Historia
År 1550 sägs "Pedher på Dunsö" och "Enkan på Dunsö" vara öinnevånare. År 1672 fanns nio matlag med sammanlagt 20 personer. Man levde huvudsakligen på jordbruk och bebyggelsen var koncenterad inne på ön, främst kring odlade områden. År 1781 fanns det 32 hus inom byn, men av dessa var de flesta fähus och ladugårdar. Vissa står fortfarande kvar.
Under 1800 -talet skedde den stora förändringen. Jordlotterna blev alt mindre allteftersom de delades mellan ett växande antal arvingar. Men havet var obegränsat och den stora tillgången för alla. Allteftersom fisket mer och mer sköts i förgrunden och jordbruket efterhand fick karaktären av binäring, förändrades också samhällets bebyggelsestruktur. Husen började "vandra" ner mot vattnet och fiskehamnen anlades. Givetvis var den mera provisorisk och av enklare beskaffenhet då.
Främsta anledningen till uppsvinget såväl befolkningsmässigt som ekonomiskt har tveklöst varit den övergång från binäringsfiske till renodlat yrkesfiske. Somliga bedrev också fraktfart och seglade med laster efter kusten och så småningom också till Östersjö - och danska hamnar.