Florida - vilka parker?

Av Opssk
18 okt. 2012 11:24
Visningar: 1871
Har precis beställt en resa till Florida i påsk. Vi ska åka runt och bl.a. ska vi till Orlando tre dagar. Vi har med oss en 14-åring som inte alls är glad i karuseller och berg-och-dalbanor, och en 12-åring som vill åka en del men inte det värsta. Jag vill hemskt gärna till Universal studios men finns det annat än åkattraktioner där så att min 14-åring har nån glädje av det? Hur är det med de andra parkerna när det gäller att göra och se? Nån man ska välja bort på en gång? Vi funderar även på en tur med airboat i Everglades men jag har läst här i forumet att man hellre ska åka till nationalparkerna om man vill se nåt. Motorerna skrämmer bort djuren. Nån som har tips om vår det är bäst att åka ifrån (Miami eller Fort Lauderdale) eller över huvud taget tips om nåt med Florida och dess sevärdheter, så blir jag tacksam.
Opssk
18 okt. 2012 11:51
Universal Studios är ett utmärkt val, det är inte mycket karuseller där, finns en eller möjligtvis två som ni kanske vill undvika.
Den park som är mest karuseller är Island of Adventure, är ni inte väldigt intresserade av att se Harry Potter-världen där så hoppa den parken. Sea World har ett par bergbanor i världsklass men har så mycket annat så den passar säkert bra ändå. Övriga parker har mest snälla attraktioner, det finns några enstaka ni kan undvika men alla parkerna har väldigt mycket annat att se och göra.

Everglades kan ni göra på båda sätten, besök något kommersiellt ställe och prova airboats om ni vill och besök även nationalparken. Att inte få se Alligatorer vid besök i Everglades är väldigt osannolikt. När ni ska dit är det dessutom den torraste perioden vilket gör att det ofta (beroende på hur pass lite vatten det är just det året) sammlas massor av alligatorer i de vattensamlingar som finns kvar. Inte helt ovanligt att man kan se ett hundratal samtidigt!

Vet inte riktigt vad Du menar med frågan om Ft. Lauderdale eller Miami. Menar Du för utfärd till Everglades så spelar det ingen roll. Menar du i allmänhet så fördrar jag personligen att bo i Miami Beach och göra utfärder därifrån (även till Ft. Lauderdale).

För tips om sevärdheter och saker att göra får Du gärna berätta lite vad ni gillar och inte gillar.
Av Opssk
18 okt. 2012 14:20
Har en fråga till: Jag har hört (nånstans, jag vet inte var) att man ska inte missa Downtown Disney World. Var inne på deras hemsida men jag är nog lite trögfattad. Där såg det ut som att det är nåt man köper biljetter till. Stämmer det? Är det Disney World efter mörkrets inbrott eller är det utanför parkerna. Om det är inne i DW och man redan har en biljett dit behöver man ännu en då? Eller???
18 okt. 2012 14:32
Det ligger i Disney World som en separat del, alltså inte inne i parkerna, Universal har motsvarigheten i sin City Walk. Inget inträde men det kostar så klart om man vill gå på en föreställning, bio o.s.v., annars är det butiker och restauranger.
18 okt. 2012 15:28
Precis som floridasidan skriver är DD bara ett restaurang och affärsområde. Men det är fint och upplevelsevärt.

Alltså, parkerna består inte bara av åkattraktioner (typ karusell/bergbana) utan även av upplevelseattraktioner och shower (bra och mindre bra), t ex man sitter still och ser en film med 3 eller 4 D effekt. (där den fjärde effekten är känseln/lukten).

Utöver det så är själva området med byggnader och prylar och vatten en upplevelse bara de. Jag skulle vilja säga att det inte finns en enda park som gör någon besviken oavsett ålder - snarare p g a humör eller intresse isåfall. Det finns de som tycker att Magic Kingdom inte är nåt för tonåringar, men jag vet inte om jag håller med. Det klart förväntar man sig bara häfta bergodalbanor så blir man nog besviken...

Med gott samvete kan jag säga "välj ni vilken park ni vill" - det kan inte bli fel.
Kolla hellre filmerna på youtube och gör er en egen uppfattning än gå efter enstaka rekommendationer här.
Jag t ex tycker SeaWorld är sämst, och det kan jag nog få mothugg på :)
18 okt. 2012 16:07
Man kan kanske också tillägga att det finns många shower, på Sea World är det så klart mycket med Delfinerna, Späckhuggarna, Sjölejonen o.s.v. men också en riktigt skaplig cirkusföreställning.
Sen är det speciellt på Universal men även i andra parker saker som musikal, Fearfactor Live, show med dresserade djur, stuntshow, parader, ljus och fyrverkerishow o.s.v.

Att kolla filmer är ett bra tips och så klart att studera parkernas hemsidor. Filmer har jag samlat en del på min hemsida föresten http://www.floridasidan.se/Filmer.php
Av Annl
20 okt. 2012 13:26
Och jag för min del tycker att Sea World är kanon och särskilt med barn som ju i allmänhet älskar djur, men jag har inte alls lika gedigen kunskap om parkerna som Floridasidan och Nisse.

Airboat är kul och vi har sett alligatorer då gånger vi varit ute - oljudet till trots...

Ni kommer att få en kanonresa - Florida är verkligen en höjdare!
21 okt. 2012 00:28
Annl - det handlar nog inte om kunskap utan snarare om den s k smaken är som baken :)

Jag tar f ö tillbaka det jag sa om att det inte kan bli fel oavsett vilken park ni väljer - träffade en kompis igår som var besviken på båda Universalparkerna... :(
Jag vet inte vad hon hade förväntat sig?
Av Daytona
21 okt. 2012 09:30
Visst kan det bli fel med parkerna. Våran första gång på Magic Kingdom var ingen höjdare, andra gången något bättre men vi kommer inte att göra om det. Den bästa tycker vi är Sea World ( av dom vi besökt) otroligt roligt. Nu är vi kanske inga WOWare ( lättimpade människor) utan sträva norrbottningar haha. Men smaken är som baken, absolut. Hollywood Studios kommer på god andra plats, Busch Gardens på 3e.

Men vilket som- Florida är fantasiskt, och det finns så mycket mer att se och göra än parker.

Har man tid så är Wonderworks i Orlando en höjdare, kolla länken

www.wonderworks,com
21 okt. 2012 12:16
Det är ju i princip omöjligt att ge en värdefull rankning av parkerna då det är helt personligt vad man gillar (vissa gillar ingenting alls) och parkerna är så väldigt olika. Själv har jag inte besökt Animal Kingdom eller Legoland som (liksom Busch Gardens) kanske ändå ligger lite långt från Orlando för att räknas som "Orlandopark" (egentligen är det dock endast Universal som verkligen ligger i Orlando) övriga parker har vi besökt en eller upp till 4 gånger.
Det är också orättvist med en lista då även den park som kommer längst ner är väldigt bra och alla är värda att besökas och jag har verkligen svårt att rangordna parkerna.

1. Universal Studios, väldigt omväxlande underhållning, negativt att det inte finns vanliga åkattraktioner (två kan man ju säga att det finns även om de inte heller är helt vanliga) men det är ju heller inte grejen där.
2. Sea World , Nog de mest imponerande uppvisningar man kan se, plus ett par bergbanor i världsklass och massor av annat att se.
3. Busch Gardens i Tampa. Djurpark och nöjespark i världsklass, känns annorlunda och mindre strikt. Gillar man bergbanor är denna park ett måste.
4. Epcot Centre. Ett par annorlunda och kul åkattraktioner, annars mest inriktad på kunskap.
5. Magic Kingdom, även om det är mycket för barn så kan man inte annat än ryckas med i Disneykänslan och barnasinnet får verkligen komma fram.
6. Hollywood Studios, i ärlighetens namn ska sägas att vi inte varit där sedan mitten av 90-talet då det kallades "MGM Studios", vi besökte Universal samma år (för första gången) och tyckte inte att MGM kom i närheten av den parken, det enda som var värt att minnas riktigt var nog 2The Tower of Horror". Får ge denna park en ny chans känns det som :-)

Andra parker vi besökt värda att nämna är.

Miami Seaquarium, Mindre och enklare än Sea World och inte några karuseller o.s.v. här handlar det enbart om djuren, finns program för att interagera med delfiner, räddningsprogram för olika djur, t.ex. sjökon. Som sagt är det inte Sea World men en trevlig och intressant park.

Zoo Miami (tidigare Miami Metro Zoo) som är en av de absolut finaste djurparker vi sett (alla parker med djur väcker ju dock vissa moraliska betänkligheter, gör de mest skada eller nytta).

Ljungle Island, Miami. Alltid intressant att se djur och de har en del visningar som är ganska bildande, trevlig park om man har en dag över men antagligen mest intressant för yngre.

Monkey Djungle var nog den enda "park" som varit lite av en besvikelse, här går människorna i burarna och djuren rör sig fritt utanför. Vi besökte den strax efter Orkanen Andrew som ödelade en stor del av parken så det är kanske inte helt rättvist, får kanske ge även den en ny chans, den ligger dock en bra bit från Miami Centrum (liksom Zoo Miami).
21 okt. 2012 17:33
Härligt att åka till Florida, kan säga att jag är grymt avis även om jag varit där ett fler tal ggr o kommer att åka många ggr till. Ang parkerna så är det ju så olika vad man gillar, men våran familj på två vuxna i åldern 37-39 år och två barn 7 o 1 år har Sea World som en av våra favoriter och likaså Busch Garden i Tampa, Magic Kingdom, Disney Hollywood Studios, Universal Studios. Sen får ni ju inte glömma Kennedy Space center som är värt ett besök.
Av Opssk
4 nov. 2012 11:13
Tack alla för alla svar. Man blir helt förvirrad och inser att man behöver antagligen åka hit några fler gånger (och hur ska vi spara ihop pengar till det?) för att kunna göra det man vill. Nu till fler frågor. I vår resrutt så ska vi åka från Key West till Fort Meyers. Våran tanke var att åka från KW tidigt på morgonen, ta vägen förbi Shark Valley och spendera några timmar där och sen fortsätta och anlända till FM tämligen sent. Är det någon som vet om det är genomförbart annat än i teorin? Detta skulle innebära att vårt bagage blir kvar i bilen under tiden vi besöker Shark Valley. Är det skitdumt? Vi ska ha hyrbil, fullsize 4 door Chevrolet Impala eller liknande. Nån som vet hur många resväskor man får plats med i en sådan bil?
4 nov. 2012 11:41
Citerat från opssk:
Tack alla för alla svar. Man blir helt förvirrad och inser att man behöver antagligen åka hit några fler gånger (och hur ska vi spara ihop pengar till det?) för att kunna göra det man vill. Nu till fler frågor. I vår resrutt så ska vi åka från Key West till Fort Meyers. Våran tanke var att åka från KW tidigt på morgonen, ta vägen förbi Shark Valley och spendera några timmar där och sen fortsätta och anlända till FM tämligen sent. Är det någon som vet om det är genomförbart annat än i teorin? Detta skulle innebära att vårt bagage blir kvar i bilen under tiden vi besöker Shark Valley. Är det skitdumt? Vi ska ha hyrbil, fullsize 4 door Chevrolet Impala eller liknande. Nån som vet hur många resväskor man får plats med i en sådan bil?
Ja, Florida kräver många, många veckor om man ska se allt, i.o.f.s. ett behagligt problem :-)

Det går utmärkt att ta Shark Valley på vägen (stanna också till vid indianbyn ett par hundra meter längre fram på vägen, på samma sida av vägen (deras airboats och restaurang ligger dock på höger sida om ni vill besöka dem))

Har Inte haft någon Impala men det får plats en hel del i bagaget. Vid Shark Valley är parkeringen relativt liten och det finns "Rangers" just intill parkeringen så parkera så nära deras byggnader ni kan, det är dessutom ett avskiljt område så det är en plats med liten risk för bilinbrott. Vill ni inte lämna någon resväska synlig så kan ni ju alltid fråga personalen om de har någon möjlighet att förvara en väska åt er, amerikanerna brukar i regel vara väldigt tillmötesgående och hjälpsamma, men som sagt bedömer jag stället som tämligen säkert även om man alltid ska ha som regel att aldrig lämna någonting alls synligt i bilen, inte ens växelpengar (glöm inte t.ex. hållaren till gpsen om ni har en sådan).