Besök på vingårdar

Av Flaxen
20 feb. 2008 12:25
Visningar: 12389
Vi tänkte bila runt i toscana 10 dagar i maj...När man besöker vingårdar, behöver man boka det i föörväg hemifrån? eller kan man bara slinka in? och vad kostar ett besök? Skulle gärna vilja veta lite mer om detta... samt vad får vi inte missa?

När det gäller boende så hade vi inte tänkt lägga 1000 kr natten direkt, vad finns det för alternativ, läste att det finns gott om fina campingar där man kan hyra bungalows, nån som vet mer?

/Martina
20 feb. 2008 13:57
Om du inte får några svar, så släng en direkt fråga till Homman. Han bor å verkar där nere, och bör väl således ha viss insikt i tillvägagångssätt. Inte exakt vid Toscana, utan närmre Perugia, men förfarandet kan väl inte skilja sååå mycket..

/Putte
20 feb. 2008 15:05
Vingårdarna i Chianti är jättetrevliga att besöka. Vi brukar alltid åka till Terreno som ligger strax utanför Greve in Chianti. Terreno ägs av det svenska paret Ruhne och det finns en bok om gården - Drömmen om Toscana. Har man tur och kommer när det inte är mycket folk kan man få en rundvandring, och man kan alltid provsmaka och köpa gårdens fina viner. Besöket kostar ingenting. Missa inte heller charkuteributiken vid torget i Greve - en upplevelse!

Förra sommaren var vi på Castello di Brolio, baron Ricasolis ställe. Det är ett riktigt vinslott i södra delen av Chianti, mer kommersiellt än andra vi besökt men mycket vackert.

En bra idé kan vara att besöka ett stort Enoteca någonstans i Toscana. Då ser man vilka viner man tycker bäst om och kan söka upp dessa vingårdar. Ett bra Enoteca finns i Castellina in Chianti sydost om Florens.
Av Homman
20 feb. 2008 18:32
Hej Martina.
Vingårdar i maj, är lika intressanta som att besöka en skånsk veteodlare direkt efter vårsådden. Januari och september-oktover är bästa tiden, för då pågår det arbete, först med beskärning och sedan kommer skördetiden. Dessemellan står förra årets skörd och bubblar i de stora jästankarna. Klart att man kan få provsmaka och köpa någon flaska. Rekommenderar hellre ett besök på ett välsorterat enontek. Enligt mitt sätt att se, bör det ge bättre utdelning.

Min erfaren het är att det är en stor skillnad på vingårdar i Italien, jämfört med Frankrike. Här i Italien rör det sig om ordinära lantbruk och där med basta. I Frankrike har vinbaronerna satsat mer på att ta emot folk och har därför konst- eller fina glassamlingar, vinböcker och dyligt. Och visst kan du hitta sådana ställen i Italien också. Men de är inte lika många som i Frankrike. Antinori i Toscana kan säkert motsvara dina förväntningar på en vingård. Men den är sannerligen inte representativ för Italien. Till och med bilbaronen Lamborghinis vingård i Panicarola, är en lättbesvikelse för den som tittar in på fel tid. Men allt beror på vilka förväntningar du ställer och vilka krav du har.
Jo visst, ja. Glömde säga att det är alltid bäst att boka tid (apuntamento), för det är ingen som tycker om att det dyker upp oanmälda besökare.

Är du intresserad av vin och bilar runt i Toscana, rekommenderar jag dig att sticka över gränsen till Umbrien. I norra Umbrien, någon timme från Toscanska gränsen, ligger Torgiano, en liten vinby, som helt domineras av vinkungen Lungarotti. Han har anlagt ett fantastiskt vinmuseum, som lär vara det förnämsta i hela Italien. Där lär du dig det mesta om vin - från historta, kultur, odling, tillverkning, konst mm mm. Besöket där, om du är intresserad bör nog ta hela dagen i anspråk.

Beroende på hur du ska åka, behöver du inte spendera några 100 kronor per natt i hotellavgifter. Kolla på nätet efter lämpliga Agrotourismer längs din färdväg. Vissa av dessa brukar också hyra ut sina lägenheter per natt. Priset brukar ligga från 50-70 euro per natt.

Hoppas du är nöjd med mitt svar. Fast det finns säkert fler italienbesökare som har en annorlunda uppfattning. Men det jag har berättat har jag lärt mig efter fyra års fast boende och guidande i Italien. Visserligen känner jag till Umbrien bäst, eftersom jag bor där. Men många företeelser, som ex vin, skiljer inte så mycket mellan regionerna har jag lärt mig.

Välkommen till Italien,
Bobby