Dag för dag: Resealbumet "Terrakottaarmén i Stockholm" av Peroerik

16 september 2010 - Stockholm, Sverige
Generalen
Kommentarer: 3 Skriv kommentar
Qin
Kartan visar landet Qin, för ca 2.200 år sedan
Upplysningstavla
Armborstskytt
Krigare med spjut
Kina under Han-dynastin
Armborst
Kineserna hade avancerade vapen flera hundra år innan liknande började användas i Europa
Lerfigurer från Han-dynastins gravar
Bokhållare
Hankrigare
Nakna lerfigurer från Han-dynastin
Måttsatser
Han-armé
Kommentarer: 2 Skriv kommentar
Gravutsmyckning
Föremål från Han-grav
Fabeldjur
Jade-mask
Döda kejsare kläddes i en rustning av jade-plattor hopfogade med guldtråd.
Kejsaren var "Icke-död"
Kommentarer: 1 Skriv kommentar
Här är ett resetips med lite kort hållbarhet.

Från och med den 28:e augusti 2010 t o m 16 januari 2011 visas delar av den kinesiska terrkottaarmén i bergrummen under Östasiatiska museet i Stockholm. Ett system av bergrum som tidigare varit Marinens.

Idag på eftermiddagen har jag i sällskap med ca 90 andra seniorer, uppdelade i tre grupper, besökt Östasiatiska museet på Skeppsholmen i Stockholm. Ja vi har inte besökt det ordinarie museet utan endast tittat på utställningen av ett urval av den kinesiska terrakottaarén, som är på tillfälligt besök i Stockholm.

Utställningen består av ett tiotal lerfigurer ur den ca 6.000 man starka armén som skapades för att vakta ingången till den gravkammare där den första kejsaren av Kina (Qin) begravts. Figurerna är ca 2.200 år gamla. Utöver dessa Qin-krigare finns på utställningen också ett antal förmeål från denna tid och dessutom ett stort antal mindre lerfigurer från den något senare Han-dynastins gravar.

Den finaste av figurerna, tillika den största är Generalen. Han är nästan två meter lång, vilket är anmärkningsvärt då man vet att medellängden för kineser vid den tid då dessa figurer tillverkades var ca 165 cm.

Det var en mycket intressant utställning av figurer som man hört talas om sedan de upptäcktes 1974 av några bönder som skulle gräva en brunn.

Vi hade beställt en guidad visning och det var väl. Jag tror inte vi skulle fått ut lika mycket av denna utställning om vi gått där utan guide. Det fanns visserligen gott om skriven information, men guidens berättelse fick utställningen att hänga ihop och hon gav en bra bild av hur och varför dessa figurer hade kommit till för över 2000 år sedan.

Bl a berättade hon om hur den förste kejsaren Qin Shi Huangdi (regerade Qin från 246 och hela Kina från 221 fram till sin död 210 f.K) genom otaliga krig lyckats ena ett antal mindre stater till det som blev imperiet Qin. Han utropade sig till kejsare endast 13 år gammal. När han dog senare begravdes han i en jättelik gravkammare som ännu inte är utgrävd.

Man började redan då Qin Shi Huangdi blev kung år 246 f K, att tillverka dessa lerfigurer. Det tog 700.000 arbetare 39 år att färdigställa dem. Att planera för livet efter detta var vid denna tid mycket viktigt.

Ja vi lärde oss mycket nytt och intressant denna eftermiddag. Vi fick utöver all historisk information också veta att om man åker till Kina för att titta på Terrakottaarmén så får man inte komma figurerna så nära som man får på utställningen i Stockholm.
Kommentarer: 1 Skriv kommentar