Stöd Ukraina
Inlägg taggade med: recept

Falafel är något som för många anses svårt att tillaga. Men med rätt redskap och ett bra recept så kan vem som helst nå succé. Vi har testat att göra svartkålsfalafel med vitlöksyoghurt, testa du med!

Svartkålsfalafel med vitlöksyoghurt och naanbröd för 2 personer

Ingredienser:
Bröd
Aubergine
Dill
Grekisk yoghurt
Kikärtor
Rödlök
Svartkål
Tomat
Vitlöksklyftor
Koriander
Olivolja
Salt
Spiskummin
Ströbröd
Vetemjöl

• Blanda 150gram grekisk yoghurt med 1 vitlöksklyfta (pressad) och krm salt i en skål.
• Tomatsallad: hacka en tomat och blanda med ½ rödlök, olivolja och ½ knippe dill i en skål.
• Blancherad svartkål: koka upp en liten kastrull med vatten. Skär bort skälken från 100g svartkål. Koka under 10- 15sekunder, häll av och spola kallt.
• Falafel: grovhacka ½ rödlök. Krama ur vätskan ur svartkålen. Mixa med stavmixer tillsammans med 1 förpackning kikärtor (avrunna och sköljda), 2 pressade vitlöksklyftor, 3 msk vetemjöl, 2 tsk spiskummin, 1 tsk malen koriander och ¾ tsk salt.
• Forma smeten till 10 – 12 små biffar, vänd i ströbröd. Stek dem frasiga i olivolja. Låt rinna av på hushållspapper.

Servera tillsammans med varmt naanbröd och vitlöksyoghurt och tomatsallad.

Sangria är mycket gott och för många synonymt med semester i Spanien men har du testat CavaSangria en het sommardag vid stranden eller poolkanten? En underbart läskande och vacker dryck med Cava, Cointreau och soda i en kanna fylld till bredden med frukt och is.
Testa i sommar - du kommer inte bli besviken!

Ingredienser:

  • 1 msk socker

  • 5 cl cointreau (om man vill, det är även gott utan)

  • 1 apelsin i skivor

  • 1 flaska cava

  • 1 flaska (33 cl) sodavatten

  • Iskuber

    Så här gör du:

    1. Rör ihop socker, cointreau och skivad frukt i en bunke tills sockret löst sig.
    2. Tillsätt cava, sodavatten och is
    3. Blanda försiktigt så att inte kolsyran försvinner
    4. Servera i champagneglas

    Psst. Väcktes reslusten? Sör resa och jämför pris på en resa till Spanien här på Reseguiden »

  • Få inspiration från Medelhavet - baka egen italiensk frasig Focaccia.

    Focaccia är ett bröd från Italien bakat i långpanna, som kryddas med olivolja, salt och olika kryddor. För extra god smak tillsätt färska cocktailtomater.

    Det här behöver du:


    • 25 g färsk jäst, 1/2 pkt

    • 3 dl ljummet vatten

    • 0,5 dl olivolja

    • 2 msk honung

    • 1 msk flingsalt

    • 7 dl vetemjöl

    • Olivolja till plåten

    • En nypa flingsalt och eventuellt lite färsk rosmarin att strö över

    Gör så här:

    Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.

    Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 35 minuter. Sätt ugnen på 220 grader, varmluft. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar, knåda den lite och lägg på två oljade plåtar med lite flingsalt i botten.

    Platta ut degarna tills de är cirka 1-2 cm tjocka och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter. Krossa hela kvistar med rosmarin i mortel. Tillsätt lite olivolja och gnugga rund rosmarin och olja i morteln. Sätt fingrarna i degen så att det en formas massa hål, ringla över rosmarinoljan och strö över flingsalt. Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter.

    Buon appetito!

    Psst. Väcktes reslusten? Jämför din resa till Italien här på Reseguiden.

    Har du testat att göra en egen ansiktsmask någon gång? Här är receptet på en återfuktande mask med avokado, överraskande enkelt.

    Den här ansiktsmasken med avokado är väldigt återfuktande och speciellt bra för torr hy.

    Recept:

  • Mosa ner en halv avokado med en tesked honung.

  • Applicera på ren hy och låt verka i ungefär en kvart.

  • Om du vill lyxa till masken lite kan du ha i havregryn för en bra skrubbeffekt.

  • Skölj av med ljummet vatten.
  • Kanske ett hemmaspa med härlig musik från vår playlist Chillax, fotbad och avokadoansiktsmask i helgen?

    Reseguidens Theresia gick en matlagningskurs på Bali och delar här med sig av ett av sina favoritrecept.

    En av höjdpunkterna med Bali är maten! Därför kunde vi inte motstå att ägna en förmiddag åt att lära oss mer om det balinesiska köket. Efter ett besök på en lokal marknad följde vi med guiden på en liten runda ut på fälten för att hämta färska grönsaker. Sedan var det dags att dyka ner i en värld av chili, kokos, ingefära, vitlök och gurkmeja. En av rätterna vi lagade var Gado gado; en indonesisk sallad med lättkokta grönsaker, tempeh eller tofu och oftast ett kokt ägg, som serveras med jordnötssås. Gado gado betyder "mix mix", och syftar på blandningen av olika grönsaker. Kanske är det Indonesiens svar på vår pyttipanna?!

    Du behöver:
    - Jordnötssås (jordnötter, vitlök, salt, chili, palmsocker (eller vanligt), schalottenlök, lime juice).
    - Valfria grönsaker (på kursen använde vi pak choi, gurka och böngroddar men det funkar med de flesta grönsaker som t.ex broccoli, spenat, morot, vitkål, sockerärtor)
    - Ett hårdkokt ägg i klyftor
    - Stekt tempeh (gjord av sojabönor, eller tofu som är lättare att hitta i Sverige)

    Så här gör du:
    Stek jordnötter tills de blir bruna.
    Stek tunt skuren schalottenlök till den blivit krispig (men inte ihop med jordnötterna).
    Mortla eller mixa jordnötterna ihop med vitlök, salt, chili, palmsocker.. och spä ut med vatten. Lägg till sist i schalottenlök och lime juice.
    Koka/ånga grönsakerna lätt.
    Häll såsen över grönsakerna, ägget och tempeh.

    Enjoy!

    Mer om matlagningskursen på Bali.

    Underbart goda och heta Piementos de Padrón från Mallis är det perfekta snackset till vinet eller att mumsa på inför middagen. Få ingredienser och superenkelt att göra.
    ¡Buen provecho!

    Sugen på något gött, salt och hett? Piementos de Padrón är svaret!
    Det smakar nästan lika gott när man gör dem själv som på en liten tapasbar i en mysig gränd i Palma de Mallorca.

    Du behöver:
    200 g gröna chilifrukter
    4 msk neutral olja
    Havssalt

    Så här gör du:
    Stek de gröna chilifrukterna på hög värme i en stekpanna tills dom fått lite färg, cirka 1 minut borde räcka.
    Krydda sen med rikligt med havssalt.
    Njut!

    Psst. Väcktes reslusten? Jämför din resa till Mallorca här på Reseguiden.

    Vem är inte sugen på grekisk sallad i skuggan på en mysig taverna? Det kanske inte går att lösa just nu men varför inte göra en hemma och drömma dig bort till semester och sol? Här är receptet på äkta grekisk sallad.

    En riktig grekisk sallad är jättegott och är enkel att laga. Servera gärna med grekisk lantbröd och tzatsiki. Mums!

    Du behöver:

    (för 4 personer)
    - 1 rödlök
    - 3- 4 msk god olivolja, gärna grekisk
    - 2-3 msk vitvinsvinäger
    - 2 gröna paprika
    - 1/2 gurka skalad
    - 1 tomat
    - oliver
    - ca 150 g fetaost
    - oregano

    Salt & peppar

    Så gör du:

    Börja med att marinera rödlöken i olja och vitvinsvinäger i 10 minuter i en stor skål. Skär grönsakerna i stora bitar och blanda ner i skålen. Tillsätt oliver, smaka av med salt och peppar och lägg sen upp på en tallrik. Lägg på fetaosten och strö på lite oregano innan du avslutar med lite extra olivolja.

    Psst. Väcktes reslusten? Jämför din resa till Grekland här på Reseguiden.

    Reseguidens Mireille tipsar om en barndomsfavorit!

    Knedle sa sljivama

    Något som många av mina svenska kompisar har fått testa på är min mammas plommonknyten, Knedle sa sljivama. En enkel rätt med potatis som huvudingrediens som speglar det Kroatien där man använde all mat som blev över, lade till lite sött och gjorde något gott för att sätta lite guldkant på vardagen. Potatis som blivit över från middagen tillsammans olja, ägg och mjöl blir en underbart god efterrätt. I min familj äts de varma i en djup skål med filmjölk och med ett fint lager kanel och strösocker. Enligt recept så kan man även äta knytena som huvudrätt eller som tillägg till en kötträtt men där är jag nog lite skeptisk men testa gärna själva vad ni tycker!

    Du behöver:
    - 350 g mjöl
    - 300 g hela plommon
    - 500 g mjölig potatis
    - 100 g ströbröd
    - 25 g brunt socker
    - 1 ägg
    - 1 msk smör
    - salt

    Så gör du:
    Skala och koka potatisen i kallt vatten tills de är mjuka. Mosa och tillsätt smöret, låt svalna. Blanda sen med ägg och en nypa salt, tillsätt sedan mjöl lite i taget och blanda tills du har en mjuk deg.

    Ta bort stenen ur plommonen och ersätt varje sten med lite socker. Ta fram en stor kastrull och fyll med vatten, tillsätt lite salt.

    Använd lätt mjölade händer (degen är ganska klibbig), ta en del av degen och klappa den platt i handen. Den måste vara tillräckligt tunn, ca 1 cm, annars blir knedlen svår att äta. Lägg ett plommon i mitten och och täck det helt med deg så det blir ett litet knyte, lämna inga öppna kanter. Fukta kanterna om du måste för att kunna stänga dom. Lägg knytena försiktigt i kokande vatten.När dom flyter upp till ytan är dom klara - cirka 20 minuter tar det.

    Under tiden blandar du ströbröd, socker och kanel. Smält smöret i en stekpanna och tillsätt mixen av socker, ströbröd och kanel. Låt det brunas under konstant omröring med en träslev, ställ sendan åt sidan. Häll av vattnet på knytena i ett durkslag och rulla dem sen i sockermixen tills de är helt täckta – sen är det bara att äta och njuta!

    Poké kallas av många surfarnas sushi, och du kommer att se många beachbums längs Hawaiis stränder med Poké-skålar i handen. Bäst av allt? Det är lätt att göra hemma! Här är receptet.

    Kalla det för hawaiiansk fisksallad eller en ny variant av sushi, men sanningen är att Poké Bowl har lyckats skapa sig en helt ny matkategori. Tonfisk och lax används oftast som huvudingrediens, men så länge det kan serveras rått är det en Poké. Du kan även använda skaldjur. Varför inte bjuda en vän på en ny, annorlunda och riktigt sund måltid?

    Detta behöver du för 4 portioner:

    - 500g tonfisk eller lax
    - 1 dl japansk soja
    - 1 msk sesamolja
    - 1 avokado
    - 1 mango
    - 2 salladslökar
    - 100 g crispy sallad
    - 1/2 paprika
    - Färsk koriander

    Du kan självklart blanda i andra ingredienser, det är bara fantastin sätter gränser. Många gillar Poké bowl med ris för en mer mättande måltid. Byt ut mangon mot ananas för en mer söt touch, och du kan också hälla över chilisås för extra hetta. Testa dig fram och hitta din favoritkombo.

    Så gör du:

    1) Skär fisken i stora tärningar

    2) Blanda sesamolja och soja i en skål och tillsätt fisken i blandningen för marinering. Täck över och ställ i kylskåp i 30 minuter.

    3) Förbered de andra ingredienserna: Skär avokado, mango, lök och paprika i lagom stora bitar, riv salladen och dela blandningen i 4 portionsskålar.

    4) Ta fisken från kylskåpet och blanda med resten av salladen.

    4) Strö över sesamfrön och garnera med färsk koriander - och Volia!

    Nu kan du njuta av din första Poké Bowl och drömma dig bort till Hawaiis stränder!

    En riktig god klassiker på Kanarieöarna är räkor i vitlöksolja. Jättemumsigt och enkelt att tillaga hemma. Här är receptet på Gambas al ajillo:

    • Råa räkor (ej tigerräkor utan välj hellre vanliga)
    • Olivolja
    • Vitlök
    • Persilja
    • Chiliflakes
    • Citron
    • Salt & peppar

    Hett upp olja i en panna, i med vitlök och chiliflakes. Ner med räkorna, vanliga går bra eller kungsräkor om du föredrar större. Vänd om i 3-4 minuter på hög värme. Krydda med persilja, salt och peppar. Servera med bröd. ¡Buen provecho!

    Psst. Väcktes reslusten? Jämför din resa till Kanarieöarna här på Reseguiden.

    Tidigare inläggSenare inlägg