Dag för dag: Resealbumet "Nederland" av Legusta

23 november 2011 - Amsterdam, Nederländerna
[Tåg] - är det billigaste och snabbaste sättet från Schiphol till centrum med tåg som avgår ofta från plattformarna i Schiphol Plaza hallen, och det tar bara 15-20 minuter till Amsterdams centralstationen.
Biljetter är bäst köps i automater - det finns några i bagage ankomsthallen, samt i hallen ovanför plattformarna. Enkelbiljetter från maskinerna kostar 3,70 € om du betalar med mynt eller ett betalkort, det finns en eurosedel extra avgift om du betalar med kreditkort. Biljetter som köps från en disk kostar 50c extra.

[Buss] - det Connexion Schiphol flygplats ( http://www.schipholhotelshuttle.nl ) erbjuder dörr till dörr minibuss överföringar mellan flygplatsen och 100 hotell, med avgångar minst var 30: e minut från 06:00 till 09:00. Priset till / från de flesta hotell är 15,50 euro ett sätt, € 25 tillbaka - dvs prisvärda jämfört med tåget.

[Taxi] - en taxi från flygplatsen till centrum kostar cirka 40 euro. Resan kommer sannolikt att ta minst en halvtimme, kanske en hel del längre i dåliga trafiken. Det blir inte bara billigare, men troligen snabbare att ta tåget till centralstationen, och därifrån en taxi till ditt hotell.
Kommentarer: 1 Skriv kommentar
24 november 2011 - Nederländerna
I Sverige har man tomten. I Holland har man först sinterklaas och sen tomten.

[Sinterklaas:]
Från 19 november till 5 december lägger man innan man ska sova en sko i halen eller bredvid skorstenen. Man lägger ett brev/teckning i den och en morot. Då dagen efter innan man far till skolan kollar man om brevet och moroten är borta om den är borta har man en present i den istället. Dom säger då att man har fått den av sinterklaas. När man inte tror på sinterklaas längre får man inga presenter.

Den moderna traditionen Sinterklaas som ett barn fest var sannolikt bekräftades med illustrerade barnbok Sint Nicolaas en zijn Knecht (Sankt Nikolaus och hans tjänare) , skriven år 1850 av läraren Jan Schenkman (1806-1863). Vissa säger att han presenterade bilder av Sinterklaas "leverera presenterar genom skorstenen, rida över taken av hus på en grå häst och kommer från Spanien med ångbåt , därefter en spännande modern uppfinning. Även andra hävdar att vissa av dessa element (som att sätta skon och den grå hästen som kan rida hustaken) härrör från betydligt äldre tider, med anor ända tillbaka till förkristen Europa. Det är ett faktum dock att Sint Nicholas är skyddshelgon för sjömännen, det är därför många kyrkor tillägnad honom byggs nära hamnar. Så Schenkman kunde ha inspirerats av den ursprungliga tullbehandlingen och idéer om helgonet, när han lät honom anländer via vattnet i sin bok. Schenkman introducerade låten "Zie ginds komt de stoomboot" ("Se, det kommer ångbåten"), som fortfarande är populär i nationen.

I Schenkman version, var den medeltida siffrorna i mock djävulen, som senare ändrades till orientaliska eller moriska hjälpare, porträtteras för första gången som svarta afrikanska och kallas Zwarte Piet (Svarte Petter). Han är en neger pojke som följer med Sinterklaas och hjälper honom på hans rundor (eventuellt härrör från den holländska koloniala erfarenheten eller den moriska ockupationen av Spanien, det viktigaste katolska nationen.) Sinterklaas Traditionellt bara hade en medhjälpare, vars namn varierat vilt. "Piet (ER)" nu namnet i användning kan spåras tillbaka till en bok från 1891.

Festen var både ett tillfälle att hjälpa de fattiga genom att sätta pengar i deras skor (som utvecklades till att sätta presenterar i barnskor) och en vild fest, liknande en karneval , som ofta ledde till dräkter, en "upp och nedvänd" vältning av dagliga roller, och offentlig berusning.

Den 5 december då kommer sinterklaas med sin båt. Då ser man sinterklaas och sina kamrater som kallar för zwarte piet. (zwarte=svarta).

I affärn kan man köpa en bokstav som är av choklad. Dom kan man bara köpa vid tiden när det är sinterklaas.

Man kan också köpa ''pepernoten'' som är som kakor men då i en form av en godis. Dom kan man också bara köpa vid tiden när det är sinterklaas.

Den amerikanska versionen av Jultomten, Santa Claus härstammar från den holländska versionen Sint Klaas som sjömän och bosättare tog med sig till Amerika.

Somliga vägrar tro på tomten. Men han kommer i själva verket från ett litet samhälle i dagens Turkiet och levde under Mindre Asiens varma sol för många hundra år sedan.
Läs mer: http://www.reseguiden.se/forum/blogg/tomten-ar-fran-turkiet-13382
24 november 2011 - Leiden, Nederländerna
Har sett lite av staden Leiden som ar en vacker gammal uppfriskande & livfull stad, vackra gamla broar & byggnader i pittoreskt mönstrade kanaler. Staden har också ett par påståenden som den är känd för: Rembrandts födelsestad, och det är hem till Nederländernas äldsta universitet, och René Descartes (filosof och matematik). Leiden är kompakt och du har svårt att gå i mer än 20 minuter i någondera riktning.

Under 1600-talet var Leiden en av de viktigaste och rikaste städerna i Holland. Här bodde många av tidens konstnärer, som Rembrandt. När du promenerar genom staden, kommer du att känna av den historiska atmosfären. Leiden är en pittoresk stad med många kanaler, fattighus och museer. I stadskärnan hittar du många kaféer och restauranger.

Först och främst är Leiden ett fantastiskt ställe för att bara promenera omkring. Dessutom hittar du i Leiden Hortus Botanicus, en imponerande, akademisk botanisk trädgård med många växter från hela världen. Därtill finns det flera museer med fina samlingar av konst (Lakenhal), historia (Antikmuseet), natur (Natualis), naturvetenskap (Boerhaave Museum) och den mänskliga kroppen (Corpus).

En gång om året – 2-3 oktober – förvandlas hela staden till ett stort festivalområde när Leiden firar ’Leidens Ontzet’ (Undsättningen av Leiden). Marknaden, paraden, fyrverkerierna, musikuppträdanden och de många festerna drar varje år hundratusentals besökare.

[Sevärdheter:]
- Naturalis - Nationaal Natuurhistorisch Museum. En uppstoppad elefant hälsar dig på och en stor, välfinansierade samling av alla de vanliga döda djur och, framför allt, på miljoner år gamla Java. Som ​​upptäcktes av holländska antropologen Eugene Dubois 1891.
http://www.naturalis.nl

- Lakenhal. Få Rembrandt fix vid den 17: e-talet som inrymmer Municipalmuseet med ett urval av verk av gamla mästare, liksom rum period och tillfälliga utställningar. Den 1: a våningen har återställts till hur det skulle ha sett när Leiden var på toppen av sitt välstånd.
http://www.lakenhal.nl

- De Valk. Leiden landmärke väderkvarnsmuseum, kvarnen har blivit omsorgsfullt renoverat och många anser att det är det bästa exemplet i sitt slag. Dess armar är fria att vända "när det är möjligt" och kan fortfarande mala säden.
http://home.wanadoo.nl/molenmuseum

- Museum Boerhaave. Leiden University var en tidig centrum för holländska medicinsk forskning. Du kan se den ofta ohyggliga resultat (fem århundraden av inlagda organ, kirurgiska instrument och skelett) på Museum Boerhaave.
http://www.museumboerhaave.nl

- Rijksmuseum van Oudheden har en hieroglyfer insamling och 94 människor och djur mumier. I entréhallen finns tempel Taffeh, en gåva från Egypten år 1969 för holländska hjälp med att rädda fornlämningar när Aswan High Dam byggdes.
http://www.rmo.nl

- Hortus Botanicus, Europas äldsta botaniska trädgård (1587), är hem för landets äldsta ättlingar till holländska tulpaner. Det är en underbar plats att koppla av på med explosioner av tropiska färger och ett fascinerande ångande växthus.
http://www.hortus.leidenuniv.nl

[Äta ute:]
- Surakarta. Javanesiska konst linjer väggarna på denna stadsdel indonesiska ställe, vilket gör en hektisk takeaway tjänst utöver sin eleganta rijsttafel (rad kryddiga rätter serveras med vitt ris) service.

[Att göra:]
- Rederij Rembrandt. Det är lugn en timme kanalbåten turer i kanalen runt den gamla stadskärnan med Rederij Rembrandt med guide på engelska.
http://www.rederij-rembrandt.nl

- Botenverhuur 't Galgewater
Hyr en kanot eller kajak från Botenverhuur's Galgewater och navigera i kanalerna.
http://www.galgewater.nl

Bilder kommer sedan.....
Oude Rijn
I bakgrunden den gamla romerska bron, "Oude Rijn" - i Leiden.
25 november 2011 - Leiden, Nederländerna
Natualis
Naturalis in Leiden - Nationaal Natuurhistorisch Museum. En uppstoppad elefant hälsar dig på och en stor, välfinansierade samling av alla de vanliga döda djur och, framför allt, på miljoner år gamla Java. Som upptäcktes av holländska antropologen Eugene Dubois 1891.

http://www.naturalis.nl

Dessutom hittar du i Leiden Hortus Botanicus, en imponerande, akademisk botanisk trädgård med många växter från hela världen. Därtill finns det flera museer med fina samlingar av konst (Lakenhal), historia (Antikmuseet), natur (Natualis), naturvetenskap (Boerhaave Museum) och den mänskliga kroppen (Corpus).
26 november 2011 - Amsterdam, Nederländerna
Amsterdam är ungefär lika stort som Stockholm. 750 000 i innerstaden och med förorter runt 1,5 miljoner invånare. Staden grundades på 1200-talet och var då en fiskeby vid floden Amstel. Stadsrättigheter fick den ca hundra år senare. Tack vare handeln var Amsterdam den rikaste staden i Europa under 1600-talet.

Som turist tar du dig fram gående eller hyr en cykel. Staden har en mängd mysiga caféer och barer utmed kanalerna. Ett besök på Rijksmuseum, Anne Frankhuset och Van Goghmuseum är standard.

Jag tog tåget ifrån Leiden till Amsterdam idag.
Amsterdam är inte en billig stad att besöka.
[Här är några förslag på hur man kan hålla kostnaderna nere.]

I amsterdam Card ger dig massor av förmånliga erbjudanden i Asmterdam.
• Åk kommunalt gratis!
• Gratis inträde till 24 museum
• Erbjudanden och rabatter i butiker och restauranger

Negen Straatjes eller Nine Streets, en kompakt, nästan bilfria fjärdedel av små gränder kors och tvärs över kanalerna på den västra ringen.

Många av de små udda butiker fokusera på att sälja en typ av sak - gamla glasögon, tandhygien utrustning, pärlor - och det finns också massor av lockande konstgallerier, kläder butiker och foodie butiker. See www.theninestreets.com for addresses. Se http://www.theninestreets.com för adresser.

Promenera över till Hazenstraat i Jordaan för mer udda butiker - se upp för en försäljning av katt-relaterade poster, en annan som specialiserar sig på olivoljor.

En annan främsta fönster-shoppingområdet är Spiegelkwartier - en koncentration av exklusiva konstgallerier och antikaffärer, mest varierade längs Nieuwe Spiegelstraat. Om du är i till haute couture, high-end butiker på PC Hoofstraat, ett par kvarter från Van Gogh-museet, är där ska bege dig.

Men mycket roligare är Amsterdams många och varierade [marknader].

Den mest natursköna är på Noordermarkt, på kanten av Jordaan - det finns en top-notch böndernas marknad här på lördagar, och Bric-a-brac till salu på måndag morgon.

Earthiest och livligaste marknaden är Albert Cuypmarkt (måndag-lördag hela dagen) i det mångkulturella Pijp, där stånd som säljer allt från sill till peruker och underkläder till mango.

Den Bloemenmarkt eller Flower Market (måndag-lördag hela dagen, söndag från 11:00 till 05:00) på Singel är en turistfälla, och kan vara obehagligt trångt. Men det är färgglada, och stället att köpa tulpanlökar (det är också bra för lagring upp på andra klassiska souvenirer som träskor och kanalhus kylskåpsmagneter).

Långt mindre upptäckt är Looier Konst och antikviteter marknaden (Elandsgracht 109, 1016 TT), en atmosfärisk inomhus centrum står, på torg och visar fullproppade med kuriosa - det är öppet lördag till torsdag 11:00 till 05:00.

Waterlooplein (måndag-lördag hela dagen) loppmarknad - en sedan länge etablerad institution där du kan köpa allt från brudklänningar till cykel kedjor - kan vara lite dyster på en kall vinterdag, men känns lite gladare om du utforska beväpnade med en bricka med marker med majonäs. Stadens mest berömda loppmarknad är en extrem blandning och rymmer en hel del skräp. Men här finns också trevliga sko- och klädstånd, de senare med betoning på hippiemode. Här hittade vi ett stånd med Pippi Långstrumpmotiv på en rad olika tröjor och väskor.

Bästa one-stop-shopping om det regnar? Magna Plaza, ett mini-mallj i en grandios, nygotisk före detta postkontoret byggnaden strax utanför Dam-torget på Nieuwezijds Voorburgwal 182.

[Idéer för saker att köpa]
Ost - pongy specialist De Kaaskamer (Runstraat 7, 1016 GJ) är min tydliga rekommendation om du är ute efter det bästa Edams och Goudas (och många hundra andra sorter). Vinprovningar, och vakuum förpackning av inköp är möjliga.

Choklad - Patisserie Holtkamp (Vijzelgracht 15,1017 HM) gör sina egna.

Delftware - Rinascimento Galleria d'Arte (Prinsengracht 170, 1016 HA) säljer god kvalitet gamla och nya objekt av den berömda blå-vita holländska Kina.

Konst - du behöver inte plaska ut: Van Gogh-museet och Rijksmuseum har utmärkta affärer, där du kan köpa reproduktioner av dina favorit. Även se vad du hittar på söndag konstmarknaden på Spui.

[Allmänna tips]
På måndagar, massor av små butiker antingen stanna stängt hela dagen, eller bara öppna på eftermiddagen. Många butiker är öppna på söndag eftermiddag. Torsdag natt är sent på kvällen öppning.

Efter passkontrollen på Schiphol, hittar du ett stort urval av typiska holländska souvenirer - påsar med lökar, trä tulpaner, ost, träskor etc. Men priserna är högre än i Amsterdam självt. Det finns också en liten Rijksmuseum butik under flygplatsens Rijksmuseum annexet.

[Att göra i Amsterdam/Prisguide]

1. Van Gogh Museum Van Gogh Museum Dyrt
2. The Jordaan Jordaan Gratis
3. Anne Frank Huis Anne Frank Huis Medel
4. Rijksmuseum Rijksmuseum Dyrt
5. Hermitage Amsterdam Hermitage Amsterdam Dyrt

[Goda råd om parkering.]
http://www.iamsterdam.com

- Droog Design. Amsterdams ledande butik för modern och hipp inredning, bland annat möbler. Produkter från mer än 100 innovatörer där den ena prylen är galnare än den andra. En fåtölj av sammanbundna filtar? En klotrund byrå med lådor av skokartongsformat sammanhållna med en vajer? Mer ett galleri än butik, kanske - priserna är ofta mycket höga. Staalstraat 7b

- Episode. En kul butik för second-hand-kläder med stort utbud och hyggliga priser. Förutom butiken på adressen nedan finns även en butik vid utomhusmarknaden på Jodenbreestraat vid Waterlooplein. Berenstraat/Keizersgracht.

[Mat]

- Borgs Broodjesbar. För Amsterdam urtypiskt och gammaldags snabbmatsställe. Hit går vi för råbiffen med lök och svartpeppar på en mjuk, vit brödbulle. Chokladmjölk därtill. Allt för cirka 25 kronor.

- Amsterdams finaste chips, bästa ätas med en traditionell klick majonnäs, serveras från en hole-in-the-vägguttag kallas Vleminckx på Voetboogsteeg 33.
Det är öppet mån-lör från 11:00 till 18:00, sö 17:30.

[Asiatiskt i Red Light] - Bird restaurant
Red Light District rymmer också Amsterdams Chinatown, något som syns tydligt på gatan Zeedijk. En av de bästa restaurangerna här är förvisso inte kinesisk, men de serverar fin thaimat till rimliga priser. Mittemot (Zeedijk 77) driver samma ägare Bird Thai Snackbar. Kortare meny, enklare inredning och lägre priser, men fortfarande väldigt god mat.
Zeedijk 72-74
http://www.thai-bird.nl

- Holländsk gourmet - Greetje
Traditionell holländsk mat i utsökt gourmetform, döpt efter ägaren Renés mamma, som hänger porträtt ovanför dörren. Det är faktiskt inte så lätt att hitta holländsk mat på restaurang, så Greetje är väl värd ett besök. Och maten är fantastiskt god (om än inte billig). Bordsbokning är att rekommendera.
Peperstraat 23 (hörnet på Rapenburg, sydost om centralstationen)
http://www.restaurantgreetje.nl

- Hemlagat indonesiskt - Cafe Kadijk
På ett litet torg vid en sluss ligger den här gemytliga indonesiska familjedrivna restaurangen. Uteserveringen känns nästan som en privat terrass, men så smakar också kocken Jolandas mat som hemlagat. Prova gärna de utsökta javanesiska köttbullarna eller tant Beas heta ägg med räkor. Det finns också en maffig indonesisk tallrik med fyra olika rätter plus ris och tillbehör. Tänk på att man inte accepterar kort, bara kontanter. Det finns fler barer och krogar runtomkring.
Kadijksplein 5
http://www.cafekadijk.nl

Stans bästa italienare - A Tavola
En av stans bästa italienare har utmärkt mat och trevlig stämning. Bara det att de flesta i personalen faktiskt talar italienska med varandra! Boka bord - a Tavola är väldigt populär. På sommaren har man en fin uteservering på mysiga Kadijksplein, sidan om Café Kadijk.
Kadijksplein 9

- Snabba frittes - Manneken Pis
Belgiska pommes frites måste vara de godaste i världen, och den här omåttligt populära kiosken har ordning på sin frityr. Köp en strut dubbelfriterade potatisstänger med en rejäl klick majonnäs på toppen och frossa!
Damrak 41 (halvvägs upp till Dam från Centralstationen)

- Lunch med konsert - Musikkonservatoriet
Musikinstitutionen på universitetet har en snygg modern kåk mellan stationen och Nemo, med utsikt över vattnet och öppna planlösningar. Här finns ett fik/lunchställe som är öppet för alla, men som har studentvänliga priser. Dessutom ofta gratis lunchkonserter av elever eller lärare.
Oosterdokskade 151
http://www.conservatoriumvanamsterdam.nl

- Stans bästa snabbmat - Eetsalon van Dobben
Van Dobben sägs ha stans bästa kroketter, en sorts friterad snabbmat gjord av en speciell smet med kött i. Är betydligt godare än vad det låter. I en enkel men charmig lokal som påminner lite om en gammaldags amerikansk diner (eller svensk mjölkbutik) serveras rykande heta kroketter med bröd och lök. Stark senap kladdar du själv på. Funkar lika bra till lunch som mitt i natten.
Korte Reguliersdwarstraat 5-9 (nära Rembrandtspelin)
http://www.vandobben.com

- Sill à la Holland - Stubbe´S haring
Holländsk sill heter haring och serveras med ofta med bröd, lök och ättiksgurka. Den är mer eller mindre rå men ändå lite inlagd. Äts med fördel genom att man tar ett fast grepp om stjärtfenan, höjer sillauslingen över ansiktet och sedan tar ett rejält bett i huvudändan. Sillkiosken Stubbe's på en kanalbro tillhör de populära, men det finns fler, oftast just mitt på en bro.
Nieuwendijk/Haarlemerdijk, kiosk på bron över Singel

- Bra buffé - La Place på Vroom & Dreesman (V&D)
V&D är en stor varuhuskedja, lite som ett holländskt Åhléns. I anslutning till varuhuset finns en matmarknad under namnet La Place. Här kan du gå och plocka bland massor av olika rätter och godsaker, allt färskt tillagat på plats. Grillat, vegetariskt, sallader, soppor, mackor, färskpressade fruktjuicer och smoothies samt mycket mer. Lasta brickan full, betala vid kassan (priserna är rimliga) och sätt dig en våning upp och frossa. Perfekt för sena frukostar för nattsuddaren, och för lunch för shopparen. De har en annan filial med terrass med utsikt i hamnen, sidan om musikkonservatoriet (se ovan).
Kalverstraat 203
http://www.laplace.nl

- Imponerande Indonesiskt - Blauw
Mycket bra och populär indonesisk restaurang, en av de bästa i stan faktiskt, med ett makalöst rijsttafel med hela 19 rätter! Boka helst bord. Indonesisk mat är bland den vanligaste och mest folkkära holländska maten, precis som indisk curry är omåttligt populär i Storbritannien. I båda fallen handlar det om kolonial historia. Amstelveenseweg 158-160 (bortre kortändan av Vondelpark)
http://www.restaurantblauw.nl

[Michelin thaikrogen - White Elephant]
En av stans bästa thairestauranger, rekommenderad av Guide Michelin flera år i följd. Liten och ofta full, så boka bord.
Van Woustraat 3
http://www.whiteelephant.nl

- Hamburgare med kärlek - Broodje Bert
Broodje Bert är en riktig pärla. En turkisk familj har drivit etablissemanget i nio år och lägger fortfarande ner kärlek och omsorg i det öppna köket. Varma och kalla smörgåsar, hamburgare (väldigt annorlunda och mycket goda), omeletter och annat serveras snabbt, trots att allt tillagas efter beställningen. Mycket gott och fräscht med massor av sallad. Och prisvärt! Litet och trångt inne, uteservering vid kanalen på sommaren.
Hörnet Raamsteeg/Singel (nära ölbutiken the Cracked Kettle)

- Pannkakor ett måste - Pancakes!
Pannkakor i olika former är typiskt holländskt, men något man äter hemma. Så de få pannkaksrestauranger som finns är mestadels fyllda med turister. Det hindrar förstås inte att det är gott. Holländare äter dem både som huvudrätt (med till exempel ost eller skinka på) eller som efterrätt, med florsocker eller äppelsirap. Pancakes! Är ett trevligt ställe att prova dem på, och de har också goda frukostspecialer med pannkakor, färskpressad juice och te eller kaffe.
Berenstraat 38
http://www.pancakesamsterdam.nl

- Annorlunda afghanskt - Mantoe
Det här är något så udda som en afghansk restaurang. Låt inte det skrämma bort dig - maten är mycket god och en annorlunda upplevelse.
Man har bara en meny (som ändras varje kväll) där flera olika rätter ingår. Alla var nya för oss, och alla var goda.
Tweede Leliedwarsstraat 13 (I Jordaan)
http://www.restaurantmantoe.nl

- Frossa i dim sum - Asian Kitchen
En liten enkel asiatisk restaurang som nästan ser ut som ett snabbmatsställe. Men det är en ulv i fårakläder för här serverar man mycket god asiatisk mat som till exempel dim sum. Prova gärna deras mycket prisvärda meny - 25 euro ger fem rätter för två personer!
Vijzelstraat 5-A
http://www.asiankitchen.nl

- Lokalt och organiskt - De Kas
Det här är en av Amsterdams bästa restauranger, och priserna blir därefter. Inrymt i ett åtta meter högt växthus mitt i en park i östra Amsterdam odlar man en del av sina grönsaker och örter själva och köper resten lokalt och organiskt. Servicen är på topp, vilket är ovanligt i Nederländerna, och maten gudomligt god. Man har bara en femrättersmeny (som skiftar dagligen) för 49,50 euro men då ingår ett par surpriser. Du får alltså inte välja rätter själv, men blir tillfrågad om det är något speciellt du inte tycker om. En flaska vin kostar från 30 euro och uppåt och vinlistan är omfattande. Det här är ett ställe för dig som skämma bort dig själv och ditt sällskap med utsökt mat i vacker miljö. Men boka helst bord först.
Kamerlingh Onneslaan 3
http://www.restaurantdekas.nl

- Snyggt och franskt - Brasserie Harkema
I en vacker och stilfull miljö serverar man utsökt mat med franska förtecken, både till lunch och till middag. Dessutom har man snabb och bra service. Trots den höga kvaliteten håller man mycket rimliga priser, där alla varmrätterna ligger väl under €20! Kan varmt rekommenderas, men boka bord.
Nes 67 (lång smal gränd som börjar vid Dam)
http://www.brasserieharkema.nl

[LYXBOENDE]

- Jan Luyken Bilderberg.
Ligger i en 1800-talsbyggnad nära Rijksmuseum och Van Gogh-museet. Frukosten är god men skulle du tycka att den är dyr (150 kr) så finns flera kaféer på gatan utanför. Personalen kan hjälpa dig att köpa biljetter till stadens sevärdheter, vilket gör att du slipper spendera timmar i kö under högsäsong. Läget, servicen och atmosfären talar till Jan Luykens fördel.
Pris: 1 000–1 200 kr, frukost ej inkluderat.
Adress: Jan Luykenstraat 58,
http://www.bilderberg.nl

¤¤¤ஜ۩۞۩ஜஜ۩۞۩ஜஜ۩۞۩ஜஜ۩۞۩ஜஜ۩۞۩ஜஜ۩۞۩ஜஜ۩۞۩ஜஜ۩۞۩ஜஜ¤¤¤
[Regnbågen i Amsterdam]
Amsterdam är till stora delar som ett enda stort Gamla Stan.
Ett bra tips är att ta sig till Pink Point vid Homomonumentet där all aktuell info om vad som händer i stan samlas. Och ett hett tips för den mest festsugne är att boka in resan till Queens Day. Då fylls områdena kring Regulijerwaartstraat och Warmoestraat av Europas alla regnbågsturister. Läderparty-gatan Warmoesstraat eller gayparty-gatan Reguliersdwarsstraat.
♪♫♪♫♫♪♫♪♫♫♪♪♫♪♪♫♪♫♪♫♫♪♫♪♫♫♪♪♫♪♪♫♪♫♪♫♫♪♫♪♫♫♪♪♫♪♪♫♪♫♪♫♫♪♫♪♫♫♪
[Bed and Breakfast]
Camillo och Joost välkomnar ert till sitt Bed and Breakfast i hjärtat av Amsterdam, endast tre gator bort från Centralstation och Dam Square, på samma gata som barerna Web och Cuckoo's Nest. Warmoesstraat (gaygatan) ligger endast 3 minuters gångpromenad bort. Vi erbjuder två välutrustade dubbelrum och ett delat luxuöst badrum med ångbastu. Du har tillgång till gratis trådlöst internet på ditt rum, TV med DVD och alla andra saker du kan behöva. Om du uppskattar ett lugnt ställe i centralt läge är detta ett alternativ för dig.
Från 90 euro per rum/natt, frukost inkluderat!
Hemsida http://www.citycenter-amsterdam.com

Parkzijde Bed & Breakfast. Ett bra alternativ för den som söker ett något lite billigare boende. Amsterdam har många bed & breakfast varav detta är det billigaste av topp­alternativen. Vackra rum och rejäla frukostar. Rum från drygt 500 kronor. http://www.parkzijde.nl
¤¤¤ஜ۩۞۩ஜஜ۩۞۩ஜஜ۩۞۩ஜஜ۩۞۩ஜஜ۩۞۩ஜஜ۩۞۩ஜஜ۩۞۩ஜஜ۩۞۩ஜஜ¤¤¤

Länkar:
http://www.simonseeks.com
Kommentarer: 1 Skriv kommentar
26 november 2011 - Nederländerna
Christmas in Holland
26 november 2011 - Amsterdam, Nederländerna
Amsterdam Centraal
Amsterdam Centraal är ritad av arkitekterna Pierre Cuypers och Al Van Gendt, och öppnades i 1889. Den är byggd på tre öar i vattnet IJ framför det som innan dess var stadens "framsida". Byggnaden liknar Rijksmuseum, som öppnades i 1885, även det ritat av Cuypers.

Stationen har 15 spår och de sex perrongerna nås av de resande via gångar underifrån. Stationen är uppbyggd på vanligt 1800-talssätt, med en pampig fasadbyggnad innehållande väntsalar, biljettkontor m.m. och bakom den en tåghall i stål och glas. Men den har också en ovanlig layout eftersom spåren inte bara ligger bredvid varandra på vanligt sätt, men också efter varandra: I östra hälften ligger alltså "Spår 2a" och i västra hälften "Spår 2b". De flesta tåg som stannar på stationen har inte Amsterdam Centraal som ändpunkt, utan kör vidare till en annan station i Amsterdam eller till en annan del av landet. Anledningen till detta är att det knappast finns någon rangerbangård här på grund av bristen på utrymme i den centrala staden. Varje dag finns det runt 150.000 passagerare (tågresenärer), därmed är det den mest trafikerade järnvägsstationen i Nederländerna (tillsammans med Utrecht Centraal).

Amsterdam Centraal ska enligt planerna i framtiden få lämna över rollen som huvudstation i Amsterdam till stationen Zuid ("Södra Station"). Man planerar till exempel att låta alla höghastighetståg till och från utlandet gå till station Zuid i stället för Centraal, när den nya tunnelbanelinjen Noord/zuidlijn är klar 2012.
Koninklijk Paleis Amsterdam
Kungliga slottet i Amsterdam ( holländska : Koninklijk Paleis Amsterdam eller Paleis op de Dam) är en av tre palats i Holland som är till förfogande för Drottning Beatrix av lag. Slottet byggdes som stadshuset under den holländska guldåldern under sextonhundratalet. Byggnaden blev kungliga slottet av konungen Louis Napoleon och senare av den holländska kungahuset. Det är beläget i den västra sidan av Dam-torget i centrum av Amsterdam, mitt emot War Memorial och bredvid Nieuwe Kerk .
Albert Cuyp, De Pijp
Det finns ingenting som liknar Albert Cuyp gatumarknad för att hitta den avslappnade atmosfär och det typiska sinnet för humor som definierar Amsterdam. Sedan 1905 fascinerar “Cuyp” sina besökare. Albert Cuyp ligger i hjärtat av 1800-talskvarteren De Pijp, Amsterdams “Quartier Latin”.

Adress: Albert Cuypstraat
Öppettider: Stängt på söndagar
Web: www.albertcuypmarkt.nl
Theather Tushinski
Pathé Tuschinski är en biograf i Nederländerna, i Amsterdam, ursprungligen utnyttjas av Abraham Icek Tuschinski, som hade det byggdes 1921 till en kostnad på 4 miljoner gulden, i en spektakulär blandning av stilar, som utformats av Hijman Louis de Jong, Amsterdam skola, jugendstil, jugend och art deco. Den stora salen är vanligtvis den där filmer premiär i Nederländerna.

Med orientaliska influenser, var avsedd att hjälpa människor att få en känsla att de leds in i en illusion. Den stora salen var ursprungligen inte utformad precis som en biograf och har fortfarande en scen och orgel, som utgör fortfarande ges.

Teatern var inte bara speciell i termer av arkitektur och inredning, men också electrotechnically med revolutionerande värme och ventilation, som höll temperaturen även i hela byggnaden. År 1940 ett Wurlitzer-Strunk teater orgeln installerades, i följd för ett Wurlitzer modell 160.

Under andra världskriget (1940-1945) teatern fick (icke-judiska) namnet "Tivoli".


Från 1998 till 2002 hela teatern renoverades i sin ursprungliga stil
Bloemenmarkt
Flytande blomstermarknaden i Amsterdam. Ligger på kanalen Singel Mellan Place Royale och Place de la Monnaie.
The Red light distrikt
Stadens mest kända distrikt är Red-light district, hos nederländare känt som de wallen (vallarna). I Amsterdam finns det ungefär 230 så kallade coffee shops [3], ett slags café där det bland annat serveras cannabis, vilket är tolererat i Nederländerna under vissa omständigheter. Amsterdam har även en intensiv gaykultur med två stora områden med många klubbar och barer för homosexuella. Staden är också känd för sin rika cykelkultur; det finns mer än 700 000 cyklar i staden.
Kommentarer: 2 Skriv kommentar
27 november 2011 - Noordwijk aan Zee, Leiden, Nederländerna
Noordwijk aan Zee
Noordwijk aan Zee är ett trivsamt fiskeläge som förvandlats till en populär strandort som varje år drar tusentals besökare. Till Noordwijk kommer du om du vill koppla av på stranden eller på någon av de många restaurangerna och strandpaviljongerna.
  1. 1
  2. 2
  3. Nästa