Det läckra svenska köket.

Av Bengtar
14 aug. 2009 19:39
Visningar: 720
Läckergommar!
Kräftor.
Surströmming!
På fredag dukar jag till fest i himmelriket (Bromölla).
Svenska kräftor (Vättern), med tillbehör.
Linieakvavit,Bäsk, Grolch öl, lite bröd och västerbottenost.
Som mat blir det Hällevikslax med romsås, svensk sommarpotatis och ett hyggligt vin från Alsace.
Desserten blåbärspaj och nåt sött.

Sen dröjer det inte många minuter till årets kulinariska höjdpunkt.
Surströmming.
Vad sägs?
Matcha det Grekland eller Thailand!
Chanslöst.
Av Mpc
14 aug. 2009 20:24
var på kräftor fest i lördags o den 29 ska vi ha själv surströmming fest hemma
Av Micke75
14 aug. 2009 20:25
Haha, ja det finns nog ingenting bättre än att komma hem efter en semester och få göra sin egen mat man längtat efter.
En favorit som kanske är riktig tråkig mat som vi brukar laga är stuvade makaroner med muskotnöt och köttbullar.
En riktig svensk kräftskiva är en riktig höjdpunkt på året, varm augustikväll när mörkret faller på, det är grejer det!
Men surströmming..... Hmmmmm, har smakat en gång, inte min favorit kanske men det smakar inte som det luktar iallafall.

Hoppas ni får en trevlig kväll!

Micke
Av Thorgu
14 aug. 2009 22:44
Ett tips: Försök med norsk rakörret. Smakar lite som surströmming, men godare. Och luktar inte! En borre och lite öl passar utmärk till.
Av Mpc
14 aug. 2009 22:46
Citerat från thorgu:
Ett tips: Försök med norsk rakörret. Smakar lite som surströmming, men godare. Och luktar inte! En borre och lite öl passar utmärk till.
ok var köpper vi den
Av Mjorumm
14 aug. 2009 22:51
Bra tips Thorgu,fast surströmming behöver inte lukta så fasligt
Åker snart upp och ska verkligen njuta strömmingen,Vättern kräftor det är höjdpunkten här nere i Södra Sverige
och helt underbar
Av Mpc
14 aug. 2009 23:05
Citerat från mjorumm:
Bra tips Thorgu,fast surströmming behöver inte lukta så fasligt
Åker snart upp och ska verkligen njuta strömmingen,Vättern kräftor det är höjdpunkten här nere i Södra Sverige
och helt underbar
trode ni där upp på väst kusten bar åt havskräfter
Av Mpc
14 aug. 2009 23:06
Citerat från bengtar:
Läckergommar!
Kräftor.
Surströmming!
På fredag dukar jag till fest i himmelriket (Bromölla).
Svenska kräftor (Vättern), med tillbehör.
Linieakvavit,Bäsk, Grolch öl, lite bröd och västerbottenost.
Som mat blir det Hällevikslax med romsås, svensk sommarpotatis och ett hyggligt vin från Alsace.
Desserten blåbärspaj och nåt sött.

Sen dröjer det inte många minuter till årets kulinariska höjdpunkt.
Surströmming.
Vad sägs?
Matcha det Grekland eller Thailand!
Chanslöst.
gott som bara den bengtar
Av Sierra
14 aug. 2009 23:20
Bengtar!
Din meny skulle kunna vara min egen...
Att du dessutom toppar med surströmming tyder på att du liksom jag är en riktig finsmakare!
Av Fdp
14 aug. 2009 23:22
Citerat från mpc:

trode ni där upp på väst kusten bar åt havskräfter
Det finns tjejer från Norrland som bor på västkusten.
Av Veiken
14 aug. 2009 23:24
Vätternkräftor? Låter OK, men havskräftor är det som verkligen sätter smaklökarna i svaj!
Av Mpc
14 aug. 2009 23:26
Citerat från fdp:
Citerat från mpc:

trode ni där upp på väst kusten bar åt havskräfter
Det finns tjejer från Norrland som bor på västkusten.
är du en av dom ??*S*
Av Mjorumm
14 aug. 2009 23:29
Har ätit både Vätten kräftor och havskräftor och min erfarenhet är att det beror lite på vem som kokar dem
Jämtskan
Av Mpc
14 aug. 2009 23:31
Citerat från mjorumm:
Har ätit både Vätten kräftor och havskräftor och min erfarenhet är att det beror lite på vem som kokar dem
Jämtskan
Rätt
Av Mpc
14 aug. 2009 23:38
Hällevikslax med romsås, prova hälleviks sillen gott gottis
15 aug. 2009 13:29
Trots farsans nolaskogstattarblod så fixar jag inte surströmming.

Sill, kräftor, nubbe, västerbottenost och paj, gott bröd, kall lager mm skriver jag dock gärna under på.

Hade en vän från Australien över nu i sommar... Hon gillade varken kaviarochostmackor eller kaviar på ägget. Konstigt? Jag avskydde ju i o f s Vegemite och ost. :-D
15 aug. 2009 15:33
Citerat från bengtar:
Läckergommar!
Kräftor.
Surströmming!
På fredag dukar jag till fest i himmelriket (Bromölla).
Svenska kräftor (Vättern), med tillbehör.
Linieakvavit,Bäsk, Grolch öl, lite bröd och västerbottenost.
Som mat blir det Hällevikslax med romsås, svensk sommarpotatis och ett hyggligt vin från Alsace.
Desserten blåbärspaj och nåt sött.

Sen dröjer det inte många minuter till årets kulinariska höjdpunkt.
Surströmming.
Vad sägs?
Matcha det Grekland eller Thailand!
Chanslöst.
Mmmmmm,, surströmming är nog snäppet godare än kräftor, senare i höst kommer ju krabbarna med,,,,, urläckert
Av Annans
15 aug. 2009 18:51
Såsom utlandssvensk måste jag säga att snålvattnet rann till rejält, har satt på haklapp nu.
Av Elgona
16 aug. 2009 16:04
Det svenska kökets absoluta läkerheter,tja det är Surströmming,kräftor,i hav ,kräftor i spa.
en iskall norrlands öl,till detta är omptimal upplevelse i gom o själ..
mums
maria
29 aug. 2009 10:01
vi fick tag i vätternkräftor utan för ikea till bra pris,,,, jättegoda,,,
29 aug. 2009 10:58
och en lite nubbe eller två,,, passar väl till kräftan och surströmmingen?
Av Homeros
2 sep. 2009 09:08
Citerat från bengtar:
Läckergommar!
Kräftor.
Surströmming!
På fredag dukar jag till fest i himmelriket (Bromölla).
Svenska kräftor (Vättern), med tillbehör.
Linieakvavit,Bäsk, Grolch öl, lite bröd och västerbottenost.
Som mat blir det Hällevikslax med romsås, svensk sommarpotatis och ett hyggligt vin från Alsace.
Desserten blåbärspaj och nåt sött.

Sen dröjer det inte många minuter till årets kulinariska höjdpunkt.
Surströmming.
Vad sägs?
Matcha det Grekland eller Thailand!
Chanslöst.
Stifado, Souvlakia, Midja saganaki, Tirokafteri, Choriatiki, Kritarakia, Keftedes, Moussaka, Pastitsio, Gemisto mm. mm...
Lite kall Mythos eller ett schysst vin från Samos..Duka upp det på en liten ö i Grekland på en taverna i en by uppe i bergen med utsikt över andra öar och härliga Medelhavet så är ovanstående meny både matchad och utklassad:)