Dag för dag: Resealbumet "Domkyrkan i Lund." av Gullsing

14 juni 2010 - Lund, Skåne, Sverige
Lunds Domkyrka.
Den uppfördes på 1100-talet sen Lund hade blivit biskopssäte. Den är byggd av sandsten i romansk stil. Kyrkan är helgad åt S:t Laurentius. Under Medeltiden var den säte för Europas största ärkebiskopsdöme.

Tornen kallas i folkmun för Lunna Pågar.
Kommentarer: 5 Skriv kommentar
Stora porten till Domkyrkan.
Här syns det tydligare vad kyrkan är byggd av. Nämligen av sandsten.
Mittskeppet i Domkyrkan.
Det är här som söndagarnas Högmässa firas. Det finns åtta pelare på var sida, som skiljer Mittskeppet från Sidoskeppen på var sida.
Kommentarer: 1 Skriv kommentar
Astronomiska uret. Horologium Mirabile Lundense
Det tillkom ungefär 1424. Det är alltså från 1400-talet. När uret spelar kan man höra In dulci jubilo från kyrkans minsta orgel samtidigt som sex träfigurer, föreställande stjärntydarna och deras respektive tjänare, passerar Maria med Jesusbarnet.

Det spelar varje vardag klockan 12.00 och 15.00. På söndagarna spelar det klockan 13.00 istället för 12, för att inte störa Högmässan.
Kommentarer: 3 Skriv kommentar
Predikstolen.
Den sattes upp 1592 av tysken Johannes Ganssog.
Kommentarer: 1 Skriv kommentar
Orgel.
Det finns hela fem stycken orglar i Domkyrkan.
Högaltaret.
Det invigdes den 1 september 1145 och kyrkan som var helgat åt Sankt Laurentius kunde börja användas då.

(Lite mörk bild, men det gick inte att komma tillräckligt långt fram att blixten skulle kunna lysa upp ordentligt.)
Sjuarmad ljusstake.
Den är tillverkad av brons och är tre och en halv meter hög. Harmen Bonstede i Hamburg i slutet av 1400-talet var den som tillverkade den.
Kommentarer: 1 Skriv kommentar
Ett av fyra lejon.
"Lejonet" finns nertill på den sjuarmade ljusstaken.
Kommentarer: 1 Skriv kommentar
Vacker ljusstake.
Jag vet inte vad den är för nåt. Men gissar att den är en slags ljusstake. Kronan i mitten passar väl nu i kungliga bröllopstider?
Kista i kryptan.
I kistan ligger en dansk biskop, som hette Peder Winstrup. Han var biskop mellan 1638 och 1679. Han blev alltså biskop i Lund, innan Sverige blev tilldelat Skåne i freden i Roskilde, som slöts 1658. Han fick svära trohetsed mot Sverige och fick då sitta kvar som biskop i Lund.
Jätten Finn.
Den mest kända pelaren är den som Jätten Finn klamrar sig fast vid. I en saga sägs att Jätten Finn var med och byggde Domkyrkan. Han slog vad med en präst och om denne inte fick reda på jättens namn, skulle han få ge jätten sina ögon.

Strax innan kyrkan var färdig, kom prästen springande och sa hans namn. Han hade hört en jättekvinna sjunga för sina barn och i sången sjöng hon om jätten Finn.

Då blev Finn så arg att han gick ner i kryptan och tog tag i en pelare, för att riva kyrkan. Men då blev han förstenad och mindre och har suttit fast i pelaren sen dess.

(Allt enligt Wikipedia.)
Kommentarer: 1 Skriv kommentar
Kryptan.
Ordet krypta betyder det fördolda rummet. Halvt under jord, halvt ovan ligger Domkyrkans krypta, i stort sett intakt sedan 1123.

Domkyrkans äldsta altare, huvudaltaret i kryptan, invigdes av Lunds förste ärkebiskop Ascer den 30 juni 1123. Altaret är helgat åt Johannes döparen och alla profeter och patriarker.

Kryptan restaurerades 1845-46.
Kommentarer: 1 Skriv kommentar
Gravvård i kryptan
Mycket sliten gravvård.
Gravvård i kryptan.
Det är en gravvård, som är utskuren av sten. Men det måste ha varit många som har gått på den, så den är mycket sliten liksom den förra. Det finns ingen kvar under gravstenarna. De är flyttade till annan plats.
Pelare med skulptur.
Ibland sägs det vara Jätten Finns fru och barn.
Minnestavla eller epifatium.
Det var svårt att se vilken familj det gällde. Men det var ju vanligt förr, att man hedrade hela familjer, för att kyrkan till exempel hade fått en stor donation.
Ljusbärare.
Där kan man tända och sätta ett ljus för att till exempel hedra någon, som har dött.
Kommentarer: 3 Skriv kommentar
Predikstolen.
Domkyrkans predikstol tillverkades år 1592 av den tyske bildhuggaren Johannes Ganssog.

Predikstolen är gjord av sandsten, kalksten, svart och vit marmor samt alabaster. De fem relieferna föreställer Herdarnas tillbedjan, den första nattvarden, korsfästelsen, uppståndelsen och den helige Andes utgjutande. Vid predikstolens undre del syns två lejontassar och ett ståtfullt lejonansikte med morrande tänder.

(enligt Lunds Domkyrkoförsamling)
Stadshuset.
  1. 1
  2. 2
  3. Nästa