APIS ? USA

9 maj 2017 21:01
Visningar: 2378
Flyger med Aa till USA om en vecka ungefär.
Tänkte på det där blanketterna man brukar fylla i på flyget som man inte fattar ett skit om när man är trött å dan.
Finns de blanketterna på nätet så man kan kolla innan?
Fattar som sagt inte allt å när man har kort om tid å 4 småkidz som skall fyllas i med.
Kollade här på RG å då dyker APIS upp.
Att man skall göra de minst 72 timmar.
De har jag aldrig gjort. Vad är de?
Esta skall vara inne minst 72 timmar innan men APIS.
9 maj 2017 21:38 (redigerad)
"Blanketterna man inte fattar ett skit av" är nog tulldeklarationsblanketten och den gröna I-94W-banketten. Den gröna blanketten är borta sedan ESTA infördes, så det behöver du inte tänka på. Du får en tulldeklarationsblankett på flyget. Det är bara EN sådan per familj som skall fyllas i. Det är mest dina personuppgifter, din adress i USA och om du har något att förtulla. Inga konstigheter.

APIS står för Advanced Passenger Information System. Det är flygbolaget som samlar in de uppgifterna. Det är dina personuppgifter, ditt passnummer och din adress för första natten i USA som du ska uppge. Man brukar ange det genom att logga in på flygbolagets sida med sina biljettuppgifter. Vanligtvis bokningskoden och sitt efternamn. Om man missar att fylla i de här uppgifterna så gör de det i incheckningen åt dig. Men fyll i dem direkt, så behöver du inte tänka på det.

Har du och dina barn besökt USA efter 2008 med samma pass, så kan ni använda automaterna istället för att stå i kön till den manuella passkontrollen. Då behöver man inte fylla i någon blankett överhuvudtaget, utan man knappar in det på skärmen på den här passautomaten istället. Men jag antar att inte både du och alla dina barn uppfyller de villkoren, så då får ni gå till den manuella passkontrollen istället, och då är det en tulldeklaration per familj som gäller. Den ska sedan lämnas fram i passkontrollen, den stämplas och du får tillbaka den och sedan lämnar du den till tullen efter att du hämtat väskan.

(Och glöm inte ESTA-ansökan åt alla som ska resa, om det inte redan är gjort. Har inte var och en en godkänd ESTA-ansökan så blir det ingen resa.)
10 maj 2017 09:32
tack för ett bra svar ;)
Esta är färdigt så bara att resa nu:)
10 maj 2017 10:20
Automaterna fick vi ta förra gången vi var där.(mia)
Jag har faktiskt för mig att vi fyllde i den gröna sist faktiskt (2015) ändå.
10 maj 2017 16:35
Citerat från Fidde_73:
Automaterna fick vi ta förra gången vi var där.(mia)
Jag har faktiskt för mig att vi fyllde i den gröna sist faktiskt (2015) ändå.
Knappast troligt!?

Blanketten ska fortfarande användas om man kommer landvägen men vi behövde inte fylla i någon från Kanada, antar att man inte gör det när man anlänt till USA med flyg redan. Inte heller tullblankett fyllde vi i där för övrigt. Passen kollades länge och väl med frågor om när vi kom och när vi åkt in i Kanada, annars var dessa gränskontroller mycket smidigare än väntat.