Dag för dag: Resealbumet "Tips Oslo" av Legusta

1 januari 2008 - Göteborg, Sverige
Som svensk så är det lätt att få arbeta i Norge då det går via EEA avtalet. Du bör skaffa ett skattekort på det norska skattekontoret, vilket tar cirka 2-6 veckor att få. Utan det är arbetsgivaren tvungen att dra 50 % i skatt. Som svensk har du en skatterabatt på 15% de första fyra åren du arbetar i Norge, så den effektiva skatten blir endast cirka 20-25%. Kan vara ännu lägre i de norra delarna av landet, som ett slags glesbygdsstöd.

Gå in på http://www.gulesider.no och sök på Fiskeforedling.
Nu får du upp över 200 arbetsgivare. Sätt dig vid telefonen och börja ringa runt!

För att arbeta som (undersköterska) Hjelpepleier eller dyligt i Norge måste du fylla i en autorisasjon och få din lisens på http://www.safh.no/skjema/autorisasjon.html (Statens Autorisasjonskontor for helsepersonell) Alla kopior som du måste skicka dit måste vara godkända av en Notarius Publicus http://sv.wikipedia.org/wiki/Notarius_publicus

För att öppna ett bankkonto i Norge måste du ha ett norsk fødselsnummer eller D-nummer (midlertidig fødselsnummer).

När du uppfyller kraven för registrering i Norge, får du ett norsk fødselsnummer fra likningskontoret (Norska skattemyndigheten). Vissa banker kräver att du skall vara folkeregisterført i Norge.

Om Du ska söka arbete i Norge kan Du gå in på
http://www.ams.se/rdfs.asp?l=3444 (Arbetsförmedlingen Inre Skandinavia)
Dom har mycket bra personal som kan svara dej på vad du behöver för att arbeta där, som norskt personnummer mm

Annars heter den (Norska arbetsförmedlingen - Aetat) http://www.aetat.no

Vissa arbetsgivare har bostäder till de anställda, andra hjälper till att ordna, några gör ingenting. Tillfällig bostad ordnas ofta i hybler (möblerat rum med tillgång till kök) eller i brakker (baracker) för byggnadsarbetare, resemontörer m fl. Du kan även gå in på http://www.hybelnett.no för att söka (hyra=leie) efter passande bostad.

Det är dyrt att hyra i de större städerna. Har Du tur kan Du hitta något billigare.
På mindre orter är det lättare och vanligtvis billigare.

Lediga lägenheter annonseras ofta i lokaltidningarna och de stora dagstidningarna, t ex http://www.aftenposten.no Du kan även hitta boende eller annonsera själv på http://www.finn.no

Det finns också en rad olika bostadsförmedlingar dit Du kan vända Dig.
Du kan även fråga arbetsgivaren om denne kan hjälpa Dig. Ett annat alternativ är att slå sig ihop med andra och hyra en lägenhet tillsammans för att hålla kostnaderna nere.

Depositionsavgift är vanligt när man hyr. Den varierar mellan en och tre månadshyror.

En bra norsk portal som du kan hitta det mesta på är http://www.startsiden.no och letar du länsinformation (fylke) med karta, kan jag varmt rekommendera http://kart.norge.no

********************************************************************************************************************
Jag rekommenderar dig att skaffa ett norskt bankkonto så snart du fått dit norska personnummer eller D-nummer. Du kan då själv välja när du vill ta hem dina norska kronor (NOK) till svenska (SEK). Oftast får du också ett norskt VISA/Mastercard när du blir kund i Norge vilket också är fördelaktigt.

Det finns som i Sverige en uppsjö av olika banker och kontor. Nordea har gratis överföringar mellan ditt svenska och norska konto vilket är bra. Här är några fler banker att välja bland:

Swedbank
DnB Nor
SpareBank1
Storebrand
Fokus Bank
Handelsbanken

Bevaka valutan och för över när kursen är hög

Den norska valutan är ganska liten vilket gör den väldigt rörlig. Det finns mycket pengar att spara genom att föra över när kursen är som bäst, vilket givetvis är svårt att förutspå. Vi på Sverige-Norge.se skickar med jämna mellanrum ut meddelande till alla våra användare som är boende i Norge när kursen NOK/SEK är hög.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Skaffa Norskt skattekort, det måste man ha för att få jobba och så att rätt skatt dras. Du bör också skaffa ett Norskt personnummer. Det kan du ansöka om på skattekontoret (ligningskontoret). Det tar ca en vecka att få det. När detta är avklarat kan du öppna ett konto på någon av de norska bankerna som lönen kan sättas in på.

Du får hem blanketter ifrån skattekontoret och du ska fylla i vart du ska jobba beräknad årsinkomst mm, med ansökan ska kopia av pass vidimerat av polisen bifogas. Innan du reser ska du ha blankett E101 (arbete utomlands) från försäkringskassan, den ska lämnas till Norska motsvarigheten som heter Arbeids- og velferdsetatens på den ort du jobbar, det går naturligtvis bra att faxa den. På vissa orter kan den lämnas direkt till sjukhuset så skickar dom i sin tur iväg den. Blankett 101 ska fyllas i varje gång du åker iväg. I vissa kommuner går det numera att få blankett 101 för ett helt år på en gång, du får kolla hur det är i din kommun.

Som svensk medborgare har du rätt till ett så kallat standardavdrag om du arbetar i Norge mindre än fyra år. Detta avdrag är på 15% och dras på bruttolönen. Därefter beräknas den slutgiltiga skatten. När man arbetat klart och är redo att åka hem skall man göra en deklaration (selfangivelse). Där beräknas din exakta skatt som du skall ha betalat baserat på din årsinkomst. Om du betalt för mycket i preliminär skatt korrigeras detta på din sista lön, alt att du får skatten utbetald senare som skatteåterbäring. Skatt betalar man i Norge när man bor och arbetar där, man deklarerar också i Norge för de inkomsterna. Det finns ett avtal mellan Sverige och Norge som skyddar dig mot dubbelbeskattning.

För mer information om den norska skatten, kolla in http://www.skatteetaten.no

Kontakta Svenska skattemyndigheten där man skall be att få en blankett som heter internordisk flyttningsbetyg, som man fyller i och tar med sig till Norge och lämnar detta till folkeregistret vid registrering och därefter får man ett norskt personnummer. Observera man måste ha en fast bostadsadress för att få registera sig. Om man stannar längre än tre månader måste man ansöka om uppehållstillstånd.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
För att ha rätt till sjukersättning (sykepenger) krävs att du varit anställd i minst 4 veckor. I Norge finns inga karensdagar utan du har rätt till 100% ersättning från första sjukdagen. Däremot måste du ha varit anställd i minst 10 månader för att kunna få sjukersättning utan läkarintyg (egenmedling). Man kan vara sjuk utan läkarintyg fyra gånger tre dagar per år efter det har arbetsgivaren rätt att kräva läkarintyg. Arbetsgivaren betalar sjukpenning de första 16 dagarna, därefter kan du få ersättning från NAV i upp till ett år, i vissa fall längre. Maximal ersättning från NAV är sex gånger folketrygdens grundbelopp. Ersättningen justeras till procenten av arbetsförmågan.

För att få ut ersättning på nytt, för en ny sjukperiod, måste du ha arbetat 26 veckor efter det du senast fick sjukersättning från NAV.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Det finns arbetsgivare som betalar resan och/eller flytten till Norge även vid kortare vistelse. Detta är dock något som du får förhandla om. Och de flesta arbetsgivare hjälper till med att ordna en bostad (hybel=möblerat rum). Fördelar i November betalar man bara halv skatt i Norge, och semesterlönen i juni utan skatteavdrag. Det är lite speciella regler för skatt mm för svenskar som arbeta i Norge,

* Dom ledande bemmaningsbolagen inom sjukvård för dig som vill jobba inom vårdsektorn är:
http://www.medrec.no,
http://www.achima.no (Achima AS),
http://www.xtra.no (Xtra personell),
http://www.access-personnel.no (Access Personnel).
http://www.ambio.no (AMBIO Helse AS)
http://www.vardextra.se (Vårdextra)

* Länkar
http://www.startsiden.no
http://www.norge.no
http://www.finn.no

* Hur mycket kan man tjäna som mest i Norge ?
Efter fyra månaders hårt slit i fiskeindustrin kan du tjäna ihop ca 65.000 SEK

* Arbeten
http://www.ams.se
http://www.helsenor.no
http://www.nav.no
http://www.gigass.no (Jobb inom restaurang)

* Bostad
http://www.boligformidleren.no
http://www.boligjegeren.no

* Tidningar
http://www.aftenposten.no
http://www.nettavisen.no
http://www.nesteklikk.no
http://www.vg.no

En erfaren specialsjuksköterska som jobber 26*) vakter på en månad, kan i snitt tjäna SEK 62.500**) på en månad.

En erfaren sjuksköterska med samma insats, tjänar SEK 54.000**).

Jobbar du mera obekväma arbetstider än en vanlig tjänst (turnus), tjänar du ännu mera.

*) 26 vakter motsvarar i snitt 221 timmar, det är det maximala du har lov till att arbeta i en månad i Norge.
**) Lön inklusive semesterpengar (feriepenger).

http://web.comhem.se/~u22212600/norge.htm
http://www.achima.no
http://www.jobbinfonorge.se
http://www.grensetjansten.no

Ja det bästa är att du betalar halv skatt på december lönen och i juni kommer semesterpengarna ca 10 procent på bruttolönen skattefritt så har du fått ihop 200 000:- under året har du 20 000 kr ca i NOK så klart sedan räknar man ju om 1 NOK ligger på ca 1.20 Kr i dag

Nyhet !
Ny websida för dej som söker möjligheter att arbeta i Norge, av Viktor Nord.
http://www.sverige-norge.se
Kommentarer: 1 Skriv kommentar
23 juni 2008 - Västkusten, Sverige
Jag har varit i kontakt med ett bemanningsbolag (Achima Helse) hela våren och nu kanske dom har ett arbete åt mej, jag håller tummarna och dom skall ringa mej senare idag.

Det bär då av 30 mil norröver ifrån Göteborg mot Oslo och Akers Universitetssykehus, blir där i 3 veckor om allt är ok.

Karta (Akers sykehus): http://www.aus.no
Norge karta: http://kart.sesam.no
Søketjenste i Norge: http://www.finn.no
Trikken i Oslo: http://www.trikken.no
Reiseplanleggeren: http://www.trafikanten.no
24 juni 2008 - Oslo, Norge
Föreställ dig Karl Johan en strålande sommardag. Det ligger lite fransk boulevard över Oslos paradgata, uppkallad efter just denna franska general, brödrafolkens kung mellan 1818 och 1844. Här finns affärer med ett mycket mer varierat utbud än vad man hittar på t ex Stockholms Drottninggatan. Nämnas kan bokhandeln Norli på en av sidogatorna, som även har senaste nytt av svenska böcker! En gammal klassiker är Kondomeriet med roliga och lite annorlunda souvenirer, antingen till dig själv eller till en du tycker om! Gillar du kläder och senaste mode så gå till shoppinggallerian Paléet. Det var dåvarande Christianias vackraste, just det, palé då det stod färdig 1869. Uteserveringarna ligger i rad på Karl Johan. De är fulla av både norrmän och priserna till trots, turister. En lunch här kan kosta upp emot 200 kr. Norska kronor! Men är det sol, är det sol och då blir dagen en fest. Unna dig en iskall öl medan du tittar på människorna som passerar förbi. Kanske ser du en kändis, eller ett gäng roliga japanska turister som varvar shopping med kaffepauser eller stora starka!

Oslo är ungefär hälften så stor som Stockholm. Med det i åtanke, finns här för den som är gay ett ganska generöst utbud. Flera uteställen, nakenbad, läderbar och även två bastuklubbar är något av vad staden kan bjuda på. De allra flesta ställen ligger mycket nära varandra, så en barrunda kan göras med lätthet. Ett Glass på Karl Johans gate 33, ingång från Rosenkrantz gate och vis á vis gamla Grand Café är det perfekta lunchstället. Publiken är bred. Atmosfären intim och trevlig. Prova en Salade Norvégienne. Skulle du mot förmodan ha hemlängtan, finns också svenska köttbullar på menyn. Och som namnet antyder behöver du inte äta. Du kan helt enkelt bara avnjuta ett glas. När solen sakta sjunker på himlen, smalnar publiken. Då är det bögarna som flockas kring denna oas. Ölen beställs här oftast i "mugge". Missuppfatta inte, "mugge" är norska för tillbringare! Vinmeny finns också. Så om en tillbringare öl inte är något för dig, varför inte ta en Moët & Chandon Brut Impérial Rosé när du är i gång?

Bara ett stenkast från Ett Glass, på Hambros Plass 5 finns London PUB. Detta har blivit en institution i Oslos gay-värld. I 30 år har det här varit bögarnas egen storstuga, öppet mellan 15.00 och 03.30, varje dag, hela året! Här finns två våningar, flera barer och musik i olika stilar. Här finns biljard, internet och jukeboks. Måndagar kl 20 arrangeras Quiz. Tisdagar från kl 21 är det karaoke. Och bli inte förvånad om det också är svensk musik du får höra!

På tal om svensk musik, kastar du stenen några meter till hamnar du på utestället Elsker. Adressen är Kristian IVs gate, vis á vis Det Norske Teater. Och även om du inte gått många meter, så kan du undra om du kastade stenen hela vägen över gränsen. För ur högtalarna skvalar den ena svenska schlagerhiten efter den andra. Vad är det med svensk schlager i Norge? Har norrmännen aldrig varit med i Eurovisionen själva? Så populär som svensk schlager är i Norge kan man undra. Men jo, Norge har faktiskt vunnit hela 3 gånger, senast i år med unga herr Rybaks Fairytale. Den borde vid det här läget ha skapat sår i ganska många norska bögöron, oavsett hur bra den är! Men på "Elsker" blandas violen med svensk melodifestival och andra Eurovision-låtar. Så om du är obotlig schlagerbög, då är "Elsker" stället för dig!

SLM Oslo ligger på Rådhusgata 28, med ingång från Nedre Slottsgate. Stället är litet, men mysigt, med massor av skrymslen och vrån. Här finns leksaker för den som vill träffa andra och leka de lekar som sig bör på SLM. Om du är sugen på kul och du inte vill leka riktigt så hårt, så finns två bastuklubbar i Oslo , My Friend Club och Saunahuset Hercules.

Är vädret bra och du ledsnar på värmen och tempot i huvudstaden, kan du åka till badplatsen Huk. Det tar bara 23 minuter med buss nr 30 från Nationaltheatret mot Bygdøy o/Bygdøynes till Huk. Busbiljett köper du billigare på 7-11 eller Narvesen, norska Pressbyrån, än på bussen. 25 kronor en väg, dvs 50 kronor tur retur, eller om du ska åka flera sträckor samma dag, köp ett dagskort för 65 kronor.

När du väl är i Huk finns fina badplatser så väl för de med badbyxor som de som vill grillas i adamsdräkt. Första nakenstranden är nära hållplatsen där bussen stannar och här finns såväl män som kvinnor, homos som heteros. Lite längre bort, om man följer cykelvägen från bussen, finns ytterligare en nakenstrand. Den är enbart gay, fast då underlaget är sten så ta gärna med något att ligga på.

Vill du uppleva Oslo när du besöker huvudstaden? På ett par dagar hinner du med mycket! Den senaste attraktionen i världsklass är Operahuset, invigd för bara ett år sedan, 12 april 2008. Utvändigt som invändigt är det klätt med plattor av vit carraramarmor och byggnaden har redan vunnit många priser. Hinner du inte med en föreställning i en av operans två salar, gå åtminstone upp på operans tak och njut utsikten över staden och fjorden.

Har du inte varit i Oslo förut, missa då inte den världsberömda Vigelandsparken! Det är Norges mest besökta attraktion med över 1 miljon besökare årligen. Här finns ca 200 skulpturer av Gustav Vigeland som också designade själva parken. Den 17 meter långa Monolitten är svår att missa med sina 121 figurer i en och samma granitblock! Glöm inte "Sinnataggen" den arga lilla pojken som blivit Vigelands mest kända staty! Ta trikk (spårvagn) 12 hit från Aker Brygge.

Och just det, sen var det Aker Brygge. Härifrån har du tillgång till Oslos flotta rådhus, gamla Akershus fästning och själva bryggan som med sina 70 affärer och 40 uteställen blivit rena shopping- och restaurangparadiset. Tidigare var detta ett varvsområde, men varvet blev nedlagt 1982. Nu är det istället platsen där folk samlas för att åka med färjorna ut i fjorden till Nesodden med sina flotta naturområden. Om man har sådan tur att man har tillgång till fritidsbåt, finns här en småbåtshamn. Annars räcker det kanske länge och väl med en räklunch med tillhörande vin på en av bryggans många uteserveringar?

Har du inte varit i Oslo förut har du missat något. Var det länge sedan har mycket förändrat sig! Har du några lediga dagar i sommarvärmen? Låter shopping på Karl Johan, dans och dryck på Oslos uteställen, utsikt från Operataket, fjordbad, skulpturpark och räkor på bryggan som något för dig? Åk till Oslo redan nu! I morgon kanske det regnar!

Källa: www.qx.se
25 juni 2008 - Oslo, Norge
London Pub & Club
London Pub & Club på Rosenkrantz gate.
Elsker
Elsker på Krisitian IV Gate
26 juni 2008 - Oslo, Norge
Oslo Mardi Gras
Oslo Mardi Gras på det Norske teatret. 8 olika artister gör sin parodi på Grand prix. Gjestartister Anne Karine Strøm og Kari Gjærum.

Her vil det bli kåret en vinner som får være med på Eurovision Memory Lane i Stavanger 5. september, sammen med Grand Prix artister fra hele Europa. Det er publikum som plukker ut vinneren, men alle vil få en tilbakemelding fra et panel bestående av tidligere Grand Prix deltagere. Du må møte opp og heie på din favoritt.

Kveldens absolutte høydepunkt er "Grand Prix schlagershow" der The Backing Singers vil gi deg en forrykende hyllest til Grand Prix, der du kan synge med, danse med, gråte og le. I tillegg kommer Anne Karine Strøm, Kari Gjærum og Berit Bislett som gjesteartister, sammen med et par overraskelser, som du ikke får vite mer om før du ser dem i levende live.

I tillegg kunngjør vi deltagerne på Eurovision Memory Lane i Stavanger, og du kan vinne billetter dit. Showet ledes av Emil Salmila og Ole Christian Øen.
27 juni 2008 - Oslo, Norge
Akershus Slott & Festning
Sorgsen bild på henrettet landsfæder av Tyska okkupasjonsmakten. På en sten intill står det "De kjempet de falt de gav oss alt" - på dette stedet ble norske patrioter skutt under krigen 1940-1945.
Honnør brygga
Honnør brygga och stranden (även kallad Akers brygge), utsikt ifrån Akershus slott & festning.
Akershus Slott & Festning
Akershus Slott & Festning
28 juni 2008 - Oslo, Norge
Oslo Pride på Rådhusplassen
Hybel
Hybel på Lovisenberg
Oslo Pride på Rådhusplatsen
Fest på Rådhusplatsen.
30 juni 2008 - Oslo, Norge
Karl Johan gate
Norrmännen vill byta namnet på denna kända gata för att det är en Svensk kung den är döpt efter. Varför byta ett innarbetat namn ?
Rådhusplatsen
Rådhusplatsen sedd från Akershusstranda med Akers brygga i bakgrunden.
Kommentarer: 1 Skriv kommentar
Honnør brygga
Honnør brygga och stranden (även kallad Akers brygge)
Bjørvik utestikker
Promenera søder ifra jernbanetorget max 10 min til Bjørvik utstikker (pir), hær har du det nya Operahuset som ser ut som en skidbakke.

Operahuset. Arkitektur av världsklass.
Som en gigantisk glaciär av marmor och glas! Oslos fantastiskt vackra operahus ligger förtöjd vid stranden nära Centralstationen. Här har arkitekterna på Snøhetta skapat en arkitektur av världsklass. Det fyra år gamla operahusets form har fått många lyriska recensioner och ett besök här måste anses som ett måste för den design- och arkitekturintresserade.
Kirsten Flagstads plass 1
http://www.opera-huset.no
Kommentarer: 1 Skriv kommentar
1 juli 2008 - Oslo, Norge
Nu har jag arbeide en uke och ændå haft det morsomt træffat gøyil mænniskor, sett på gratis musik, haft det kjempeflink på alla sætt.

Tors 26/6 børjade jag på Akers syhehus (Rehab post), lite omvælvande med det nya men det gick bra.
Mæn dær var riktigt slitet och gammalt. Senare på kvællen var jag ledig och tog buss och trikken før och se byn.

Jag fannt en festplats Skeive dager som dom har varje år.
http://www.skeivedager.no

Inne på Norske teatret var det Parodi Grand Prix. http://www.parodigrandprix.no
Fantastiska artiser kom och upptrædde Birgitte Einarsen, Maria Haukaas Storeng, Hanne Krogh (från Bobbysocks) och "Hilde Lyrang" komiker som nu børjat med showbiz och cabare sjøng All that Jazz mm

På Oslo Madri Gras var det en dame som det applåderades och visslades efter.
http://www.oslomardigras.no

Där var det kjempegøyil att träffa "Berit Bislet". Fast mest var hon upptagen med att spanade på män, flirtade och bjuda på sig själv. http://www.youtube.com/watch?v=6iVcMXLPB9Y&feature=related

Lørdag och Søndag var fullt med jobb med många svenskar (øver halva styrkan) på min avdelning nu "Slageposten - Strokeavdelning på svenska", jag gjorde æven ett inhopp på Lungeposten som var vidrigt, dær såg man effekten av røyking. Alle låg med syrgas och fick ikke luft, blev pusta av minste lille som att vaske sig.

På Lørdag var det dags før Oslo Gay Pride som jag missade men jag gick senare in på festen gratis, dær gjorde jag inget speciellt utan tog en øl och snackade med några folk och begav mej sedan hjem. Då upptæckte jag att all kommunal trafik slutade gå vid 24:00 alla dagar, det fanns några nattbussar på Fredag & Lørdag bara men dom gick inte till mitt håll mot Lovisenberg Sykehus (dær jag fått en møblerad Hybel att bo i). Så då fick man gå hjem så det blev lite senare æn jag tænkt mej. Det som ær bra ær att hærifrån Lovisenberg når man alla stora sjukhus; Ullevål, Rikshospitalet & Aker.

Annars så kan jag skriva en liten guide senare (nær jag ær hjemma), om alla platser jag besøkt och ær værda att se på som: Nya Operahuset, Akers slottsruin, Akers brygga, Slottet, Botaniska have, Vigelandsparken mm
Kommentarer: 3 Skriv kommentar
Vippetangen
Du går eller tar buss 60 emot Akershusstranda och hoppar av på Vippetangen, hær går skærgårdsbåtar ut til: Hoveøya, Nakholmen, Lindøya, Bleikøya, Gressholmen och Langøyene.
2 juli 2008 - Oslo, Norge
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. Nästa