13 "måsten" i Marrakech
1. JEMAA EL-FNA PÅ NATTEN
Marrakech hjärta är ett jättelikt torg som ändrar karaktär under dygnets alla timmar. Dagtid är torget befolkat av gatuförsäljare, ormtjusare och turister. På kvällen och natten har det förvandlats till en enorm restaurangmarknad med grillad kyckling, lamm och merguezkorvar. Allt är värt att testas, men missa absolut inte den nypressade apelsinjuicen som säljs från de cirkusliknade vagnarna på torget.
2. MATSHOPPA
Arganolja – Den smakrika arganoljan pressas ur frukten på arganiaträdet. Smaken är väldigt söt och nötig och påminner lite om sesamolja. Passar bäst i sallader, ringlad över en soppa eller tillsammans med lite getost i ugnen. Går att få tag på i Sverige via www.etnic.nu.
Blomvatten – Apelsinblomsvatten och rosenvatten används ofta i desserter, kakor, sallader och drycker. Köp och experimentera, men använd inte mer än ett par droppar.
Inlagda citroner – Glasburkarna med inlagda citroner ser man lite överallt i Marrakech. De tar ganska mycket plats men är helt klart värda att släpa med sig hem. Underbara i grytor, sallader eller direkt ur burken.
Mynta – Ett bukett färsk mynta kostar nästan ingenting. Den klarar antagligen inte flygresan hem, men köp ändå famnen full för att få känna hur färsk mynta egentligen ska dofta.
3. MAROCKANSK APELSINSALLAD – TESTA IKVÄLL!
Det är underbart när det allra enklaste också är det godaste. Den här lätta desserten är perfekt efter en mastig flerrättersmiddag:
• Skala en apelsin och skär i skivor.
• Rör ihop lika mängder kanel och strösocker och häll över i ett brett kryss.
Välj helst ekologiska apelsiner, de smakar oftast mer.
4. MARRAKECHS LITTERÄRA KAFÉ
I ett av de äldsta husen i gamla stan ligger det litterära kaféet Dar Cherifa. Här anordnas högläsningar, konstutställningar och sånguppträdanden på franska, arabiska och engelska. En häftigt modern kontrast till de gamla omgivningarna och stökiga marknaderna.
Adress: 8 Derb Charfa Lakbir Mouassine. Tel + 212 44 42 64 63
5. BLI BEROENDE AV MYNTA-TÉ – TESTA IKVÄLL!
Det goda och väldigt söta myntateet dricks dagligen (nästan maniskt) runt om i Marocko. Kan det bero på att den höga sockerhalten gör drycken härligt beroendeframkallande? Styrkan varierar dock beroende på område, i bergen är det vanligtvis mycket starkare och sötare än i städerna. Gör ditt eget myntate:
• Koka upp en kanna grönt te (helst kinesiskt gunpowder).
• Lägg i en hel kruka färskriven mynta (spara några blad att ha i varje glas) och blanda i minst ett par matskedar socker.
• Låt dra i 10 minuter.
• Servera med några myntablad i varje glas.
6. GÅ PÅ HAMMAM
Den stora trenden bland finhotellen i Marrakech är att de ska ha ett eget hammam och spa, men de är oftast dyra och upplevelsen är hästlängder ifrån den som marockanerna själva får ungefär två gånger i veckan. För bara några kronor får vem som helst gå på de offentliga badhusen som finns i varje stadsdel.
Ljuset silar in från små fönster i taket och känslan är mer som i en moské än ett badhus. Här sitter de annars så pryda kvinnorna och männen (på olika avdelningar förstås) halvnakna på rykande varma stengolv och skrubbar in varandras kroppar med lera och tvål. Duschar finns inte, du blir ren genom
att kasta några hinkar hett vatten över dig. Är du riktigt modig ber du honom eller henne i entrén om en traditionell marockansk massage. Det du får är mer av benknäckarkaraktär men efteråt är du mjukare och mer avslappnad än någonsin.
7. TESTA EN TAGINE – TESTA IKVÄLL!
Hemligheten med de marockanska grytorna är att de kokar länge på låg temperatur, och att de innehåller rikligt med kryddor. De tillagas oftast i en tagine och det konformade locket har en gastronomisk funktion: Ångan från maten samlas högst upp och förvandlas till smakindränkta vattendroppar som droppar ner över maten. Vissa hävdar att vanliga kastruller med lock har samma effekt, men taginen är garanterat snyggare att servera ifrån. Går att få tag på i Sverige, bland annat på Ikea. Testa en vegetarisk couscous redan i kväll!
8. PARTYKVÄLL!
Börja kvällen med middag på välbesökta Le Comptoir. Maten är okej, men den egentliga anledningen till besöket är för att uppleva stämningen och att få se Marockos jetsetliv. Magdansöser dansar på borden och tung klubbmusik pumpar ur högtalarna. Försök få ett bord på övervåningen, där feststämningen är som bäst. Dansen fortsätter sedan två kvarter bort. Bredvid stadens kasino ligger en nattklubb dit både turister, unga marockaner och svenska matjournalister samlas. Den som orkar avslutar kvällen på den mer kända klubben Pascha.
Adress: Le Comptoir, Avenue Echouhada/Hivernage. Tel +212 24 43 77 02.
9. BESÖK EN UGN!
Att ett av de vackraste minnena från Marrakech skulle bli ett besök till en ugn kunde vi aldrig ha gissat innan vi åkte. Men ugnarna där ser inte ut som de gör här hemma. Många hem i Marrakech saknar ugn i huset, i stället bär man ner sin bröddeg till en av de offentliga vedeldade ugnarna som finns i varje stadsdel. Bröden lindas in i färgade kökshanddukar för att de ska kännas igen, och dessa bildar ett ständigt föränderligt lapptäcke på golvet utanför ugnen. Våga kika in, det är väldigt vackert.
10. FÅ KOLL PÅ PRISERNA
Ensemble Artisan heter området med småbutiker som har fasta priser, reglerade av regeringen. Gå en sväng här innan du ger dig ut på inköpsrunda i medinan för att få bättre koll på hur mycket du minst borde pruta. Här kan du också beställa egna mönster och färgkombinationer på mattor och tyger och se hur det går till när de vävs.
11. GÅ VILSE I MEDINAN
Det första man slås av när man går runt i medinan – gamla stan i Marrakech – är att det inte bara är turister som går och handlar här. I de smala affärerna trängs lika många (om inte fler) marockaner för att handla sjalar, jättelika myntaknippen, torkade kryddor, mattor, dadlar och kläder. Priserna varierar från superbilligt till blås-en-turist-dyrt, men försäljarna är oväntat svala och väntar ofta med köpslåendet tills du kommit in i butiken.
12. BO I EN RIAD
Bästa boendetipset är att skippa hotellen och i stället hyra ett rum i en riad i medinan. Riad är namnet på gamla hus som oftast har renoverats om till boende. Alla riader har en öppen innergård med en liten trädgård och en fontän. Vår favorit bland de hundratals som finns i Marrakech heter Riad Enija. Här bor du i fantastiska men inte överdådiga rum ett stenkast från stora torget Jemaa El-Fna. Att sitta på den lummiga innergården, eller på taket, och lyssna på böneutroparen från minareten är garanterat meditativt.
Adress: Riad Enija, 9 Derb Mesfioui, www.marrakech-riads.net
13. RESTAURANGER
Det dyraste och det billigaste restaurangbesöket var de mest minnesvärda. På den superlyxiga Stylia är maten svårslagen. Vägen till restaurangen går genom många trånga gränder, och även direkt utanför är det svårt att tänka sig att det ligger en lyxrestaurang bakom den smutsiga porten. Väl innanför är det en helt annan femma. Inredningen är överdådig på gränsen till smaklös. Maten har kokat ihop i många timmar och rätterna tar aldrig slut. Missa inte förrättsbrickan med 10 olika röror, eller det sprödkokta lammet som smälter i munnen. Här kan du också få en fantastisk pastilla till dessert, tunna filodegsplattor som fyllts med bland annat pistaschnötter och honung.
Adress: Restaurang Stylia, Rue Ksour 34.
Till en bråkdel av den notan, kan du äta en vällagad kanintagine på Tiznit i hörnet av Jemaa el-Fna. Det är här alla gatuförsäljare samlas för att äta lunch.
Inte lika flådigt eller vällagat som Stylia, men väldigt genuint och prisvärt. Här bör du inte missa den hemgjorda yoghurtdesserten!
Adress: Tiznit, Place Jemaa El-Fna El Kassbine 28.
Källa:
Liselott Sundkvist
http://www.ellematochvin.se/?id=20001
Marrakech hjärta är ett jättelikt torg som ändrar karaktär under dygnets alla timmar. Dagtid är torget befolkat av gatuförsäljare, ormtjusare och turister. På kvällen och natten har det förvandlats till en enorm restaurangmarknad med grillad kyckling, lamm och merguezkorvar. Allt är värt att testas, men missa absolut inte den nypressade apelsinjuicen som säljs från de cirkusliknade vagnarna på torget.
2. MATSHOPPA
Arganolja – Den smakrika arganoljan pressas ur frukten på arganiaträdet. Smaken är väldigt söt och nötig och påminner lite om sesamolja. Passar bäst i sallader, ringlad över en soppa eller tillsammans med lite getost i ugnen. Går att få tag på i Sverige via www.etnic.nu.
Blomvatten – Apelsinblomsvatten och rosenvatten används ofta i desserter, kakor, sallader och drycker. Köp och experimentera, men använd inte mer än ett par droppar.
Inlagda citroner – Glasburkarna med inlagda citroner ser man lite överallt i Marrakech. De tar ganska mycket plats men är helt klart värda att släpa med sig hem. Underbara i grytor, sallader eller direkt ur burken.
Mynta – Ett bukett färsk mynta kostar nästan ingenting. Den klarar antagligen inte flygresan hem, men köp ändå famnen full för att få känna hur färsk mynta egentligen ska dofta.
3. MAROCKANSK APELSINSALLAD – TESTA IKVÄLL!
Det är underbart när det allra enklaste också är det godaste. Den här lätta desserten är perfekt efter en mastig flerrättersmiddag:
• Skala en apelsin och skär i skivor.
• Rör ihop lika mängder kanel och strösocker och häll över i ett brett kryss.
Välj helst ekologiska apelsiner, de smakar oftast mer.
4. MARRAKECHS LITTERÄRA KAFÉ
I ett av de äldsta husen i gamla stan ligger det litterära kaféet Dar Cherifa. Här anordnas högläsningar, konstutställningar och sånguppträdanden på franska, arabiska och engelska. En häftigt modern kontrast till de gamla omgivningarna och stökiga marknaderna.
Adress: 8 Derb Charfa Lakbir Mouassine. Tel + 212 44 42 64 63
5. BLI BEROENDE AV MYNTA-TÉ – TESTA IKVÄLL!
Det goda och väldigt söta myntateet dricks dagligen (nästan maniskt) runt om i Marocko. Kan det bero på att den höga sockerhalten gör drycken härligt beroendeframkallande? Styrkan varierar dock beroende på område, i bergen är det vanligtvis mycket starkare och sötare än i städerna. Gör ditt eget myntate:
• Koka upp en kanna grönt te (helst kinesiskt gunpowder).
• Lägg i en hel kruka färskriven mynta (spara några blad att ha i varje glas) och blanda i minst ett par matskedar socker.
• Låt dra i 10 minuter.
• Servera med några myntablad i varje glas.
6. GÅ PÅ HAMMAM
Den stora trenden bland finhotellen i Marrakech är att de ska ha ett eget hammam och spa, men de är oftast dyra och upplevelsen är hästlängder ifrån den som marockanerna själva får ungefär två gånger i veckan. För bara några kronor får vem som helst gå på de offentliga badhusen som finns i varje stadsdel.
Ljuset silar in från små fönster i taket och känslan är mer som i en moské än ett badhus. Här sitter de annars så pryda kvinnorna och männen (på olika avdelningar förstås) halvnakna på rykande varma stengolv och skrubbar in varandras kroppar med lera och tvål. Duschar finns inte, du blir ren genom
att kasta några hinkar hett vatten över dig. Är du riktigt modig ber du honom eller henne i entrén om en traditionell marockansk massage. Det du får är mer av benknäckarkaraktär men efteråt är du mjukare och mer avslappnad än någonsin.
7. TESTA EN TAGINE – TESTA IKVÄLL!
Hemligheten med de marockanska grytorna är att de kokar länge på låg temperatur, och att de innehåller rikligt med kryddor. De tillagas oftast i en tagine och det konformade locket har en gastronomisk funktion: Ångan från maten samlas högst upp och förvandlas till smakindränkta vattendroppar som droppar ner över maten. Vissa hävdar att vanliga kastruller med lock har samma effekt, men taginen är garanterat snyggare att servera ifrån. Går att få tag på i Sverige, bland annat på Ikea. Testa en vegetarisk couscous redan i kväll!
8. PARTYKVÄLL!
Börja kvällen med middag på välbesökta Le Comptoir. Maten är okej, men den egentliga anledningen till besöket är för att uppleva stämningen och att få se Marockos jetsetliv. Magdansöser dansar på borden och tung klubbmusik pumpar ur högtalarna. Försök få ett bord på övervåningen, där feststämningen är som bäst. Dansen fortsätter sedan två kvarter bort. Bredvid stadens kasino ligger en nattklubb dit både turister, unga marockaner och svenska matjournalister samlas. Den som orkar avslutar kvällen på den mer kända klubben Pascha.
Adress: Le Comptoir, Avenue Echouhada/Hivernage. Tel +212 24 43 77 02.
9. BESÖK EN UGN!
Att ett av de vackraste minnena från Marrakech skulle bli ett besök till en ugn kunde vi aldrig ha gissat innan vi åkte. Men ugnarna där ser inte ut som de gör här hemma. Många hem i Marrakech saknar ugn i huset, i stället bär man ner sin bröddeg till en av de offentliga vedeldade ugnarna som finns i varje stadsdel. Bröden lindas in i färgade kökshanddukar för att de ska kännas igen, och dessa bildar ett ständigt föränderligt lapptäcke på golvet utanför ugnen. Våga kika in, det är väldigt vackert.
10. FÅ KOLL PÅ PRISERNA
Ensemble Artisan heter området med småbutiker som har fasta priser, reglerade av regeringen. Gå en sväng här innan du ger dig ut på inköpsrunda i medinan för att få bättre koll på hur mycket du minst borde pruta. Här kan du också beställa egna mönster och färgkombinationer på mattor och tyger och se hur det går till när de vävs.
11. GÅ VILSE I MEDINAN
Det första man slås av när man går runt i medinan – gamla stan i Marrakech – är att det inte bara är turister som går och handlar här. I de smala affärerna trängs lika många (om inte fler) marockaner för att handla sjalar, jättelika myntaknippen, torkade kryddor, mattor, dadlar och kläder. Priserna varierar från superbilligt till blås-en-turist-dyrt, men försäljarna är oväntat svala och väntar ofta med köpslåendet tills du kommit in i butiken.
12. BO I EN RIAD
Bästa boendetipset är att skippa hotellen och i stället hyra ett rum i en riad i medinan. Riad är namnet på gamla hus som oftast har renoverats om till boende. Alla riader har en öppen innergård med en liten trädgård och en fontän. Vår favorit bland de hundratals som finns i Marrakech heter Riad Enija. Här bor du i fantastiska men inte överdådiga rum ett stenkast från stora torget Jemaa El-Fna. Att sitta på den lummiga innergården, eller på taket, och lyssna på böneutroparen från minareten är garanterat meditativt.
Adress: Riad Enija, 9 Derb Mesfioui, www.marrakech-riads.net
13. RESTAURANGER
Det dyraste och det billigaste restaurangbesöket var de mest minnesvärda. På den superlyxiga Stylia är maten svårslagen. Vägen till restaurangen går genom många trånga gränder, och även direkt utanför är det svårt att tänka sig att det ligger en lyxrestaurang bakom den smutsiga porten. Väl innanför är det en helt annan femma. Inredningen är överdådig på gränsen till smaklös. Maten har kokat ihop i många timmar och rätterna tar aldrig slut. Missa inte förrättsbrickan med 10 olika röror, eller det sprödkokta lammet som smälter i munnen. Här kan du också få en fantastisk pastilla till dessert, tunna filodegsplattor som fyllts med bland annat pistaschnötter och honung.
Adress: Restaurang Stylia, Rue Ksour 34.
Till en bråkdel av den notan, kan du äta en vällagad kanintagine på Tiznit i hörnet av Jemaa el-Fna. Det är här alla gatuförsäljare samlas för att äta lunch.
Inte lika flådigt eller vällagat som Stylia, men väldigt genuint och prisvärt. Här bör du inte missa den hemgjorda yoghurtdesserten!
Adress: Tiznit, Place Jemaa El-Fna El Kassbine 28.
Källa:
Liselott Sundkvist
http://www.ellematochvin.se/?id=20001
Besökte Marrakech i oktober 2009, en fantastisk stad. Bara att vandra runt i de olika kvarteren, dricka mintte var härligt. Att gå vilse i Medinan, det tillhör! Fantastiskt man tror man befinner sig i filminspelning av jakten på juvelen eller liknande. En tur upp i Atlasbergen, besök hos en Berberfamilj, dricka te och äta hembakat bröd med egen honung från ett finurligt bo i muren, otroligt!! Vi har fantastiskt mycket fina bilder från en upplevelseresa! Kan rekomenderas!
Vad kan jag säga? Jag håller med!
Marrakech och Högatlas är ingenting annat än fantastiska ställen att besöka. Här finns allt: god mat, oslagbara scenerier, vänliga människor, bedövande vackra färger o former. När man har varit här förstår man varför alla världens ledande designers och konstnärer har Marrakech på sin topplista över resmål.
Ett säkert restips för alla som är ute efter upplevelser!
Hälsar,
TheElf
Marrakech och Högatlas är ingenting annat än fantastiska ställen att besöka. Här finns allt: god mat, oslagbara scenerier, vänliga människor, bedövande vackra färger o former. När man har varit här förstår man varför alla världens ledande designers och konstnärer har Marrakech på sin topplista över resmål.
Ett säkert restips för alla som är ute efter upplevelser!
Hälsar,
TheElf