Reseguidens Theresia gick en matlagningskurs på Bali och delar här med sig av ett av sina favoritrecept.
En av höjdpunkterna med Bali är maten! Därför kunde vi inte motstå att ägna en förmiddag åt att lära oss mer om det balinesiska köket. Efter ett besök på en lokal marknad följde vi med guiden på en liten runda ut på fälten för att hämta färska grönsaker. Sedan var det dags att dyka ner i en värld av chili, kokos, ingefära, vitlök och gurkmeja. En av rätterna vi lagade var Gado gado; en indonesisk sallad med lättkokta grönsaker, tempeh eller tofu och oftast ett kokt ägg, som serveras med jordnötssås. Gado gado betyder "mix mix", och syftar på blandningen av olika grönsaker. Kanske är det Indonesiens svar på vår pyttipanna?!
Du behöver:
- Jordnötssås (jordnötter, vitlök, salt, chili, palmsocker (eller vanligt), schalottenlök, lime juice).
- Valfria grönsaker (på kursen använde vi pak choi, gurka och böngroddar men det funkar med de flesta grönsaker som t.ex broccoli, spenat, morot, vitkål, sockerärtor)
- Ett hårdkokt ägg i klyftor
- Stekt tempeh (gjord av sojabönor, eller tofu som är lättare att hitta i Sverige)
Så här gör du:
Stek jordnötter tills de blir bruna.
Stek tunt skuren schalottenlök till den blivit krispig (men inte ihop med jordnötterna).
Mortla eller mixa jordnötterna ihop med vitlök, salt, chili, palmsocker.. och spä ut med vatten. Lägg till sist i schalottenlök och lime juice.
Koka/ånga grönsakerna lätt.
Häll såsen över grönsakerna, ägget och tempeh.
Enjoy!
Mer om matlagningskursen på Bali.
Kommentarer
Inga kommentarer.Kommentera
Avbryt svar