Dag för dag: Resealbumet "Ett par promenader genom Helsingborg" av Gullsing

10 april 2008 - Helsingborg, Skåne, Sverige
Det gör ont när knoppar brister.
Så här långt gången var våren, när vi tog vår promenad hemifrån, genom Slottshagen, nerför Terrasstrapporna till centrum.
Kommentarer: 3 Skriv kommentar
Kärnan nerifrån.
Kärnan byggdes som kungligt bostadstorn i Helsingborgs slott. Det påbörjades omkring 1313. Materialet är av handslaget och hårdbränt tegel. Tornet förföll så småningom till en ruin.
Kärnan renoverades 1893 - 94 med konsul Oscar Trapp, som tillskyndare.
Tornet har 4,5 meter tjocka murar i källaren. Namnet går tillbaka till 1700-talets mitt.
Kommentarer: 1 Skriv kommentar
Rådhuset från landborgen.
Man står uppe vid Kärnan och tittar ut över stan och här syns Rådhuset i bakgrunden.
Terrasstrapporna.
Konsul Oscar Trapp bekostade bygget av trapporna. Bygget på börjades 1900 och invigdes den 12 juni 1903, dagen efter den stora "Industri och slöjdutställningen" i Slottshagen hade öppnats. Invigningen förrättades av kung Oscar den II.
Helsingborg på Medeltiden.
Modellen är en gåva till Helsingborgs stad från Gillet Gamla Helsingborg, en sammanslutning som vårdar och bevarar minnet av gångna tiders Helsingborg.
Helsingörs borgmästare Per Tærsbøl invigde modellen i närvaro av representanter från Helsingborgs stad och Gillet Gamla Helsingborg.
Kommentarer: 3 Skriv kommentar
Helsingborg på Medeltiden
Ingen vet säkert hur staden såg ut omkring år 1400. Men man gissar att den kan ha sett ut ungefär på det här sättet. Reliefen är c:a 12 m2 stor och väger 2 ton. Högreliefen är skapad i gips i Tomas Nordbäcks ateljé på Domsten och sedermera fraktad till Litauen, där gipsförlagan i 15 delar gjutits i brons. Därefter har bitarna sammanfogats, slipats, ciselerats, polerats och avslutningsvis patinerats.
Kandelaber på Stortorget.
Den här kandelabern tändes för första gången på julafton 1897. Då var det gasbelysning, men numer förstås är den elektrifierad.
16 april 2008 - Helsingborg, Skåne, Sverige
En hel dunge med Japanska körsbärsträd.
Detta är en av de tidigare sorterna och finns i en park vid Magnus Stenbocksskolan.
Kommentarer: 2 Skriv kommentar
Maskrosblommor.
Jag kunde inte motstå dessa härliga vackra maskrosor. Se så mjuka och luddiga de är. Maskrosor växer många gånger i stora mängder i backarna och lyser som guld.
Kommentarer: 6 Skriv kommentar
18 april 2008 - Helsingborg, Skåne, Sverige
Årets första Rhododendron.
Mitt i Hälsovägen eller Hälsobacken finns det en hel del Rhododendronbuskar, som lyser i alla möjliga färger. Dessa är mer bleka i färgen, men är de som blommar tidigast. Hälsovägen är infartsvägen från Ängelholmsvägen till Helsingborg. Alltså även från Göteborg och Stockholm.
Kommentarer: 3 Skriv kommentar
Sofiakällan.
Det fanns förr en brunnsanläggning, som kallades för Hälsodalen. Det är Sveriges enda naturliga saltkälla. Den upptäcktes 1890 vid borrning ner till 83 meters djupö "Hälsan" har också en järnhaltig källa. Den kvarvarande anläggningen tillkom 1890. Förr förekom det musik på morgnarna vid källan till förnöjelse till de, som drack brunn där.
Kommentarer: 1 Skriv kommentar
Påsk- och Pingstliljor i backen upp mot landborgen
Helsingborgs centrum ligger nere vid Öresunds vatten och den övre delen av stan kallas för landborgen.
Kommentarer: 3 Skriv kommentar
Vattenspel
Lekande ungdom heter det här konstverket av konstnären Axel Wallenberg. Det ligger mittemot Helsingborgs Konserthus i en vacker park. Det invigdes år 1946.
Kommentarer: 1 Skriv kommentar
Magasinet Kullagatan
Jag har inte fått fram så mycket om magasinet. Men vet att Nordvästra Skånes tidningar har haft sina lokaler där.
Helsingborg Rådhus.
Man utlyste en arkitekttävling år 1889, till ett nytt rådhus i staden. Tävlingen vanns av Alfred Hellerström. Bygget påbörjades 1982 och invigningen hölls 1897. Rådhuset är byggt i Nygotisk stil. Byggnadens klocktorn mäter 65 meter.
I byggnaden håller Helsingborgs kommun sina möten och man kan få borgerlig vigsel och inregistrera partnerskap där.
Magnus Stenbocksstatyn
Statyn utfördes omkring 1900 till minne av slaget vid Helsingborg år 1710. Från början placerades den mitt i Drottninggatan - Järnvägsgatan. Men den flyttades 1959 in på Stortorget.
Åsikterna går isär om Stenbocken stoppar in svärdet i skidan eller drar ut det. Dessutom vill man helst inte se en krigisk gestalt som staty här. Från början var det bara kungar, som avbildades till häst.
Vy över Stortorget mot Kärnan
Här kan man se Terrasstrapporna i bakgrunden med Kärnan uppe på landborgen.
Kommentarer: 1 Skriv kommentar
Sancta Maria Kyrka
I dagligt tal Mariakyrkan. Den på börjades under 1300-talet och blev klar omkring 1410. Tornet byggdes omkring 1500. Den äldsta orgeln installerades unkring 1580 och ersattes 1640 av en ny. Båda orglarna användes av Dietrich Buxtehudes fader, Johannes. Sonen övertog sedan befattningen under de sista åren på 1650-talet.