Kinesiska muren (kinesiska Chángchéng, 长城 ’långa muren’; även, Wànlǐ Chángchéng, 万里长城; ’den 10 000 li långa muren’) är en serie murar i norra Kina byggda i omgångar från några hundra år före Kristus till Mingdynastin.[1] De nutida murarna har länge uppgetts ha en total sträcka av cirka 6 400 kilometer.)[2] I april 2009 kom uppgifter från Peking om att ny mätteknik visar en total längd av 8852 km. Hela anläggningen med sina befästningar och murar är jordens längsta byggnadsverk.
Den kinesiska muren är efterföljaren till flera andra murar, av vilka de första påbörjades på 200-talet f.Kr. av Qin Shi Huangdi, den första kejsaren av hela Kina. Kina har genom historien varit utsatt för otaliga angrepp från nomadiska folkgrupper i norr. Kejsaren beordrade att anlägga en sammanhängande mur från öst till väst. Under ledning av general Meng Tian sattes 300 000 bönder, soldater och kriminella i arbete. Tiotusentals dog inom loppet av de tio åren som byggandet pågick.
Murarna uppfördes i syfte att skydda kineserna från nordliga nomadiska folkslag, något som de dock alla till slut misslyckades med.
Den kinesiska muren räknas som jordens största byggnadsverk och byggdes i sin nuvarande form under Mingdynastin från slutet av 1300-talet till början av 1600-talet. Muren skulle beskydda Kina mot plundring från mongoliska och turkiska stammar.
Ett flertal delar av muren är förstörd av tidens tand eller försvunnen, då lokala infödda har använt stenen till byggmaterial. I dag är muren fredad och uppfördes på UNESCOs världsarvslista 1987.
Den kinesiska muren är bland världens mest besökta turistattraktioner. I en internationell omröstning som avslutades den 6 juli 2007 blev den kinesiska muren vald som ett av världens sju nya underverk.
Plats: Beijing, Kina
Bilden tagen: 17 april 2010