 2009 21:31
Det är ett skrämmande dokument där man samlat ett stort antal ögonvittnesberättelser i en artikel. Men detta är ingen nyhet på RG. Artikeln i Independent publicerades den 7 april och samma dag hade Sveriges Radios program Konflikt ett inslag om "Gulfens pyramidbyggare och dess slavar" (tillfällighet att de sammanfaller i tid?). Medlemmen Farbror Frej hörde programmet och skrev i anslutning härtill en blogg The Arabian Dream dagen efteråt. Den bloggen är väl värd att återvända till i detta sammanhang.
Av Tuareq
2 juni 2009 22:41 (redigerad)
Jag vill på intet sätt försvara lågavlönade gästarbetares situation i Förenade Arabemiraten. Där råder stora problem och missförhållanden.
Rapporter om förhållandena har då och då dokumenterats av utländska journalister vilket är bra. Därmed kan ju de som läser eller hör om sådana rapporter ta ställning innan de reser dit för att arbeta eller på besök. Ingen är ju tvingad varken att semestra eller arbeta i UAE utan
de flesta åker dit frivilligt. Tyvärr tror jag att en hel av dem som åker till UAE för att arbeta, har läst eller hört om missförhållandena som råder där, men åker dit trots detta. En hel del av gästarbetarna som är drabbade av missförhållandena i UAE kommer från Pakistan, Nepal, Bangladesh, Indien. Vad kommer de från för miljö, hur bor och lever de i sina hemländer, har de möjlighet att få jobb i sina hemländer, om de hittar ett jobb i hemlandet, hur mycket skulle de då få i lön? Lokala nyhetsmedia från UAE publicerar då och då artiklar som visar att landets ledare är medvetna om problemen och att man försöker ta itu med dessa och ändra på missförhållandena. Jag tror emellertid inte att det lär gå så snabbt innan alla problemen är lösta - om de alls blir det. Dock anser jag det bra att man själva erkänner att problem existerar och visar vilja att ta itu med dem. Jag är emot missförhållanden av vilken art de vara må och varhelst i världen sådana existerar. Kanske den fattigare befolkningen som nu arbetar i Gulfländerna även i sina egna hemländer skulle vara i behov av mat för dagen, el och rinnande vatten, skolgång, utbildning, sjukvård, möjligheten att finna ett jobb samt i övrigt bättre levnads- och arbetsförhållanden? Då kanske de inte skulle behöva överväga att åka till Mellanöstern för att arbeta. Självklart är det bra att missförhållandena i UAE och andra Gulfländer belyses i media åter och återigen, då detta förhoppningsvis kan sätta högre press på landets regeringar då de vet om att de har världens ögon riktade mot sig.

Mvh,
Tuareq
2 juni 2009 22:54
Citerat från tuareq:
Jag vill på intet sätt försvara speciellt lågavlönade gästarbetares situation i Förenade Arabemiraten. Det finns existerande problem.
Rapporter om förhållandena har då och då dokumenterats av utländska journalister vilket är bra. Därmed kan ju de som läser eller hör om sådana rapporter ta ställning innan de reser dit för att arbeta eller på besök. Ingen är ju tvingad varken att semestra eller arbeta i UAE utan
de flesta åker dit frivilligt, oftast medvetna om vad som väntar dem. En hel del av gästarbetarna som är drabbade av missförhållandena i UAE kommer från Pakistan, Nepal, Bangladesh, Indien. Vad kommer de från för miljö, hur bor och lever de i sina hemländer, har de möjlighet att få jobb i sina hemländer, om de hittar ett jobb i hemlandet, hur mycket skulle de då få i lön? Den lön de skulle kunna tjäna i UAE, hur mycket är den värd i deras hemland? Missförhållandena i UAE kan vara mycket främmande jämförda med förhållanden som råder i Europa, men borde kanske ställas i förhållande till de förhållanden som gästarbetarna har i sina hemländer. Många av dem som åker för att arbeta i UAE har släktingar eller bekanta som redan arbetar där och har därvid möjlighet att informeras på förhand om vilka förhållanden de har att förvänta sig om de skulle bestämma sig för att söka jobb där. Jag följer då och då lokala nyheter från UAE. Allt som oftast publiceras i den lokala pressen artiklar som visar att landets ledare är medvetna om problemen och att man försöker ta itu med dessa och ändra på missförhållandena. Jag tror emellertid inte att det lär gå så snabbt innan alla problemen är lösta om de alls blir det. Dock anser jag det bra att man själva erkänner att problem existerar och visar vilja att ta itu med dem. Många svenska företag arbetar i eller med UAE. En del svenskar är bosatta i landet verksamma inom svenska eller utländska företag. Själv har jag levt i landet under ett antal år. Tycker om landet och kommer ej att bojkotta UAE pga av dessa rapporter utan fortsätta att resa dit då och då. Vill återigen hävda att jag är emot missförhållanden av vilken art de vara må och varhelst i världen sådana existerar. Dock bör man kanske ej se det helt ensidigt utan
jämföra det med de förhållanden som de drabbade kommer ifrån i sina hemländer. Kanske den fattigare befolkningen i sina egna hemländer även de skulle vara i behov av mat för dagen, el och rinnande vatten, skolgång, utbildning, sjukvård, möjligheten att finna ett jobb samt i övrigt bättre levnads- och arbetsförhållanden?
Mvh,
Tuareq
Jag tar mig för pannan!
2 juni 2009 23:25
Citerat från cickie:
Fruktansvärd läsning! Har inte haft någon längtan till Dubai tidigare, och har det ännu mindre nu.
Jag kan bara hålla med.
Av Fdp
2 juni 2009 23:26
Tuareq, har du överhuvudtaget läst artikeln som Gardkarlsen refererar till. Det handlar om arbetsförhållanden som är så nära människohandel man kan komma (och ibland har man gått över gränsen). Menar du på fullt allvar att detta kan försvaras?
Av Mjorumm
3 juni 2009 10:09
Citerat från gbenskar:
Citerat från cickie:
Fruktansvärd läsning! Har inte haft någon längtan till Dubai tidigare, och har det ännu mindre nu.
Jag kan bara hålla med.
Säger detsamma,känner en stor sorg över att människor kan ha det på detta omänskliga sätt
3 juni 2009 16:04 (redigerad)
Jag har här i RG sällan läst något så cyniskt som ditt inlägg ovan, Tuareq. I april skrev jag bloggen ”The Arabian dream”. I min diskussion med samma rubrik länkade jag också till olika rapporter som människorrättsorganisationen Human Rights Watch tagit fram om gästarbetarnas situation. Det handlar inte om tidningsjournalistisk utan om en rapport som bygger på 100-tals samtal och som lagts fram till regeringarna i samtliga berörda länder med förslag på åtgärder. I ett inlägg jämförde du då redovisade förhållanden med polska gästarbetare i Sverige. Ditt påstående att ”de flesta åker dit frivilligt, oftast medvetna om vad som väntar dem” ser jag som ett enda stort hån mot de många människor, som av arbetsgivare i Gulfstaterna behandlas värre än djur.

HRW:s rapport ”Building Towers, Cheating Workers” är en skrämmande läsning av byggnadsarbetarnas situation, en bedräglig rekryteringsprocess, helt igenom vidriga arbetsförhållanden med stora risker för liv och hälsa, obetalda löner. Läs om dödsfall, skador, sjukdomar och en hetta som gör arbetarna sjuka, en hetta som du helt säkert själv undflyr vid dina vistelser i Dubai. Läs om självmordsfrekvensen. Samtliga som HRW talat med fick sina pass konfiskerade av arbetsgivare så snart de anlänt till Dubai. I helvetet finns ingen frivillighet. Då är självmord en möjlig utväg. http://www.hrw.org/en/reports/2006/11/11/building-towers-cheating-workers

HRW:s rapport "As if I Am Not Human" avser kvinnliga hembiträden i Saudiarabien men enligt SR var förhållandena desamma i Dubai. Den påvisar en situation med slavarbete, trafficking, våldtäkter, tortyrliknande våld. Att kvinnorna dessutom luras på sina löner kan i jämförelse tyckas vara en struntsak. Och vilket val drabbar unga kvinnor; att återvända till sitt hemland med stora skulder för visum och enda bagage ett barn som resultat av upprepade våldtäkter av sin arbetsgivare för att därmed bli utfrysta av sin egen familj, eller att stanna kvar i sexuellt och/eller annat våld och total förnedring? Rapporten är så obeskrivligt grym, att man har svårt att ta uppgifterna till sig. http://www.hrw.org/en/reports/2008/07/07/if-i-am-not-human-0

Vad säger du, Tuareq, är dessa människor "medvetna om vad som väntar dem" i gulfstaterna? Du följer lokala nyheter i Dubai, men blundar uppenbarligen från rapporter av det slag som Human Rights Watch lägger fram. Jag kan inte bli annat än djupt upprörd av ditt inlägg.
4 juni 2009 16:33 (redigerad)
Citerat från tuareq:
Missförhållandena i UAE kan vara mycket främmande jämförda med förhållanden som råder i Europa, men borde kanske ställas i förhållande till de förhållanden som gästarbetarna har i sina hemländer....... Dock bör man kanske ej se det helt ensidigt utan
jämföra det med de förhållanden som de drabbade kommer ifrån i sina hemländer.
Det var bland annat dessa uttalanden som fick mig att sätta nattmackan i vrångstrupen kl 22.54. Vilken människosyn har man när man gör sådana uttalanden utifrån artikeln i The Independent? Och nu ser jag att Tuareq har raderat bland annat dessa båda meningar i sitt ursprungliga inlägg. De finns dock kvar i den text där jag citerade henne. Kanske har hon kommit på bättre tankar ...... i alla fall vad gäller att öppet ge luft åt sina åsikter.
4 juni 2009 16:34
Hei

Takk for linken til HRW rapporten. Jeg kommer helt klart til å ta med noen av dette i mitt Dubai reisebrev. Jeg tror at hvis det blir nok fokus på dette så må nok Dubai gjøre noe med dette for å unngå at turistene svikter dem.

Mvh
Gard
http://gardkarlsen.com - reisebrev og bilder
Av Tuareq
4 juni 2009 18:47
Apropå Dubai och om ev. turister från Sverige (och Europa) skulle svika landet -
Antalet besökare till Dubai från Skandinavien är inte så många jämförelsevis, däremot reser en hel del besökare dit från UK och från Tyskland. Även om alla dessa skulle låta bli att åka till Dubai, skulle troligen andra besökare fortsätta resa till Dubai.
De kommer från bl.a. Ryssland, Turkiet, Iran, Indien och Pakistan. Utländska turister är bara en del av dem
som kommer till Dubai. Många stora internationella tävlingar inom bl.a. hästkapplöpning, golf och tennis hålls årligen i Dubai.
Dubai har även stora internationella årliga mässor, liksom en stor flygutställning som hålls vartannat år.
För några år sedan höll Internationella Valutafonden IMF ett möte i Dubai med deltagare från hela världen.
Utöver detta har flera utländska företag satt upp affärsverksamhet i Dubai.
Självklart är jag emot missförhållanden i vilket land de än förekommer. Kanske sådana fall är bäst behjälpta om media runt om i världen belyser problemen, samtidigt som internationella organisationer och andra lämpliga organ gör vad de kan för att åstadkomma förändringar? Olika länder, olika problem.

Mvh,
Tuareq
Av Fdp
4 juni 2009 22:21
Citerat från tuareq:
Kanske sådana fall är bäst behjälpta om media runt om i världen belyser problemen,
Är det inte det, som The Independent gjort? Av din senaste kommentar får man intrycket att förhållandena i Dubai skulle vara skapliga bara för att en del stora idrottstävlingar, kongresser och internationella möten har förlagts dit. I dessa sammanhang talar vi om en priviligerad elit som aldrig kommer i närheten av den tillvaro som The Independent redovisat En tillvaro, som tydligen varit även dig fjärran under de år du bott i landet.
Av Tuareq
4 juni 2009 23:22
Till: fdp
Betr. mitt senaste inlägg och din kommentar:
Vad jag önskade framhålla är att jag personligen inte tror att det "hjälper" om svenska resenärer bojkottar resor till UAE som en del
skrivit i sina inlägg. Tror inte att det löser problemen. Om någon sedan inte önskar resa dit efter att de läst om olika former av missförhållanden som råder bland vissa gästarbetare som oftast arbetar inom byggnadssektorn och bor i labour camps ute i öknen
(allt i UAE är i princip öken så fort man kommer utanför städerna), så står det ju var och en fritt att agera efter egen önskan. Problem med missförhållanden bland en del lågavlönade gästarbetare existerade även då jag bodde i landet. Vad jag märker som har förändrats sedan dess är att man under de sista åren i lokal press från Emiraterna, läser artiklar som visar att landets ledning är medveten om problemen och agerar på olika sätt för att försöka komma till rätta med dem. T.ex. genom att ändra bestämmelserna för hur arbetarnas bostadscamper skall vara utrustade. Bygga bättre inkvarteringar. Inspektion i bostadscamper. Det allra sista jag läste helt nyligen (26 maj) var att man skall införa löneutbetalningar för arbetarna via bankkonton, detta för att lättare kunna kontrollera att arbetsgivarna betalar ut lönerna som de är förpliktigade att göra. En artikel från Emiraten den 28 maj påminner om lagen som gäller sedan 5 år om "arbetsstopp kl. 12.30-15 för utomhus arbetande under perioden 1 juli till 30 augusti" p.g.a. värmen. 20/5 skrev man resultatet av en en undersökning
där 752 konstruktionsarbetare intervjuats av ett amerikanskt oberoende undersökningsföretag Zogby international. Ja, detta var bara några av de senaste artiklarna. Flera har publicerats de sista åren. Ännu finns säkerligen väldigt mycket att göra för att förbättra förhållandena för de lågavlönade arbetarna i Emiraten som en hel del av dem kommer från byggnadssektorn. Landets regering visar dock att man är medveten om problemen och att man visar vilja och aktivt agerar för att förbättra situationen. Bara att hoppas att det stämmer i det verkliga livet också, att det är genomgripande och inte tar alltför lång tid innan man nått tillfredsställande förhållanden för alla och inom alla områden.

Mvh,
Tuareq
5 juni 2009 22:39 (redigerad)
Citerat från tuareq:
Vad jag önskade framhålla är att jag personligen inte tror att det "hjälper" om svenska resenärer bojkottar resor till UAE som en del
skrivit i sina inlägg. Tror inte att det löser problemen. Om någon sedan inte önskar resa dit efter att de läst om olika former av missförhållanden som råder bland vissa gästarbetare som oftast arbetar inom byggnadssektorn och bor i labour camps ute i öknen
(allt i UAE är i princip öken så fort man kommer utanför städerna), så står det ju var och en fritt att agera efter egen önskan. Problem med missförhållanden bland en del lågavlönade gästarbetare existerade även då jag bodde i landet. Vad jag märker som har förändrats sedan dess är att man under de sista åren i lokal press från Emiraterna, läser artiklar som visar att landets ledning är medveten om problemen och agerar på olika sätt för att försöka komma till rätta med dem. T.ex. genom att ändra bestämmelserna för hur arbetarnas bostadscamper skall vara utrustade. Bygga bättre inkvarteringar. Inspektion i bostadscamper. Det allra sista jag läste helt nyligen (26 maj) var att man skall införa löneutbetalningar för arbetarna via bankkonton, detta för att lättare kunna kontrollera att arbetsgivarna betalar ut lönerna som de är förpliktigade att göra. En artikel från Emiraten den 28 maj påminner om lagen som gäller sedan 5 år om "arbetsstopp kl. 12.30-15 för utomhus arbetande under perioden 1 juli till 30 augusti" p.g.a. värmen. 20/5 skrev man resultatet av en en undersökning
där 752 konstruktionsarbetare intervjuats av ett amerikanskt oberoende undersökningsföretag Zogby international. Ja, detta var bara några av de senaste artiklarna. Flera har publicerats de sista åren. Ännu finns säkerligen väldigt mycket att göra för att förbättra förhållandena för de lågavlönade arbetarna i Emiraten som en hel del av dem kommer från byggnadssektorn. Landets regering visar dock att man är medveten om problemen och att man visar vilja och aktivt agerar för att förbättra situationen. Bara att hoppas att det stämmer i det verkliga livet också, att det är genomgripande och inte tar alltför lång tid innan man nått tillfredsställande förhållanden för alla och inom alla områden.
Tuareq: Du säger att landets ledning är "medveten" och sätter "press" på byggnadsföretagen om diverse självklarheter som att betala ut löner och följa lag om arbetsmiljö (värme).

Hur ser du då på att shejker som sitter i regeringen också är ägare till de byggnadsföretag som genomsyras av den girighet och rasism som rapporteras om? Vet då inte regeringen i verkligheten hela tiden om vad som pågår i dessa företag? Och är det i själva verket inte förklaringen till varför så lite händer?

I ett inlägg säger du: ”Missförhållandena i UAE kan vara mycket främmande jämförda med förhållanden som råder i Europa, men borde kanske ställas i förhållande till de förhållanden som gästarbetarna har i sina hemländer”. Byggföretagen resonerar uppenbarligen på samma sätt. Det hänsynslösa utnyttjandet möjliggörs av människors utsatthet och fattigdom.
Av Tuareq
6 juni 2009 01:10
Farbror Frej
Kommentarer om ämnet i fråga skulle kunna fortsätta i det oändliga om man så önskade.
Just därför träder jag ur denna tråd.

Med önskan om en trevlig helg.
/Tuareq
6 juni 2009 08:21
Citerat från tuareq:
Kommentarer om ämnet i fråga skulle kunna fortsätta i det oändliga om man så önskade.
Just därför träder jag ur denna tråd.
Knappast oväntat!
Av Tuareq
7 juni 2009 12:20
En fundering - Kanske vissa medlemmar om de känner sig manade och tycker om att belysa världens "baksidor" och problem, borde starta en egen sajt utanför RG, som är ägnad enbart åt att informera om länder där missförhållanden råder och att kritisera olika länders förhållningssätt i olika sammanhang? En sajt där de ägnar sig åt skriverier om vilka länder de anser man bör bojkotta och varför, till att ge "Res inte hit eller dit" råd? Så kan personer som söker denna typ av info hitta denna info på en därför ägnad sajt, de kan sinsemellan utbyta de kommentarer och synpunkter de önskar framhålla betr. olika länders missförhållanden och liknande teman.

Trodde RG sajten var för att främja resande, ge inspiration och informera om sina resor, finna resråd och tips av andra medlemmar.
Inte för att bojkotta vissa länder. Negativa fakta om rådande förhållanden existerar säkerligen i en rad olika länder om man börjar leta efter detta, olika länder - olika problem, det kan inte undanhållas. Dock tycker jag personligen att denna typ av information och diskussion hör hemma i andra sammanhang och sajter och inte här på RG sajten.

Mvh,
Tuareq
7 juni 2009 12:30
Citerat från tuareq:
En fundering - Kanske vissa medlemmar om de känner sig manade och tycker om att belysa världens "baksidor" och problem, borde starta en egen sajt utanför RG, som är ägnad enbart åt att informera om länder där missförhållanden råder och att kritisera olika länders förhållningssätt i olika sammanhang? En sajt där de ägnar sig åt skriverier om vilka länder de anser man bör bojkotta och varför, till att ge "Res inte hit eller dit" råd? Så kan personer som söker denna typ av info hitta denna info på en därför ägnad sajt, de kan sinsemellan utbyta de kommentarer och synpunkter de önskar framhålla betr. olika länders missförhållanden och liknande teman.

Trodde RG sajten var för att främja resande, ge inspiration och informera om sina resor, finna resråd och tips av andra medlemmar.
Inte för att bojkotta vissa länder. Negativa fakta om rådande förhållanden existerar säkerligen i en rad olika länder om man börjar leta efter detta, olika länder - olika problem, det kan inte undanhållas. Dock tycker jag personligen att denna typ av information och diskussion hör hemma i andra sammanhang och sajter och inte här på RG sajten.
RG:s användarvillkor: ”Diskussioner i forumet skall handla om resor eller reserelaterade ämnen.” När blev ett lands baksidor inte reserelaterat? Störs man av den här typen av diskussioner, är det ju bara att låta bli att läsa. Redan rubriken talar för sig själv. För övrigt kan jag inte se annat än att du glatt kastar dig in i den slags diskussion. Något lockar uppenbarligen. Jag personligen vill ha all form av information om ett land när jag väljer ett resmål, inte bara den glättiga reklambroschyrens.
7 juni 2009 12:42
Citerat från farbror_frej:
Tuareq: Du säger att landets ledning är "medveten" och sätter "press" på byggnadsföretagen om diverse självklarheter som att betala ut löner och följa lag om arbetsmiljö (värme).

Hur ser du då på att shejker som sitter i regeringen också är ägare till de byggnadsföretag som genomsyras av den girighet och rasism som rapporteras om? Vet då inte regeringen i verkligheten hela tiden om vad som pågår i dessa företag? Och är det i själva verket inte förklaringen till varför så lite händer?

I ett inlägg säger du: ”Missförhållandena i UAE kan vara mycket främmande jämförda med förhållanden som råder i Europa, men borde kanske ställas i förhållande till de förhållanden som gästarbetarna har i sina hemländer”. Byggföretagen resonerar uppenbarligen på samma sätt. Det hänsynslösa utnyttjandet möjliggörs av människors utsatthet och fattigdom.
Jag skulle bara lägga till här att för den som inte varit i Dubai, får du här genom ABC News en alldeles utmärkt illustration av nämnd tidningsartikel och även flera intervjuer, inklusive med företrädare för Human Rights Watch. Jag tror att det är svårt att verkligen föreställa sig de skillnader på livsmiljöer som framgår av den artikel som Gardkarlsen refererar till i sitt huvudinlägg:

http://www.youtube.com/watch?v=UUW9MWLIQYw&NR=1
7 juni 2009 16:02
Mycket kan tilläggas, många fördjupningar och kommentarer kan göras för dem som önskar gå vidare med temat.
Säkerligen kan man hitta många fler länkar till artiklar om missförhållandena i Dubai, då dessa har belysts i TV och Media sedan
ett antal år tillbaka av journalister från olika länder. För dem som önskar fortsätta tråden är det ju fritt fram att göra så.

Mvh,
Tuareq
7 juni 2009 19:10
Citerat från tuareq04:
Mycket kan tilläggas, många fördjupningar och kommentarer kan göras för dem som önskar gå vidare med temat.
Säkerligen kan man hitta många fler länkar till artiklar om missförhållandena i Dubai, då dessa har belysts i TV och Media sedan
ett antal år tillbaka av journalister från olika länder. För dem som önskar fortsätta tråden är det ju fritt fram att göra så.
Liksom Tuareq har jag bott i Dubai. Jag vet att många européer lever i UAE utan att engagera sig i något annat än det lyxliv som deras goda anställningsvillkor möjliggör. Ingen behöver leta länkar om missförhållanden, den information som lämnats tidigare är mer än tillräcklig. Att Tuareq misstycker kan jag leva med, men för den som är intresserad är reportagefilmen från ABC News ändå en god illustration i bild till det reportage i The Independent som Gardkarlsen hänvisar till i sitt huvudinlägg liksom till de HRW rapporter som Farbror Frej åberopar. Filmen tar just upp dessa rapporter.

http://www.youtube.com/watch?v=UUW9MWLIQYw&NR=1
8 juni 2009 17:45
Citerat från gardkarlsen:
Hei

Takk for linken til HRW rapporten. Jeg kommer helt klart til å ta med noen av dette i mitt Dubai reisebrev. Jeg tror at hvis det blir nok fokus på dette så må nok Dubai gjøre noe med dette for å unngå at turistene svikter dem.

Mvh
Gard
http://gardkarlsen.com - reisebrev og bilder
Hej Gard
Det har jag glömt att tacka dig för. Så det gör jag nu. Tack!
Av Marika
8 juni 2009 20:08
Tack Gard för att du upplyste oss om detta! Har alltid velat åka dit och se alla "underverk" men har plötsligt fått en fadd smak i munnen och är ej intresserad längre.