Är inte norra Sverige värt en resa?

30 mars 2008 12:18
Visningar: 15925
Är inte norra Sverige värt en resa? Konstaterar än en gång att den skeva bilden av norrland består, efter att ha läst en gammal artikelserie i GP "Sverige är värt en resa - bokstavligen". Nej, GP gör inte gör mycket för att förändra den bilden. Norrland finns knappt med. Över halva Sverige! Varför? Eftersom jag är uppvuxen i norrland har jag haft många tillfällen att reflektera över hur norra Sverige speglas i media. Sammanfattningsvis: Sara Lidman - svårmod och litet gammaldags, ordkarga män - jägarna, samer - oddasat, snöskoter - resemagasin. Vilka röster hörs i tv? Komiker sammankopplas med Göteborg, Keno och målar-Mattias har gjort Gotland rumsrent och Fritjofson har väl äntligen upprättat skåningarna. När hör man norrlänska tongångar i tv? De flesta norrlänska barn växer upp framför en tv där de aldrig hör sina dialektala vändningar annat än i taskig öl-reklam. Tala om för mig vad det kan betyda för en hel landsändas identitetsskapande.
Vilka associationer styr medias bild av norrland? Vilka styr er bild av norrland? Jag är ofantligt intresserad av att veta. Jag känner inte igen mig i den bild som syns i media, inte undra på att det spär på en känsla av utanförskap och för vissa ren olust, inför det övriga Sverige. Vi-och-dom, vi flytt int. Som göteborgare borde GPs redaktion känna igen sig litet i den bilden, med den Stockholmsskugga som de själva kämpar emot. Varför bidra till detta? Jag skickade frågan till redaktionen, men fick naturligtvis inget svar. Kanske reseguidens medlemmar är bättre på att besvara den?

http://www.mypaper.se/show/text.asp?pid=345144182564214&page=2
30 mars 2008 13:16
Visst ar riktiga Norrland vart ett besok och da menar jag inte Gavle utan Kiruna typ. Kebnekajse och Nikkaloukta ar fint. Lapporten ar ocksa sa fin och se och ta garna taget till Narvik fran Kiruna.
Aker ni vintertid sa maste ni ju beoka Jukkasjarvi och ishotellet.
Det finns mycket fint i Norrland sa visst ar det vart en resa dit men tank pa att avstanden ar langa.
Mvh Eva
30 mars 2008 19:51
Hej Eva,
kul att du läste mitt diskussionsinlägg. Frågan om det är värt att resa till norrland, har bott där en stor del av mitt liv, var retorisk, en slags introduktion till mina riktiga frågor. Gå gärna in igen om du har tid och ge din syn på saken, dvs din bild av norrland.
Av Legusta
31 mars 2008 06:46
Visst är det trevligt att resa i vårt vackra Sverige, även norr om Dalälven. Även om jag själv föredrar att semestra där det finns vatten och inte så mycket knott & mygg. Norge´s vackra kust brukar annars locka mej, även om det är ruskigt dyrt i norge.

Jag kanske senare skriver om min bilresa från Göteborg och upp till en by i Norge, 160 mil och erfarenheter i snöstorm och 200 knyck.
31 mars 2008 09:53
Tjena!
jag kan bara hålla med om att jag alltid förundrats över varför fokus alltid läggs på de södra delarna av landet så fort det blir tal om semester i sverige när det finns så otroligt mycket vackert och roligt i norr. - ja men jag vill ju sola och bada på min semester säger en del, ja det finns massor av bra platser för dom med som är intresserade av att sola, bada och bara må gott också plus att den ljusa tiden på dygnet är så mycket längre här på sommaren, när solen gått ner över tylösand så kan man fortfarande njuta av kvällssolen ett par tre timmar till uppe i Piteå och Luleå skärgård och det är ju inte helt fel,
och skulle man tillhöra den morgonpigga skaran så värmer solen för fullt klockan sex på morgonen.

Det här med att det skulle var kallt , tråkigt och fullt av mygg i norrland stämmer inte särskillt bra med verkligheten, okey att det kan vara taskigt väder där uppe också men inte sämre än övriga landet och varmt brukar det vara så det räcker åtminståne vid kusten och upp mot Tornedalen, inlandet däremot kan ju däremot vara litet kyligare och med ostadigare väder pga. högre höjd över havet men det stämmer inte alltid det heller, det är ju som att säga att i de södra delarna är det alltid fint väder och det ska väl gudarna veta att det inte stämmer efter sommaren 2007.

Man blir ju litet full i skratt när man ser och hör hur schablonbilden över norrland ser ut generellt om man frågar oss sörlänningar (om jag nu får kalla mig det fast jag är född och uppvuxen norrr om dalälven.) det är kallt, blyga och tafatta norrlänningar som dricker hembrännt och så en jävla massa mygg.
Bara för att delvis dementera den bilden så kan jag ju säga som så här, några av dom trevligaste ,mest kompetenta och pratglada människor jag mött är norrlänningar ( därmed inte sagt att de inte har druckit hembrännt He! He! ) så där kom ju de fördommarna på skam så att säga och att det skulle vara kallt och myggigt det stämmer bara delvis det också om man inte planerat att campa på en surmyr i norrlands inland då förståss även om jag personligen gärna gör det också men det beror ju på att jag är en fiskeidiot utan gränser, men normalt funtade människor kanske inte finner något större nöje i det He! He! men norrland är ju så mycket mer.

Jag kan ju räkna upp ett antal evenemang sm inte direkt är förknippat med ovan nämnda fördommar tex.

Storsjöyran i Östersund.

Piteå dansar och ler.

Kirunafestivalen med kanonartister varje år.

( kan inte helt dementera att det dricks hembrännt på dessa tillställningar men glada och pratsamma är de i varje fall)

Bara för att nämna några evenemang som finns om man är intresserad av det,
okey att utbudet inte är lika stort som i de södra delarna av landet men det räcker garanterat till att fylla ut tomtiden på en semester och är man ett partyfreak så finns det gott om krogar i norrlandsstäderna också,
själv är jag ju mest intresserad av att vandra och fiska när jag är där uppe men det hindrar ju inte att jag kan tycka att det är jätteskönt att tillbringa några nätter på ripans camping i Kiruna för att bada litet i deras kanonfina tempererade badanläggning eller gå ut och äta en god bit mat eller shoppa även om det inte är min personliga favoritsyssla att just shoppa.

Själv är jag ju uppvuxen med att resa till Lappland på sommrarna så jag har ju aldrig varit "drabbad" av de fördomar som verkar finnas men jag hör dom hela tiden när folk frågar var man brukar tillbringa sin sommarsemester,men ofta är ju folk nyfikna på hur det är där uppe och att det är vackert är ju många medvetna om men så kommer oftast frågan Är det inte mycket mygg där? eller är det inte kallt där?

Och när man ser såna här artiklar så kan man ju ställa sig frågan är det konstigt att fördomarna lever kvar när lappland och norrlands inland knappt finns uppräknat på kartan?
Ha det bra mvh. Bosse
31 mars 2008 10:09
Norra sverige är i högsta grad värt ett eller flera besök. Har själv varit där två gånger, första gången för 20 år sen med husvagn och nu senast för 2 år sen med husbil. Där finns så mycket fint att se och naturen är ju helt annorlunda än vad vi i Bohuslän är vana att se. Alla de platser som tidigare nämnts är fantastiska MEN det går inte att komma ifrån att åtmindstone i Nikalokta är myggen stora som mjölkpallar och hugger värre än en pitbull. Detta kommer trots allt inte att hindra mig att göra fler besök där, det är värt det, för hur många gånger du än åker dit finns det alltid mer att se.
31 mars 2008 13:17
Nej, norra Sverige är inte värt en resa!

Det är värt flera!!!
Det finns så elefantligt mycket att se och göra även norr om Sthlm.
Är själv uppe i norrland (nästan iaf)varje år. I fjol var det fiskeresa till Dellik, Arjeplog som var aktuellt. Sen har tjejen sina rötter i Boden, så där är man ju oxå en del.. Det filas även så smått på en fisketripp betydligt längre upp än dessa orter, då en kompis adopterade styv-bryllings lumparpolare....eller om det var kompisens morbror, har en fiskecamp nånstans där uppe. Kommer inte ihåg var, men det var många "k" i namnet. Där finns möjlighet att flyga ut med helikopter och sen fiska sej hemåt igen....
Myggen är ju bara jobbiga i början. Efter sådär 300 myggbett börjar man ju bli härdad. Sist hade jag 59 bett på ena vristen..
Är man dessutom ute vid kusten, låt säga Pite , är det ju närapå myggfritt.

Nej, mera norrland åt folket!!
/Putte
31 mars 2008 14:49
Tänkvärt vad det gäller avstånden i Sverige!

Det är ju ingen nyhet direkt att jag älskar de norra delarna av Sverige och kan ha svårt att förstå att man åker till världens all hörn utan att ens ha färdats genom sitt eget fosterland från norr till söder,

men det klingar väl inte så exotiskt alla gånger att säga att man somTex. Malmöbo varit till Kiruna eller Lule på semester eller Malmö för all del om man är norrlänning och jag kan ju ha viss förståelse för att avstånden avskräcker för fågelvägen är det lika långt från Malmö till Kiruna som det är från Malmö till Barcelona, så stora avstånd är det ju i vårt avlånga land och jag kan ju förstå att det låter mer lockande att lägga sin surt förvärvda pengar på att åka till Barcelona som ändå låter mer exotiskt för de flesta.
Bosse.
Av Amerita
31 mars 2008 19:29
Norrland som geografiskt område tar upp halva Sverige, av någon konstig anledning. En annan indelning av vårt avlånga land borde nog göras tycker jag.... Norrland innehåller mer än fjäll, Ishotell och Åre. Naturen har sin charm på många ställen.
Saga vägen från Höga Kusten till Norge är fantastisk! Höta Kusten i sig är otroligt vacker, med sin ganska nya bro Veda bron. Där finns även en skärgård där Mjältön finns, den är Sveriges högsta ö, den har alltså högst m.ö havet mått. Surströmmingen föddes på Ulvön som är en charmig fiskarö. Dockstatoffeln och Fjällräven är andra produkter från området. Ronja Rövardotter spelades in vid Skuleberget som har en spännande historia om rövare! Ni minns väl sprickan Ronja hoppade över?
Inåt landet har vi tre samhällen som är döpta efter tre prinsessor - Fredrika, Dorotea och Vilhelmina. Lite längre upp har vi Malgomajsjön en stor och kall sjö. Och inte långt därifrån mäter man ofta upp temperaturen "kallast i Sverige" nästan varje vinter. Tror -52 är rekordet!
Många nationalparker med intressant flora och fauna! Och detta är inte ens längst uppe i norr!

Dessutom har jag lyckats gå vilse på en märkt vandringsled längs Sylarna och Blå Hammaren....min ursäkt är att det var så dimmigt att ingen av oss såg ens en halvmeter framför oss!

Sverige har mycket att erbjuda!
/amerita
1 apr. 2008 02:27
Vill å det bestämdaste korrigera din siffra på kylan!! ;-)
Vuoggatjålme i Lappland leder och dom hade, enligt en lätt purken bergsguide från närområdet, lätt svala -52.6 grader!
Av Familyb
1 apr. 2008 08:03
Mycket bra och välformulerat inlägg Laplander! Visst reser jag mycket utomlands, men jag har också sett det mesta av Sverige, bilar 3-400 mil varje sommar i Sverige och jag vill bara hålla med....Hejja Norrland!! Gillar iof de flesta landskap. Skåne är ju bara hur fint som helst, Dalsland med liksom allt samlat, vår vackara huvudstad med dess skärgård och byggnader, Bohuskusten med klippor, solnedgång och havskust.........men Norrbotten ahh... där bor hjärtat!
1 apr. 2008 09:10
Roligt inlägg!
Är själv 08:a och måste erkänna att Norrland aldrig är ett alternativ för semester utom för skidåkning. Men varför!? Jag har faktiskt ingen aning varför jag tänker så. Detta inlägg fick mig att tänka lite på detta och vad jag får upp i mitt huvud är att det verkar ödsligt, all barrrskog känns mörk, sorglig och vemodig , mygg, "fel håll" osv. Vad jag fått detta ifrån vet jag inte?

Jag tror att man i tidningar etc. alltid uttrycker sig på ett sätt som att städer är "kontinentala", "känns nästan som utomlands" etc vilket får en att tänka att det är positivt utan att man reflekterar. Dessa epitet är ju inte direkt något man associerar med Norrland......
Jag har varit i Luleås skärgård en vecka i Juli och det var jättefint och väldigt folktomt + att nog fanns det mygg och knott(?) allt.
Norrlänningar är oerhört trevliga och raka, det finns gott om dem här i Stockholm :-)

1 apr. 2008 10:03
Tack, och speciellt resoholic, för era funderingar. Tycker själv att det är viktigt att reflektera över varifrån våra åsikter kommer ifrån. Ta till exempel det här med MYGG I NORRLAND. Varför tjatar alla så om dessa mygg? Jag har fått värre myggbett i såväl Italien som Mexiko- på Sicilien blev jag myggbiten med bett som svullnade upp ordentligt. På natten fick jag frossa och hög feber, och en otrolig huvudvärk i ett par dagar efteråt. I Mexiko var det likadant minus febern, trots att jag sov med myggnät på nätterna. Gissa om jag var orolig eftersom det finns både malaria och deguefeber i området. Jag hade tur den gången och alla andra gånger, men frågan kvarstår. Varför är de norrländska myggen så omtalade, när mygg finns i princip överallt i världen?
Av Amerita
1 apr. 2008 10:24
Citerat från billy_basket:
Vill å det bestämdaste korrigera din siffra på kylan!! ;-)
Vuoggatjålme i Lappland leder och dom hade, enligt en lätt purken bergsguide från närområdet, lätt svala -52.6 grader!
Hmmm......då finns det två platser. :) Har kört förbi denna plats säkert 5 gåner per år i ca 6 år..... KALLT är det iaf, oavsett var :)
Av Energi
1 apr. 2008 10:25
Är ju tokdyrt att semestra i Sverige! Men håller med, Norr är väldigt vackert.
Av Anjou
23 apr. 2008 12:55
Citerat från laplander:
Tänkvärt vad det gäller avstånden i Sverige!
Livskvalitè det är det som finns här uppe, väl värt att besöka och få.
Av Homman
24 apr. 2008 00:03
Citerat från busylizzy:
Är inte norra Sverige värt en resa? Konstaterar än en gång att den skeva bilden av norrland består, efter att ha läst en gammal artikelserie i GP "Sverige är värt en resa - bokstavligen".
Tack för du väcker frågan. Du har helt rätt! Det verkar som Sverige har kommit i bakvattnet på grund av Följa-John-resorna till de överpopulära massturistmålen (och nu får jag väl på fan för jag sagt detta).
Bobby
Av Sisso
24 apr. 2008 20:23
Jag längtar efter att semestra i norrland. För mig är norrland friluftsliv. Älskar att fjällvandra, tälta och fiska. Visst kan jag lika väl vandra och fiska i de dalsländska skogarna - men i norrland känns det exotisk :)
Det enda tråkiga med att åka till norrland är Inlandsvägen...så enformig.
Av Lucas2-
25 apr. 2008 19:35
Hej!

Har du aldrig tittat på "Plus" eller något av programmen med Sverkers dotter Linda? Skämt åsido, din fråga är verkligen välmotiverad. Tråkigt bara att den måste ställas. Under mina yrkesår har jag tjänstgjort en hel del i norra Sverige och vet hur mycket fint det finns att se och uppleva där. Kan det kanske bero på hemmablindheten. Finns man inte i närheten av Stockholm får man ingen draghjälp av t.ex. media utan måste själv slå på trumman! Hur är det med dig själv? När senast tog du kameran med dig och åkte ut till något som du anser värt ett turistbesök. tog bilder och skrev text, som du lade upp på din sida? För ett tag sedan frågade jag en annan medlem varför hon inte presenterade det "Världsarv" som hon hade i sin hemkommun. Hon hade tänkt på den saken!

Har man något fint i sin hemtrakt är det inget fel att visa upp det (snarare tvärtom). Inte för att jag tror det vänder Thailandströmmen. men nog skulle grupperna av tyskar, holländare m.fl, som redan förstått de norrländska värdena, kunna bli lite uppblandade av våra egna landsmän.
Av Legusta
25 apr. 2008 22:10
Varför inte sälja Sverige med lite mer sköna bilder och text ifrån vårt avlånga land på systersajten "Orbville".
Det kan nog locka en och annan ifrån vårt avlånga land också som vill upptäcka våra svenska guldkorn.
26 apr. 2008 11:17
Citerat från lucas2:
Hur är det med dig själv? När senast tog du kameran med dig och åkte ut till något som du anser värt ett turistbesök. tog bilder och skrev text, som du lade upp på din sida?
Jo, jag har till och med hotat legusta med att jag ska komplettera hans fina Göteborgsguide med ett par av mina guldkorn ;) Nu gäller det bara att ha tid för en utflykt när vädret är bra. Men jag har faktiskt lagt upp litet text och bild från Norrland, även om det kanske inte är de allra finaste.
5 maj 2008 20:12
Norrland är helt underbart! Jag har bott i Boden i tre år och pluggat, men var tyvärr tvungen att flytta pga brist på jobb. Kiruna och Riksgränsen är kanonhärligt.. Storforsen och ishotellet i Jukkasjärvi..

Vill tipsa om ett ställe, Norrskensgården i Långträsk. Det ligger mellan Piteå och Arvidsjaur (6 mil väster om Piteå). Det är min pappa och lillebror som precis tagit över stället. Än har jag inte hunnit upp och kikat, men jag åker upp i juni =) Kika gärna: www.norrskensgarden.se
Av Bengtar
7 maj 2008 09:30
Jodå! Nog ä dä så nog. Mitt första norrlandsäventyr var att sommaren 1960 jobba en säsong som färdledare i Grövelsjön. Sen dess är jag fast. Nåja, Grövelsjön är kanske inte riktigt norrland.
Sen dess har jag varit på färd på många ställen över HELA området från Rogenområdet och norrut. Det enda som fattas för mig är att vandra längs Virijaure mellan Staloloukta och Akka.
Jag har vad gäller fjällen inte mycket som återstår. 1972- 1980 bodde jag på grund av yrke i Luleå. Då fick jag tillfälle att lära känna det norrland som inte bara är fjäll.Det vill säga mellanbygderna, kusten och skärgården från Höga kusten och upp till fantastiska Haparanda sandskär.
Vad gäller att trivas och ha stora upplevelser av svensk natur så är det kanske den bästa tiden i mitt liv, hitills.
Vad som är frågan i sammanhanget, om det är värt att resa till norrland? Haken är kanske lite grann vi flytt int, eller omvänt ""Va ska vi med er till". Om man vill va sig själv för en stund! Jag håller med, det är en reklamslogan som inte gör en sörlänning sugen på att fara norrut! Så kan jag känna det.
Vid midsommar var vi fyra i mitt ressällskap som var i Abisko några dar. Tog beslut att gå upp och titta på trappstegsforsarna (ett fantastiskt naturens skulpturala minne) Och sökte efter folder om detta. Ingen folder fanns någonstans. Ingen personal hade hört talas om den platsen.
Jag tror att uppgiften att tillhandahålla foldermaterial faller på Länsstyret. Kompetensbrist?
Nå, jag hade varit där tidigare, så vi kom dit som avsett
Sättet man blir bemött på vidareförs och förstärks. Medias förstärkning av sina egna och andras upplevelser tror inte jag är till gagn vare sig för oss som reser till, eller för norrland. Eller för den delen, norrlänningarna.
Vad gäller norrlandsskrytet om myggen, så är det just bara skryt. Vi har mygg i söder också!
Vad jag vill säga med detta är att ska man ta sig dit och få uppleva det man önskar får man se till att ordna det själv.
Om man nu inte ska till Ishotellet, eller riksgränsen förståss.
Jippobetonade grejer är lättsålda var i världen dom än finns.
Slutsats; åk dit och njut av att detta fantastiska norrland; men ordna det själv!
Och sist, men inte minst, läs på ordentligt i förväg för om man söker något som inte kostar är det inte alltid enkelt:
8 maj 2008 10:17
Citerat från bengtar:
Sättet man blir bemött på vidareförs och förstärks. Medias förstärkning av sina egna och andras upplevelser tror inte jag är till gagn vare sig för oss som reser till, eller för norrland. Eller för den delen, norrlänningarna.
Tack för dina kloka ord, Bengtar. Jag önskar vända trenden, även om jag kan känna mig delad - å ena sidan tillhör jag dem som tycker det känns trångt om utrymme om jag kan SE någon annan människa när jag är ute i naturen, avskyr ölburksslängande, skränande baddjävlar och vill helst inte berätta för någon annan om mina smultronställen. Å andra sidan bidrar jag antagligen därför till att just förstärka en skev bild av norrland, och DET är jag inte så glad över. Resultatet blev att jag, liksom alla andra unga flyttade söderut. Det är inget fel i att flytta - det bör alla unga göra för att vidga sina vyer och öppna sina sinnen för välden omkring en. Problemet är snarare att ingen vill flytta DIT. Och eftersom jag bidragit till att förstärka den negativa bilden av norrland, så har jag på sätt och vis mig själv att skylla.

Idag blir därför min symboliskt första dag i kampen mot den norrländska myten. För er som känner mig, är det kanske ingen nyhet, men iallafall - nu jer he nya tag! Välkomna ombord de som vill! Kanske vi kan vända trenden trots allt - Sverige är så mycket mer än Svealand.
Av Bengtar
8 maj 2008 15:14 (redigerad)
Citerat från laplander:
Tänkvärt vad det gäller avstånden i Sverige!

Det är ju ingen nyhet direkt att jag älskar de norra delarna av Sverige och kan ha svårt att förstå att man åker till världens all hörn utan att ens ha färdats genom sitt eget fosterland från norr till söder,

men det klingar väl inte så exotiskt alla gånger att säga att man somTex. Malmöbo varit till Kiruna eller Lule på semester eller Malmö för all del om man är norrlänning och jag kan ju ha viss förståelse för att avstånden avskräcker för fågelvägen är det lika långt från Malmö till Kiruna som det är från Malmö till Barcelona, så stora avstånd är det ju i vårt avlånga land och jag kan ju förstå att det låter mer lockande att lägga sin surt förvärvda pengar på att åka till Barcelona som ändå låter mer exotiskt för de flesta.
Bosse.
Dags att ta livet av ytterligare en MYT Fullt så stort är inte norrland att med Malmö som utgångspunkt skulle vara samma färdsträcka till Barcelona som till kiruna.
FEL!!!!
Det är ungefär 26% LÄNGRE till Barcelona.
Hur kan jag då veta detta bättre än "vad som sägs".
De flesta mäter med linjal på skolkartan, Skolkartan är ritad med något som heter "Mercators projektion". Det innebär; Ju längre mot polerna desto större distansfel. Vinklarna är rätt, men verkligheten dras ut , mer ju längre norrut man kommer. Avståndsfelen växer med ökande latitud!
Laplander skriver "fågelvägen": Bra! Då blir det enklare att visa!
När skillnad mellan kartan och verklighet uppstår, gäller verklighet! Överens?
Hur kan man se på kartan att det jag påstår stämmer? Jo, man mäter avståndet mellan latituderna som finns angivna på kartan. Genom att mäta, dels vid Barcelona, dels vid Kiruna ser man det genast.
Det som Laplander kallar "fågelvägen" heter på fackspråk STORCIRKEL! Den beskriver den kortaste vägen mellan två punkter på en sfär Eller, om man så vill ett jordklot

Distansen Malmö till Kiruna är 1415 km som storcirkel.
Distansen Malmö till Barcalona är ca 1785 km som storcirkel.
Det är alltså 26 % längre från Malmö till Barcelona än till Kiruna.
Allt vad jag lite grunt ovan har nämnt om dessa sakförhållanden kan enkelt studeras på Wikipedia.
Det är lite tråkigt att myter om avstånd i norrland sprids lättvindigt. Det är norrland som förlorar på det, och vi andra bibringas en felaktig uppfatning om hur det egentligen förhåller sig!
8 maj 2008 16:19
Det är ju storartat - tänk att jag glömt det där! Inte undra på att resan från Skellefteå till Italien inte alls motsvarade resan på kartan hahaha!!! För skojs skull, Bengtar - du har inte händelsevis tillgång till någon bra bild som exempel?
8 maj 2008 17:46
Citerat bengtar: om avstånd malmö-barcelona vs. malmö- kiruna

ja du har delvis rätt angående avståndet, fel från min sida det var väl litet grovt och fel uttryckt men jag tror folk förstår ungefär vad jag menade i verklig vägsträcka så är det ca 25 mil längre till barcelona från malmö ( de gånger det är möjligt att åka de närmsta vägarna )skulle väl kanske ha tagit en stad på franska sidan gränsen som exempel istället det stämmer ju bättre (det blev barcelona för att det är lättare att jämföra med( , speciellt om vi skulle snacka fågelvägen, rätt ska va rätt .
mvh. bosse.
Av Bengtar
8 maj 2008 18:13
Det var faktiskt Du som skrev fågelvägen.
INTE landsvägen!
Jag har inte delvis rätt.
Jag har helt rätt!
Bengt
8 maj 2008 18:55
Citerat från bengtar:
Det var faktiskt Du som skrev fågelvägen.
INTE landsvägen!
Jag har inte delvis rätt.
Jag har helt rätt!
Bengt
sorry! borde kanske skrivit helt rätt klumpigt av mig,hoppas att saken är utredd nu mvh. bosse.
Av Sierra
8 maj 2008 20:07
Hej grabbar!

Jag noterade att avstånd har diskuterats mellan Malmö-Kiruna och Malmö-Barcelona.

Storcirkelavståndet, alltså raka spåret fågelvägen mellan Malmö/Sturup och Barcelona International Airport är 964 nm (nautical miles), alltså 1785 km.
Motsvarande avstånd mellan Malmö/Sturup och Kiruna Flygplats är 764 nm, alltså 1415 km.

Det gör en skillnad på 200 nm = 370 km.

Ha en bra dag!
Av Bengtar
8 maj 2008 22:12
Ber om ursäkt för mitt påstående att det skulle skilja 39 %. Det var snabb huvudräkning. Principerna står fast.
Skillnaden är, efter uträkning proffsigt av Sierra en distansskillnad av 370 km,
Skillnaden gör att skillnaden bara är så liten att mult
ipliceringen av 370 gånger 3,8 gör 1415, viket bara gör 26%.
Jag är ledsen om jag förlett någon med tokhöga tal.
Tack Sierra för den rätta siffran!
Jag har därför korrigerat siffrorna i mitt ursprungliga inlägg. Rätt skall vara rätt!
Bengt
10 aug. 2008 12:30
Hej igen,
jag er att Expressen, döm om min förvåning, faktiskt lagt manken till och gjort en egen lista över 100 resmål i Sverige. Inte illa!
http://www.expressen.se/resor/resmal/1.711554
Här är alla landskap lika stort utrymme, och tipsen för resmål i norra Sverige är intressanta.
23 jan. 2009 17:14
Ja så satt man här igen för å skriva några rader i detta forum. För de första har jag läst dessa tidigare inlägg och efter Bengtar inlägg finns väl inte mycke mer å tillägga av en före detta norrläning, men så kom jag å tänka lite humor på detta kan väl va på sin plats. Har här några ord som kan funderas på lite.
I Norrland skryter vi inte om Luften "Den har vi"
I Norrland skryter vi inte om fisken "Den har vi"
I Norrland skryter vi inte om myggen "Den har vi"
I Norrland skryter vi inte om Fjällen "De har vi"

Så varför inte tillbringa några veckor av ditt år att besöka svenska fjällen om sommaren, vintern finns de tillräkligt med folk i dessa områden. Packa ryggsäcken å dra så får du va de själv en stund i dessa stresstider och se mitt å ditt land innan resten av denna jord ska ses.
Tack för mej i detta ämne.
Av Homeros
23 jan. 2009 18:52
Vet ju självklart inte säkert men tror att när sommaren börjar närma sig så vill nog de flesta spendera sina hårt sparade pengar på en semesterort där man är garanterad sol, bad, värme och god mat.. Jag iallafall..
23 jan. 2009 19:44
Citerat från homeros:
Vet ju självklart inte säkert men tror att när sommaren börjar närma sig så vill nog de flesta spendera sina hårt sparade pengar på en semesterort där man är garanterad sol, bad, värme och god mat.. Jag iallafall..
Kul att dem här diskussionen har tagit sådan fart! Piteå Havsbad har ofta varit det solsäkraste stället inom Sveriges gränser. Flera år faktiskt! Själv bor jag i Västerbottens inland och har nog blivit rätt hemmablind. Jag ser att det är oerhört vackert men jag reagerar inte som om jag skulle se ett vackert ställe någon annanstans - slita fram kameran och gny av upphetsning... Jag bör nog också ta mig en funderare på varför jag inte ser och upplever skönheten utanför husknuten...
Av Kalleh
8 apr. 2009 11:34
Sommar i Norrland slår det mesta. Besök Skellefteå i juli och se själva.
På min hemsida kan du se bilder på det mesta i stan förr och nu.

http://www.kalle.mbps.se/
Av Elgona
8 apr. 2009 17:16
norrland i mitt hjärta bor...
visst är norrland härligt o visst är de värt en resa...
södra norrland som jag känner till mest,har en lite speciell atraktion,där finn nämligen medelpunkten i detta lan..kallas mitt punkten,o FLATAKLACKEN
ligger i medelpad,närmare bestämt på en plats som heter munkbysjön,i torps socken,ca 8 mil från sundsvall.
där finns allt av norrländsk tjusning,nämligen ,lugn o ro ,bär att plocka ,mygg,intressanta trollskogar o mkt hälig natur..
så jag rekomenderar gäran denna plats...
där finns en stugby i närheten,med fiskevatten...
8 apr. 2009 17:35 (redigerad)
Citerat från busylizzy:
Är inte norra Sverige värt en resa? Konstaterar än en gång att den skeva bilden av norrland består, efter att ha läst en gammal artikelserie i GP "Sverige är värt en resa - bokstavligen". Nej, GP gör inte gör mycket för att förändra den bilden. Norrland finns knappt med. Över halva Sverige! Varför? Eftersom jag är uppvuxen i norrland har jag haft många tillfällen att reflektera över hur norra Sverige speglas i media. Sammanfattningsvis: Sara Lidman - svårmod och litet gammaldags, ordkarga män - jägarna, samer - oddasat, snöskoter - resemagasin. Vilka röster hörs i tv? Komiker sammankopplas med Göteborg, Keno och målar-Mattias har gjort Gotland rumsrent och Fritjofson har väl äntligen upprättat skåningarna. När hör man norrlänska tongångar i tv? De flesta norrlänska barn växer upp framför en tv där de aldrig hör sina dialektala vändningar annat än i taskig öl-reklam. Tala om för mig vad det kan betyda för en hel landsändas identitetsskapande.
Vilka associationer styr medias bild av norrland? Vilka styr er bild av norrland? Jag är ofantligt intresserad av att veta. Jag känner inte igen mig i den bild som syns i media, inte undra på att det spär på en känsla av utanförskap och för vissa ren olust, inför det övriga Sverige. Vi-och-dom, vi flytt int. Som göteborgare borde GPs redaktion känna igen sig litet i den bilden, med den Stockholmsskugga som de själva kämpar emot. Varför bidra till detta? Jag skickade frågan till redaktionen, men fick naturligtvis inget svar. Kanske reseguidens medlemmar är bättre på att besvara den?
Busylizzy, du tar upp intressanta frågor. Du säger ”vi och dom”, Norrland och det övriga Sverige. Det där med Norrland är litet speciellt. Här nere använder vi alltid ort eller landskap, aldrig någonsin: jag bor numera i Götaland men kommer från Svealand. Jag känner inte större samhörighet med Småland än Värmland, bara för att Småland tillhör Götaland. Jag skulle kunna gissa att jämtar och västerbottningar har lika lite gemensamt vad gäller dialekt och identitet som västgötar och skåningar. Så jag undrar hur det kommer sig att man klumpar ihop Norrlands nio olika landskap, 12% av landets befolkning som faktiskt bor på mer än hälften av Sveriges yta, och kallar dem norrlänningar?

Jag har inte varit norr om Östersund, så erfarenheten av Norrland på plats är begränsad. Visst kan man raljera om Sara Lidman, Pistvakt, Jägarna och Læstadius. Men min bild av denna norra del av Sverige är så mycket mer. Jag vet att hälften av landets nationalparker ligger i Norrland. En av mina favoritförfattare, Torgny Lindgren, tycker jag att jag ganska ofta hör i Sveriges radio, ibland i TV. Visserligen bor han nu i Östergötland men är en stark representant för Västerbotten. Komikern Ronny Eriksson, förr mycket i TV, turnerar nu med Riksteatern. Norrland har många utmärkta kulturinstitutioner. Jag läser ofta om Norrlandsoperan och såg häromdagen en fantastisk dansföreställning av Norrlandsoperan på turné här i "Götaland". Andra kulturinstitutioner som låter höra talas om sig är exempelvis Västerbottensteatern och Teater Västernorrland. Kulturnyheterna i både TV och radio bevakar mycket bra även från denna norra landsända. När det gäller idrottsliga evenemang uppfattar jag att Radio och TV ger hela landet samma uppmärksamhet.

Norra Sveriges universitet och högskolor låter sig också omtalas och Umeå universitet beskrivs som ett av Sveriges största utbildningsuniversitet, ett enastående fint sådant. Detta vet jag också genom media. Och den vackra naturen i norr ska vi inte tala om.

Jag skulle kunna rabbla i det oändliga. Jag undrar om inte din uppfattning av "vår" bild av Norrland är litet orättvis.

(Den enda gång jag själv kan få höra hembygdstoner i TV är i Peter ”Hjalmar” Flacks nyårsrevy, som jag gärna avstår ifrån. Jag kan också berätta att meteorologen Anders Wettergren, enligt egen uppgift, fick sluta läsa väderrapporten i Sveriges Radio på grund av att han talade äkta östgötska - min bättre hälfts hembygdstoner. Jag hörde själv hans sista rapport som den återges via länken här. Där kan man snacka om språklig diskriminering. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article340544.ab )
Av Csango
3 juli 2009 11:27
jag recommenderar att åka till Höga Kusten, det är otroligt vackert där! jag åkte upp och gillade det jättemycket. jag har bott på ett ställe som ligger 8 mil norr om sundsvall som heter dutch harbor, rummen har otrlogt fint utsikt över ångermansälven. Man kan bada i närheten och det är fint att vandra men sundsvall är kanske också värt en besök om man vill se lite mer än bara natur.

kolla också på
www.hogakusten.com
www.dutchharbor.se
www.turistinfo.kramfors.se
31 okt. 2009 12:34
Det är roligt att få kommentarer på den disskussion jag startat, men jag är bekymrad över att många medlemmar inte läser längre än rubriken. Hur står det till med läsförståelsen? kan man ju undra. Den egentliga frågan gällde ju inte huruvida norra Sverige är värt en resa, utan:

- Varför gör inte media (GP i det här exemplet) mer för att nyansera bilden av Norrland?
- Varför används norrländskt tal så sällan i TV och när det gör det, varför används det för att befästa redan satta fördomar?
- Bidrar den bild som svensson-TV målar upp av Norrland till att stärka den norrländska identiteten, eller bidrar den till att befästa en vi-och-dom-känsla?
- Vad förknippar ni med Norrland? Varför?

... hoppas på mer kommentarer.

//BL
Av Stivf
29 mars 2010 19:34
Nej Verkligen inte. Det är som Norge light för de allra fattigaste. Inte heller södra Sverige är värt en resa. I Sverige skall man bo. Så tycker jag :-)