Fråga angående malariatabletter & mygg

25 feb. 2016 03:25
Visningar: 750
Hej!

Jag ska till Kambodja i 10 dagar snart och tänkte fråga om råd med Malariatabletter.

Köper inte riktigt "om du är där endast så och så lång tid", en mygga biter inte folk beroende på hur länge de har varit där. Jag kommer såklart vara extremt noga med myggmedel, däremot blir långbyxor och långärmat nog ganska svårt då jag ska vara där i april och kommer svettas ihjäl om jag har liknande plagg.
Jag har också hört att ta förebyggande tabletter kan vara otroligt smärtsamt och inte värt mödan, därför har jag fått rekommenderat (och det känns som det bästa lösningen för mig) att förutom myggmedel köpa tabletter som man ska ta om man börjar få malarialiknande symptom. Vad är det för tabletter?

Annan fråga angående mygg, vad är det bästa myggmedlet att köpa (kommer vara i Thailand också några veckor innan det, så tips på Thai-myggmedel mottages gärna). Jag är i Australien just nu och myggmedlet här är extremt bra, jag ser bokstavligen hur myggorna studsar iväg ifrån min hud så fort de ens försöker sätta sig på mig. Dock är det väldigt dyrt här och därför satsar jag på att köpa ett i Asien. Någon rekommendation?

Sen detta med myggnät. Känner mig otroligt dum, men vad menas med det? Är det ett nät jag köper och hänger runt sängen varje gång jag ska sova, så jag måste ha det med mig i princip hela tiden?

Tack så mycket för svar!
25 feb. 2016 13:23
Malaria är inte vanligt i de större städerna, kring turistorter och längs kusten. Det är därför man brukar avråda från malariaprofylax vid korta resor - det är inte resans längd i sig utan det faktum att man under korta resor sällan reser till riskområden.
Jag tror det är Vibramycin eller liknande antibiotika som du tänker på. Detta kan även användas som profylax, men man kan inte sola när man äter det. Kan ge hemska utslag och pigmentfläckar.
Om du bor med aircon behöver du inte tänka på myggnät. Myggor hatar aircon. Enklare ställen utan aircon har oftast myggnät monterade över sängarna. Jag brukar ha med ett lite resemyggnät (finns att köpa på friluftsbutiker) ifall myggnät skulle saknas.
Gå till ett apotek och fråga vilket myggmedel som har mest deet. Köp det.
25 feb. 2016 13:48
Doxycyklin verkar det vara som används.
Malaria är alltså jätteovanligt i stora delar av Kambodja. Det är viktigare att ha myggmedel på (även på dagen om du är i skuggan) för att undvika att få denguefeber.
25 feb. 2016 22:42
Självklart, jag kommer inte ta ett steg utanför ett rum utan Aircon utan att ha myggmedel på.

Vet du om detsamma gäller i Vietnam och Filippinerna?
26 feb. 2016 02:42
Tror att Filipinerna har lite malaria igen efter alla stormar med vidhängande översvämningar.
Vietnam har nästan ingen malaria.
26 feb. 2016 17:23
Citerat från Morgonsolen200:
Självklart, jag kommer inte ta ett steg utanför ett rum utan Aircon utan att ha myggmedel på.

Vet du om detsamma gäller i Vietnam och Filippinerna?
Generellt är det väldigt liten risk att drabbas av malaria i Asien, numera är det få som rekommenderas att ta profylax innan man reser. I stället kan man ha med sig tex Malarone och ta det vid symtom.