Dag för dag: Resealbumet "Från Jerusalem till Petras klippor" av Strid

20 mars 2010 - Akaba, Jordanien
På väg in i Ingenmansland
Efter ankomsten till Aqaba åker vi buss en liten bit för att komma till gränsen till Israel. Där väntar en passkontroll för att få lämna Jordanien. Därefter ska vi promenera ett par hundra meter i Ingenmansland innan vi kommer fram till den israeliska gränskontrollen. Det är stängsel på båda sidor och det finns skyltar som visar att det finns minor bakom staketet.
21 mars 2010 - Jerusalem, Israel
Jerusalem - från Oljeberget
Kommentarer: 1 Skriv kommentar
Getsemane
Getsemane är en trädgård vid foten av Oljeberget i Jerusalem och anses traditionellt vara den plats där Jesus och hans lärjungar bad kvällen före Jesu korsfästelse. Enligt Lukasevangeliet 22:44 var Jesu ångest i Getsemane så djup att hans svett "droppade som blod ner på marken". Enligt ortodox tradition är Getsemane även den trädgård där apostlarna begravde Jungfru Maria.

Det var här som Judas gav den kyss som skulle bli en av världens mest kända kyssar: Judaskyssen.
Kommentarer: 3 Skriv kommentar
På promenad i de judiska kvarteren
Klagomuren
Hur många böner, förhoppningar och önskningar har inte gråtits in i dessa stenar genom seklerna?
Kommentarer: 3 Skriv kommentar
Klippmoskén
Mitt på det s.k. Tempelberget - under den nuvarande Klippmoskén - är platsen för den klippa där judarna traditionellt anser att deras förfader Abraham en gång var nära att offra sin son Isak.

Men samma klippa mitt på Tempelberget sägs av muslimerna vara den plats där Muhammeds bevingade häst tog avstamp då profeten enligt legenden färdades tillbaka till Mecka efter att ha besökt Jerusalem.

Det sägs att Muhammed från Tempelberget klättrade uppför en stege genom de sju himmelska sfärerna, ända upp till Allah - som i visionen av allt att döma var densamme som hebréernas Gud.

Kalifen Abd al-Malik lät bygga moskén när araberna intagit staden. Den stod klar år 691.
Kommentarer: 6 Skriv kommentar
Golgata
Den Heliga gravens kyrka är byggd så att den innesluter både platsen för Jesu kors och hans grav. Själva korsplatsen når man genom att gå upp för en smal trappa upp på den klippa som finns under golvet i kyrkan. Där uppe finns ett altare och under altaret kan man känna ett hål i vilket korset ska ha varit placerat.
Den heliga gravens kyrka
Gravkyrkan byggdes av korsfararna 1149 på ruinerna av en bysantinsk kyrka - och reser sig enligt traditionen över Golgata och Jesu grav. De grekisk-ortodoxa och de romersk-katolska äger största delen av kyrkan, men också armenier, syrianer, kopter och etiopier har äganderätt.

Deras respektive rättigheter är fastslagna i bland annat en ottomansk lag från 1757 och i ett brittiskt dokument från 1929 - men samfunden försöker hela tiden utvidga sitt inflytande på de andras bekostnad. Fejden om kyrkan har pågått ända sedan den byggdes.

För att i någon mån reducera tvistigheterna mellan de kristna förvaltar två muslimska familjer nyckeln till kyrkans enda port. Det har de gjort ända sedan 1178 då de fick detta förtroende av korsfararnas besegrare, den store muslimske härföraren Saladin.
22 mars 2010 - Betlehem, Västbanken
Födelsekyrkan
Födelsekyrkan i Betlehem är en av de äldsta kyrkorna i världen som fortfarande är i bruk. Kyrkan uppfördes på 300-talet av kejsar Konstantin den store över den grotta som av traditionen utpekas som Jesu födelseplats.
Kommentarer: 1 Skriv kommentar
22 mars 2010 - Jerusalem, Israel
Inne i födelsekyrkan
Kommentarer: 1 Skriv kommentar
22 mars 2010 - Betlehem, Västbanken
Födelsekyrkans stjärna
Betlehems murar
Dagens Betlehem är omgivet av en mur, en barriär. Ingen kan lämna staden utan att bli kontrollerad.

Paulus skrev år 60 att Kristus rivit alla skiljemurar mellan människor. Varför bygger vi ständigt upp nya?
22 mars 2010 - Jerusalem, Israel
Jerusalems tempel
En modell av Herodes tempel finns på Israels museum.

Jerusalems tempel uppfördes ursprungligen av Salomo på 900-talet f.kr. Under babyloniernas erövring förstördes templet omkring år 587 f.Kr. Efter att ha återvänt hem från den babyloniska fångenskapen kunde judarna år 515 f.Kr. inviga ett nytt tempel på samma plats där det föregående templet hade stått. Kung Herodes lät under sin regeringstid bygga ut templet och tempelplatsen. Den än idag bevarade Västra muren eller s.k. Klagomuren är en rest från detta tempel där judar samlas för att be och minnas templet som brann ned då romarna belägrat Jerusalem år 70 e.Kr. Sedan romarnas förstörelse av templet år 70 har religiösa judar bett till Gud att tillåta ett tredje tempel att byggas på Tempelberget i Jerusalem.
Kommentarer: 1 Skriv kommentar
The Hall of Remembrance (Yad Vashem)
Yad Vashem är Israels officiella minnesmuseum över de judar som mördades i samband med Förintelsen. Yad Vashem grundades 1953.
23 mars 2010 - Jeriko, Västbanken
Qumran-grotta
På väg till Döda havet ligger qumrangrottorna där man 1947 fann Dödahavsrullarna.

Dödahavsrullarna är verkligen en av de viktigaste arkeologiska upptäckterna som någonsin har gjorts vad beträffar bibliska manuskript. Sommaren 1947 jagade några beduinherdar en bortsprungen get. En av beduinpojkarna kastade en sten ner i en svåråtkomlig grotta för att se om geten hade smitit ner där. Istället hördes ett kras från krossade lerkrukor. Han blev nyfiken och hasade sig ner i grottan och hittade några antika manuskript i krukor (som antagligen hade lagts där 70 e. Kr. på grund av rädslan för den romerska armén). Det torra klimatet hade bevarat manuskripten i 2000 år, ett riktigt mirakel!
Kommentarer: 3 Skriv kommentar
23 mars 2010 - Jerash, Jordanien
Hadrianus Triumfbåge
Jerash, fem mil norr om Amman anses vara en av världens bäst bevarade exempel på hur en romersk stad kunde se ut för 2 000 år sedan. Det första man möter är Hadrianus triumfbåge,som byggdes 129 e. Kr. till kejsar Hadrianus ära.

Jerash är det nutida namnet på den historiska hellensk-romerska staden Gerasa. Gerasa var ett område i det sk Decapolis.
Forum
Forum, den stora, ovala marknadsplatsen ligger i början på huvudgatan med en yta på ca 90 x 80 m
Kommentarer: 1 Skriv kommentar
Till himlen...
Mäktigast av allt är Artemis-templet och de 23 meter höga kolonnerna som trotsade jordskalvet på 750-talet, då staden till stora delar förstördes.
Kommentarer: 1 Skriv kommentar
Hippodromen
Hippodromen, 245 m lång, anses som relativt lite i jämförelse med andra arenor i Romarriket, ca 15.000 åskådare

Hästkapplöpningar runt en hippodrom var antikens Formel 1. Folk älskade hästkapplöpningar. Under nära tusen år tävlades det med tvåspann och fyrspann.
Kommentarer: 4 Skriv kommentar
24 mars 2010 - Amman, Jordanien
Fragment från en av dödahavsrullarna
I Ammans arkeologiska museum finns en fantastisk samling av historiska artefakter.

Dödahavsrullarna är en samling handskrifter som hittats i Qumran. Dödahavsrullarna är 2000 år gamla pergamentbitar. Totalt har skrifter återfunnits i 900 dokument i större och mindre fragment. Av dessa finns skrifter från samtliga av Gamla testamentets bibelböcker utom Ester.
Kommentarer: 2 Skriv kommentar
  1. 1
  2. 2
  3. Nästa