Dag för dag: Resealbumet "Linnés Hammarby" av Gbenskar

26 juli 2009 - Sverige
Rågåker
Upplandsträdgården
På slutet av 1800-talet skapade man den här trädgården nedanför huvudbyggnaden på Linnés Hammarby. Man kallade den för Hortus Uplandicus, Upplandsträdgården, och där planterade man de blommor man då antog fanns i en 1700-talsträdgård.
Det är alltså inte Linné själv som skapat denna trädgård.
Kommentarer: 2 Skriv kommentar
Huvudbyggnaden
Linné köpte Hammarby år 1758. Han lät då bygga en ny mangårdsbyggnad som var klar 1762. Det är det här huset.

På gården växer den Sibiriska apeln som planterades av Linné och alltså är flera hundra år gammal.
Kommentarer: 2 Skriv kommentar
Östra flygeln
På Linnés tid var det brygghus och bakstuga i det här huset.
Framför kan man se det sibiriska äppelträd som Linné planterade på 1700-talet. Det var från början två träd, men det ena har blåst ner i en storm.
Linnés gårdsplan
Gårdsplanen på Linnés Hammarby ser inte ut som på Linnés tid. Då var här en öppen plan med mycket fart och fläkt och inga planteringar. Senare har man skapat den här rundeln.

I mitten står en agave planterad och den fanns inte på Linnés tid. Däremot finns den med i Linnés adelsvapen. Egentligen ville han ha en linnéa (hans favoritväxt) och ett ägg i genomskärning (som han ansåg var ursprunget till allt liv) på sitt vapen. Men det ansågs för obetydligt och för osedligt så han fick lägga till en agave också.

Och nu tronar det alltså en agave mitt på gården.
Kommentarer: 4 Skriv kommentar
Linnés rabatter
Framför huvudbyggnaden har två rabatter återskapats efter ritningar som Linné gjorde.
De här rabatterna användes som undervisningsmaterial och därför ska det vara en del vissna blommor i dem för att det ska gå att studera hur växterna ser ut även i vissen form.
Rudbeckia
Fin Rudbeckia som växer alldeles vid entrén till huvudbyggnaden.
Klonbank för äpplen
I Linnés gamla kåltäppa, dvs. trädgårdsland, finns nu en klonbank för äppel- och päronträd.

Äpplen är en typ av växter som gärna muterar. Om man sår ett äppelträd från ett frö så blir det nästan alltid en mutation av flera sorter. Därför måste man ympa äppelträd om man vill ha en speciell sort. Här har man alltså skapat en klonbank där det finns "äkta" sorter. Det är Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, som håller i detta.
Ett riktigt klippt äppelträd
Så här ska ett äppelträd vara klippt om man gör det efter konstens alla regler. En normallång person ska skunna stå på marken och komma åt hela trädet och man ska kunna "kasta en hatt igenom trädet".

Hur många har sådana här äppelträd hemma?
Kommentarer: 1 Skriv kommentar
Gråhårig tistel
Dom här Bolltistlarna på Linnés Hammarby är så gamla att dom tappat sin färg. Egentligen ska dom vara blå, men det syns bara litegrann ytterst på bladen. Den har blvit gråhårig!
Bina älskar den i alla fall.

En vecka senare tog jag en bild i Sigtuna på en ung och blå Bolltistel. Så här ska den se ut
http://www.reseguiden.se/minsida/gbenskar/bilder/262895
Kommentarer: 2 Skriv kommentar
Spansk körvel
Runt hela denna växt står en god doft av lakrits. Kungen av Danmark - den karamellen var kryddad med Spansk körvel.

Den här växten är en "Linnéan". Det betyder att den är planterad av Linné och det som växer här är en ättling till den plantan.
Linnés Museum
Linnés Hammarby har fått namn efter Hammaren, ett ord som betyder "stenig backe".
Hammaren är en ganska brant backe och högst där upp byggde Linné sitt eget lilla museum.
Kommentarer: 1 Skriv kommentar
Trollsmultron
En bit upp på Hammaren finns ett område som kallas Sibirien. Här planterade Linné in växter som han importerat från just Sibirien och som han hoppades skulle passa att odla i vårt klimat. De växter som finns kvar är alltså riktiga "Linnéaner".
Här är en sådan, Trollsmultron.
Linnés runsten
Linné lät rista en runsten som han ställde upp en bit upp i Hammaren i närheten av Sibirien. På den står det " Riddar Carl Linné köpte Hammarby-Säfja 1758"
Kommentarer: 2 Skriv kommentar
Hammarby-taklök
En till riktig "Linnéan", en Hammarby-taklök. En som blommar dessutom. Den växer i Sibirien.
Det myllrar av liv
En stor myrstack högt uppe på Hammaren.
Linnés Naturaliemuseum
Linné var så rädd för att hans naturaliesamlingar, alltså hans samlingar av torkade växter, snäckor, insekter, stenar och alla andra miljoner grejor han samlade på, skulle brinna upp att han lät bygga det här lilla huset på Hammarby för att förvara allt i.

Högst uppe på Hammaren ligger det, långt från alla andra hus och på den tiden fanns inga träd i närheten. Ingen eld fick finnas i huset, alltså användes det bara under de ljusa timmarna. En väldigt tidig åskledare installerade han också. Och det klarade sig, samlingarna brann aldrig upp.
Kommentarer: 2 Skriv kommentar
Plugghästen och Sillkungen
I Linnés naturaliemuséum står plugghästen som är den stol som Linné satt på när han undervisade. Där hänger dessutom en kopia av den Sillkung som en gång fanns här.

Den riktiga Sillkungen hänger nu på ett zoologiskt museum eftersom den var en "holotyp". Det betyder att den var "ett bestämt exemplar vilket utses av den som beskriver en för vetenskapen ny organismart och vilket tjänar som referens för den nya arten." Allt detta enligt Nationalencyclopedien.
Kommentarer: 4 Skriv kommentar
Nyanlagd humlegård
Humlegården är nyanlagd sommaren 2009. Men det fanns en humlegård på Linnés tid. Det fanns det alltid på större gårdar för att man skulle kunna brygga öl till gårdens behov.
Hässleklocka
Det här är en till Linnéan, en växt som är planterad av Linné och som växer i rakt nedstigande led ute på Linnés Hammarby.
  1. 1
  2. 2
  3. Nästa