Focaccia är ett bröd från Italien bakat i långpanna, som kryddas med olivolja, salt och olika kryddor. För extra god smak tillsätt färska cocktailtomater.
Det här behöver du:
- 25 g färsk jäst, 1/2 pkt
- 3 dl ljummet vatten
- 0,5 dl olivolja
- 2 msk honung
- 1 msk flingsalt
- 7 dl vetemjöl
- Olivolja till plåten
- En nypa flingsalt och eventuellt lite färsk rosmarin att strö över
Gör så här:
Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.
Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 35 minuter. Sätt ugnen på 220 grader, varmluft. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar, knåda den lite och lägg på två oljade plåtar med lite flingsalt i botten.
Platta ut degarna tills de är cirka 1-2 cm tjocka och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter. Krossa hela kvistar med rosmarin i mortel. Tillsätt lite olivolja och gnugga rund rosmarin och olja i morteln. Sätt fingrarna i degen så att det en formas massa hål, ringla över rosmarinoljan och strö över flingsalt. Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter.
Buon appetito!
Psst. Väcktes reslusten? Jämför din resa till Italien här på Reseguiden.
Kommentarer
Inga kommentarer.Kommentera
Avbryt svar