Äta och inte äta i Thailand.
Jag ska i slutet av året åka till Thailand för tredje gången. Denna gången tänkte jag inte vara så feg när det gäller mat. Det har mest blivt Starbucks, McDonalds, Pizza hut och liknade internationella kedjor tidigare. Denna gång vill jag verkligen ge maten i Thailand en chans!
Så nu undrar jag vad ni kan rekommendera, och vad ni INTE rekommenderar.
Jag vill alltså veta vad som oftast är uppskattat av både mage och smak :)
Så nu undrar jag vad ni kan rekommendera, och vad ni INTE rekommenderar.
Jag vill alltså veta vad som oftast är uppskattat av både mage och smak :)
Vi har varit i Thailand många gånger och en av våra absoluta favoriter är gatumaten i Bangkok . Vi har ätit från alla möjliga olika små stånd och provat allt. Vi har aldrig blivit dåliga utan känslan har varit att det har varit rent och fint överallt. Vi brukar alltid på våra resor leta upp minsta möjliga lilla ställe med plaststolar(även när vi inte är i Thailand) och det brukar alltid vara det mest genuina. Så våga prova kommer inte att bli besvikna!!!
Okej tack för svaren. Men jag kan inte låta bli att vara skeptisk till de här små gatuköken där det hänger kycklingar och allt vad det är, i det varma klimatet..? Kan det verkligen vara hygienskt och bra för magen, dessa små ställen där det inte finns tvål och vatten att tvätta händerna vid jämna mellanrum..?
Citerat från annelie85:
Okej tack för svaren. Men jag kan inte låta bli att vara skeptisk till de här små gatuköken där det hänger kycklingar och allt vad det är, i det varma klimatet..? Kan det verkligen vara hygienskt och bra för magen, dessa små ställen där det inte finns tvål och vatten att tvätta händerna vid jämna mellanrum..?
Thailändarna äter där själva är väl svaret :)
Okej tack för svaren. Men jag kan inte låta bli att vara skeptisk till de här små gatuköken där det hänger kycklingar och allt vad det är, i det varma klimatet..? Kan det verkligen vara hygienskt och bra för magen, dessa små ställen där det inte finns tvål och vatten att tvätta händerna vid jämna mellanrum..?
Citerat från annelie85:
Nja inte tillräckligt bra svar tycker jag, eftersom de ju är vana vid den maten..
Tja, nån gång har de ju vant sig vid den...Nja inte tillräckligt bra svar tycker jag, eftersom de ju är vana vid den maten..
Jag äter mestadels på såna ställen och har inte blivit matförgiftad en enda gång från ett gatustånd under 20 års resor. Ett par gånger har jag blivit matförgiftad på turistrestauranger i Thailand, en av gångerna med salmonella. Thailändarna vet hur de ska sköta mathygienen och vill naturligtvis inte heller matförgifta sina kunder, då skulle de snabbt få dåligt rykte. På en restaurang som riktar sig huvudsakligen mot turister är inte den risken lika stor, då ju turister i allmänhet inte stannar någon längre tid på platsen. (Därmed inte sagt att man medvetet går in för att matförgifta turister)
Bra svar som jag instämmer i har du redan fått, men jag vill verkligen rekomendera dig att testa Fried rice ! En klar favorit tycker jag. Gott och billigt och du väljer själv om du vill ha kyckling eller bara grönsaker. Jag tror det finns med nötkött också men det har jag inte testat.
Om du hittar små friterade jordnötspiroger så passa på att testa det också, himmelskt goda, med en smakblandning av sött och salt. Jag har handlat dem på gatan i Bangkok.
Ha en bra resa.
Mvh kerstin
Om du hittar små friterade jordnötspiroger så passa på att testa det också, himmelskt goda, med en smakblandning av sött och salt. Jag har handlat dem på gatan i Bangkok.
Ha en bra resa.
Mvh kerstin
GATAN!!!! Helt klart godast och billigast. Dålig i magen blir man nog iallafall vid något tillfälle!
wok-maten på gatan blir oftast varm som attan och då dör alla bakterier.
Nudelsopporna på gatan brukar också smaka ljuvligt gott!
Jag vill passa på att rekomendera en maträtt som man med fördel kan beställa på thai restaurang:
MASAMAN jätte god soppgrytt variant... Med kyckling brukar jag ta!
wok-maten på gatan blir oftast varm som attan och då dör alla bakterier.
Nudelsopporna på gatan brukar också smaka ljuvligt gott!
Jag vill passa på att rekomendera en maträtt som man med fördel kan beställa på thai restaurang:
MASAMAN jätte god soppgrytt variant... Med kyckling brukar jag ta!
Du kan äta allt i Thailand, allt är både billigt och gott :-)
Resemaja: Jaa jag kan tänka mig att jag gått miste om en del. Men denna gång ska det icke ske! ;) Tack för din åsikt.
Bibby: Jaa, hehe, kan tänka mig att det nog är så. Oron är värst ;)
Men jag känner mig fortfarade inte nöjd med svaren jag fått angående att kycklingar och annat kött hänger fritt ute i värmen.. Hur kan det vara fräsht?
Bibby: Jaa, hehe, kan tänka mig att det nog är så. Oron är värst ;)
Men jag känner mig fortfarade inte nöjd med svaren jag fått angående att kycklingar och annat kött hänger fritt ute i värmen.. Hur kan det vara fräsht?
Citerat från annelie85:
Tack alla för svaren. Så för att sammanfatta;
Gatuköken är inte ohygieniska (för det mesta)?
Räkna med magsjuka hur/vad du än äter?
Gatuköken har den godaste maten, för det mesta?
Ju mindre turism, desto bättre mat?
På forumet finns folk som vet allt och som snudd är mantalsskrivna i Thailand, och jag är bara en rookie i landet, men jag har recenserat restauranger på ett lite mer fokuserat sätt i mer än fem års tid, om inte annat, så här: http://www.guidebook.se/archives/category/restaurantTack alla för svaren. Så för att sammanfatta;
Gatuköken är inte ohygieniska (för det mesta)?
Räkna med magsjuka hur/vad du än äter?
Gatuköken har den godaste maten, för det mesta?
Ju mindre turism, desto bättre mat?
Here are my 2 cents om mat på gatan (inte specifikt för Bangkok utan gäller på de flesta håll):
• Ser det bra ut, så är det med allra största sannolikhet bra. Det är ju inte så att människor i varmare länder har något slags överjävligt tåliga magar – snarare är det så att man i varmare länder lär sig att mathygien är något viktigt, om familjen ska få något att äta till middag. Man använder höga temperaturer i köket och hanterar råvaror på ett bra sätt.
• Ser du ett matstånd med bra snurr på verksamheten, så kan du räkna med att det är gott och fräscht. Inga råvaror blir gamla. Och om det är turister eller locals som står i kö är ju egentligen ganska ointressant, så länge det bara är mathygien du funderar över... .-)
Och angående Bangkok: - - - - - - - - - - - - - - -
• Jag var nyligen i Bangkok för första gången. Hela sällskapet var och är löljigt matintresserade.
Vi bokade bord på fancy ställen, som t ex Bo Lan, (42 Soi Pichai Ronnarong, Sukhumvit Soi 26 Road) och gick därifrån besvikna. Dessutom var kocken en sur jävel som spred misstämning i hela restaurangen.
• Vi åt pilgrimsmusslor grillade av en glad liten tant i en liten båt på Taling Chan floating market. Musslorna kostade knappt fem spänn styck. De var verkligen en nåd att stilla bedja om.
• Någonstans mittemellan fanns Tongue Thai (8-20 Soi Charoen Krung 38 Charoen Krung Road, nära Mandarin Oriental) med enkel inredning men överlag en leverans från köket som de flesta Thai-restauranger i det här landet skulle sälja sina släktingar för att få.
• Vi åt vid små namnlösa hål i väggen i Chinatown och ville kidnappa kocken och ta med oss som handbagage hem.
I min bok är det thailändska köket som gjort för inhemsk, bra snabbmat. Det tillkrånglade går bort. Att Nahm, med stjärna i Guide Michelin rankas först på plats #150 på TripAdvisor säger nog något.
Och att hålla sig till västerländska kedjor i Bangkok är att missa en av de saker som gör Thailand fan-jäkla-tastiskt.
End of rant,
:: hkn ::
Citerat från annelie85:
Resemaja: Jaa jag kan tänka mig att jag gått miste om en del. Men denna gång ska det icke ske! ;) Tack för din åsikt.
Bibby: Jaa, hehe, kan tänka mig att det nog är så. Oron är värst ;)
Men jag känner mig fortfarade inte nöjd med svaren jag fått angående att kycklingar och annat kött hänger fritt ute i värmen.. Hur kan det vara fräsht?
Först: Du ser i princip aldrig rått kött och råa kycklingar i de små gatuköken. Det hålls varmt och grillas mest hela tiden.Resemaja: Jaa jag kan tänka mig att jag gått miste om en del. Men denna gång ska det icke ske! ;) Tack för din åsikt.
Bibby: Jaa, hehe, kan tänka mig att det nog är så. Oron är värst ;)
Men jag känner mig fortfarade inte nöjd med svaren jag fått angående att kycklingar och annat kött hänger fritt ute i värmen.. Hur kan det vara fräsht?
Sedan: Mig veterligt granskas alla matställen på gatan av de lokala myndigheterna och kontrollen är hård.
Men viktigast av allt:
I det lilla matståndet står någon vars försörjning är beroende av det som säljs där. Alla matställen, oavsett storlek, lever på sitt goda rykte och för det mesta är man så stolt över det man lagar och säljer att man nästan spricker. En kombination av familjetradition, mormors recept och vanlig hederlighet och yrkesstolthet.
Risken att bli sjuk på en Kentucky Fried Chicken-restaurang – gissningsvis bemannad av ointresserade studenter – är troligen betydligt större.
Ni som är mer eller mindre bofasta i Thailand kan säkert fylla i resonemangen...
:: hkn ::
Naturligtvis ska man äta av vad som bjuds i Thailand. Men, salmonellastatistiken i Sverige är mycket tydlig.
Fram till sekelskiftet var det resenärer till Spanien som drabbades värst, sen tog Thailand hand om tätpositionen i den föga avundsvärda ligan och har behållit den sen dess.http://www.smittskyddsinstitutet.se/statistik/salmonellainfektion/?t=c#statistics-nav
Till detta kommer alla enkla turistmagar som botas med Immodium.
Fram till sekelskiftet var det resenärer till Spanien som drabbades värst, sen tog Thailand hand om tätpositionen i den föga avundsvärda ligan och har behållit den sen dess.http://www.smittskyddsinstitutet.se/statistik/salmonellainfektion/?t=c#statistics-nav
Till detta kommer alla enkla turistmagar som botas med Immodium.
Jag kom precis hem från Thailand med en bakterie i magen som heter campylobakter. Inte kul och har tagit två veckor att bli hyfsat bra. Denna bakterie finns bl.a. i fågel och kött som måste upp över 65 grader vid tillagning. Min erfarenhet av den inhemska maten är att den steks på hög värme så där tror jag inte fann ligger. Jag åt en hamburgare på stranden i ett litet bås med en maträtt på menyn. Jag tror att de är bättre på sin egen mat än på västerländsk mat. Min teori och min erfarenhet...
Citerat från bengtar:
Naturligtvis ska man äta av vad som bjuds i Thailand. Men, salmonellastatistiken i Sverige är mycket tydlig.
Fram till sekelskiftet var det resenärer till Spanien som drabbades värst, sen tog Thailand hand om tätpositionen i den föga avundsvärda ligan och har behållit den sen dess.http://www.smittskyddsinstitutet.se/statistik/salmonellainfektion/?t=c#statistics-nav
Till detta kommer alla enkla turistmagar som botas med Immodium.
Å andra sidan så tycker inte jag att 666 personer som smittats under ett år är så många med tanke på hur många svenskar som reser till Thailand varje år. Då är det kanske mer anmärkningsvärt att 23% (659 personer) av de smittade blivit smittade i Sverige. Så då är alltså frågan; Vad kan man äta och inte äta i Sverige? ;)
Naturligtvis ska man äta av vad som bjuds i Thailand. Men, salmonellastatistiken i Sverige är mycket tydlig.
Fram till sekelskiftet var det resenärer till Spanien som drabbades värst, sen tog Thailand hand om tätpositionen i den föga avundsvärda ligan och har behållit den sen dess.http://www.smittskyddsinstitutet.se/statistik/salmonellainfektion/?t=c#statistics-nav
Till detta kommer alla enkla turistmagar som botas med Immodium.
Nja Hille2. En sådan jämförelse som du gör är en aning av en tankelapsus. Siffrorna kan ju tyckas vara ganska likvärdiga. Men, om 380000 svenskar reser till Thailand varje år i tre veckors tid och 666 får med sig salmonella hem så kan det inte jämföras med 659 smittade i Sverige under ett helt år. Sverige har 9000000 invånare. Risken sett på antal enbart är 23 gånger större i Thailand. Lägger man sen till tidsfaktorn tre veckor ställt mot 49 eller 52 veckor så blir talet så stort att du inte vill veta det.
Citerat från bengtar:
Nja Hille2. En sådan jämförelse som du gör är en aning av en tankelapsus. Siffrorna kan ju tyckas vara ganska likvärdiga. Men, om 380000 svenskar reser till Thailand varje år i tre veckors tid och 666 får med sig salmonella hem så kan det inte jämföras med 659 smittade i Sverige under ett helt år. Sverige har 9000000 invånare. Risken sett på antal enbart är 23 gånger större i Thailand. Lägger man sen till tidsfaktorn tre veckor ställt mot 49 eller 52 veckor så blir talet så stort att du inte vill veta det.
Nej det är ju så klart svårt att säga något om den verkliga risken... T.ex. kan man kanske bara räkna de dagar i Sverige som vi har ett "riskbeteende" likt det vi kan sägas ha i Thailand och det skulle ju kunna vara dagar då vi "äter på restaurang eller motsvarande" eller "köper plastförpackad grönsalladmix".Nja Hille2. En sådan jämförelse som du gör är en aning av en tankelapsus. Siffrorna kan ju tyckas vara ganska likvärdiga. Men, om 380000 svenskar reser till Thailand varje år i tre veckors tid och 666 får med sig salmonella hem så kan det inte jämföras med 659 smittade i Sverige under ett helt år. Sverige har 9000000 invånare. Risken sett på antal enbart är 23 gånger större i Thailand. Lägger man sen till tidsfaktorn tre veckor ställt mot 49 eller 52 veckor så blir talet så stort att du inte vill veta det.
Hur som helst får vi hoppas att TS får tillhöra de ca 379341 svenskar som inte blir smittade av salmonella i Thailand :)
Håller med vad många har sagt, ät och njut av den thailändska maten. Se bara till att maten är varm!
Det är synd att åka till Thailand och sen leva på "Farang mat", visst man kan äta det också men inte hela tiden ;-)
Om man nu skulle känna sig lite krasslig i kistan, så finns det dunder medicin på dom thailändska apoteken...har egen erfarenhet att dom funkar göör bra :-)
Nått jag brukar göra är att salta maten lite, så får man i sig mera salt.
Trevlig matupplevelse!
Mvh/Muangthai
Det är synd att åka till Thailand och sen leva på "Farang mat", visst man kan äta det också men inte hela tiden ;-)
Om man nu skulle känna sig lite krasslig i kistan, så finns det dunder medicin på dom thailändska apoteken...har egen erfarenhet att dom funkar göör bra :-)
Nått jag brukar göra är att salta maten lite, så får man i sig mera salt.
Trevlig matupplevelse!
Mvh/Muangthai
Citerat från bibby:
Jag skulle vilja sammanfatta det med:
Ät vad du känner för, var och när dom helst.
Tror det är större risk att du får ont i magen av att oroa dig än nåt annat.
Hej jag känner inte dig men jag jag har bättre koll än dig ändå jag har typ bagpacka hela världen så jag kan lugnt säga att hon ska absolut undvika äta på gatan tänk på alla bilar och avgaser råttor och skit som bara springer omkring detta är ju inte sverige eller hur? men asså sedan tänkte jag bara förklara att bästa är att lägga lite extra pengar på maten så du får typ svensk mat så du vet att den är ren och fräsch. du kommer helt klart om du käkar deras kyckling på gatan självklart kan de inte hålla det rent där! mcdonalds och annat som burgerking är bra då vet man att det är rent som i U.S.A. Trevlig resa ändå och lycka till men var försiktig med smutsiga thaimaten okej :)
Jag skulle vilja sammanfatta det med:
Ät vad du känner för, var och när dom helst.
Tror det är större risk att du får ont i magen av att oroa dig än nåt annat.
Citerat från swedenfarang:
Ha ha...detta måste vara ironi :)
Citerat från bibby:
Jag skulle vilja sammanfatta det med:
Ät vad du känner för, var och när dom helst.
Tror det är större risk att du får ont i magen av att oroa dig än nåt annat.
Hej jag känner inte dig men jag jag har bättre koll än dig ändå jag har typ bagpacka hela världen så jag kan lugnt säga att hon ska absolut undvika äta på gatan tänk på alla bilar och avgaser råttor och skit som bara springer omkring detta är ju inte sverige eller hur? men asså sedan tänkte jag bara förklara att bästa är att lägga lite extra pengar på maten så du får typ svensk mat så du vet att den är ren och fräsch. du kommer helt klart om du käkar deras kyckling på gatan självklart kan de inte hålla det rent där! mcdonalds och annat som burgerking är bra då vet man att det är rent som i U.S.A. Trevlig resa ändå och lycka till men var försiktig med smutsiga thaimaten okej :)Jag skulle vilja sammanfatta det med:
Ät vad du känner för, var och när dom helst.
Tror det är större risk att du får ont i magen av att oroa dig än nåt annat.
Är man rädd för köttet finns det en himlans massa grönsaker =)
Oj oj oj, många olika bud här. Totalt olika bud. Det känns som att jag får gå på min magkänsla och hoppas man kan lita på den ;) Tror dock det blir en rätt trökig resa för min del då, eftersom min magkänsla är så petig av sig ;) Kanske får försöka utmana den lite ibland så jag får i mig något spännande åtminstone :)
Tack för era kommentarer!
Tack för era kommentarer!
Citerat från annelie85:
Oj oj oj, många olika bud här. Totalt olika bud. Det känns som att jag får gå på min magkänsla och hoppas man kan lita på den ;) Tror dock det blir en rätt trökig resa för min del då, eftersom min magkänsla är så petig av sig ;) Kanske får försöka utmana den lite ibland så jag får i mig något spännande åtminstone :)
Tack för era kommentarer!
Här kommer en kopia på mitt inlägg i början av tråden men den passar utmärkt även nu.Oj oj oj, många olika bud här. Totalt olika bud. Det känns som att jag får gå på min magkänsla och hoppas man kan lita på den ;) Tror dock det blir en rätt trökig resa för min del då, eftersom min magkänsla är så petig av sig ;) Kanske får försöka utmana den lite ibland så jag får i mig något spännande åtminstone :)
Tack för era kommentarer!
Svaren är det inget fel på, men Du kanske inte gillar dem. ;O)
Men varför reser du om du tror att det blir en tråkig resa ?
Tubbe Jag menar att om jag äter på mc Donalds hela resan så blir det en tråkig resa matmässigt, men men bortsett från maten så är det ju alltid underbart att resa till Thailand.
Kerstin Ja så är det ju, det kommer med all säkerhet bli en kanonresa, men jag tänkte utmana mig själv denna gång så jag får uppleva den thailändska maten på riktigt.
Jahlvik Ja det är ett återkommande tips så jag kommer nog gå på det, tack :-)
Kerstin Ja så är det ju, det kommer med all säkerhet bli en kanonresa, men jag tänkte utmana mig själv denna gång så jag får uppleva den thailändska maten på riktigt.
Jahlvik Ja det är ett återkommande tips så jag kommer nog gå på det, tack :-)
Ät t.ex. probi mage från Apoteket så ger du magen en bättre möjlighet att klara av problem om du känner dig orolig. Livsmedelshanteringen är väl inte som i Sverige men jag har inte haft några problem dom senaste resorna. Nyss hemkommen, rest rund i isaan i 4 veckor.