Resealbum: Peru
Visningar: 1868

Machu Picchu - inkaindianernas glömda stad

Machu Picchu (2280 m.ö.h) är döpt efter berget med samma namn. Ordet Machu Picchu är quechua (indianspråk) och betyder "den gamla kullen". Wayna Picchu är den högre bergstoppen i inkastaden. Wayna Picchu är också quechua och betyder den unga kullen.

Den amerikanske arkeologen Hiram Bingham sägs ha upptäckt Machu Picchu men det skulle vara riktigare att säga att han återupptäckte denna sagolika inkastad, då det sägs att en herde som vaktade sina getter hade varit här förut. Denne herde begärde en liten penning för att ta med Bingham och hans expedition till staden som borde beskådas...

Nåväl, 1911 gjorde Bingham den s.k. upptäckten och det är han som blivit känd för den. Den lille indianen som tog expeditionen dit fick sin lilla peng, men det var Bingham som blev känd och rik.

Uppförandet av Machu Picchu påbörjades av inkahärskaren Pachacutic ca 1450 och staden beboddes lite över 100 år d.v.s ungefär tills spanjorerna erövrade Peru 1532. Machu Picchu låg dock så avlägset att spanjorerna inte kom åt att plundra staden och det ska vi vara tacksamma över!

Ingen vet säkert men en tanke är att Machu Picchu varit ett religiöst centrum.
Man tror att ca 1200 människor har bott eller befunnit sig här samtidigt.
Plats: Machu Picchu, Peru
Bilden tagen: 1 december 2008
Kommentarer
12 juli 2009 20:18
En fantastisk utsiktsbild. Gilla
Av Istrid
6 jan. 2009 15:29
Mäktigt! hälsar syster Yster
Av Crista
27 dec. 2008 21:19
Så...äntligen :-) Fin bild....visst var det väl härligt där.