Något som många av mina svenska kompisar har fått testa på är min mammas plommonknyten, Knedle sa sljivama. En enkel rätt med potatis som huvudingrediens som speglar det Kroatien där man använde all mat som blev över, lade till lite sött och gjorde något gott för att sätta lite guldkant på vardagen. Potatis som blivit över från middagen tillsammans olja, ägg och mjöl blir en underbart god efterrätt. I min familj äts de varma i en djup skål med filmjölk och med ett fint lager kanel och strösocker. Enligt recept så kan man även äta knytena som huvudrätt eller som tillägg till en kötträtt men där är jag nog lite skeptisk men testa gärna själva vad ni tycker!
Du behöver:
- 350 g mjöl
- 300 g hela plommon
- 500 g mjölig potatis
- 100 g ströbröd
- 25 g brunt socker
- 1 ägg
- 1 msk smör
- salt
Så gör du:
Skala och koka potatisen i kallt vatten tills de är mjuka. Mosa och tillsätt smöret, låt svalna. Blanda sen med ägg och en nypa salt, tillsätt sedan mjöl lite i taget och blanda tills du har en mjuk deg.
Ta bort stenen ur plommonen och ersätt varje sten med lite socker. Ta fram en stor kastrull och fyll med vatten, tillsätt lite salt.
Använd lätt mjölade händer (degen är ganska klibbig), ta en del av degen och klappa den platt i handen. Den måste vara tillräckligt tunn, ca 1 cm, annars blir knedlen svår att äta. Lägg ett plommon i mitten och och täck det helt med deg så det blir ett litet knyte, lämna inga öppna kanter. Fukta kanterna om du måste för att kunna stänga dom. Lägg knytena försiktigt i kokande vatten.När dom flyter upp till ytan är dom klara - cirka 20 minuter tar det.
Under tiden blandar du ströbröd, socker och kanel. Smält smöret i en stekpanna och tillsätt mixen av socker, ströbröd och kanel. Låt det brunas under konstant omröring med en träslev, ställ sendan åt sidan. Häll av vattnet på knytena i ett durkslag och rulla dem sen i sockermixen tills de är helt täckta – sen är det bara att äta och njuta!
Kommentarer
Inga kommentarer.Kommentera
Avbryt svar