Av en slump upptäckte jag att det fanns bambu att köpa i Sverige (
http://www.transpartner.se ) och min nyfikenhet väcktes. Att inreda med bambu är både annorlunda och billigt. Asiater på besök kommer nog däremot att tro att vi är några fattiga stackare som måste använda oss av detta material =)
I Asien är det väldigt exklusivt med äkta trä, helst nordisk furu. Man ser många exklusiva resorter i tex. Thailand som erbjuder något som liknar våra friggebodar! Vem sjutton åker till Thailand och bor i en friggebod av furu... Det är väl så att vi människor alltid dras till det som är svårtillgängligt. Varför kan vi inte vara nöjda med det vi har? Jag vet inte, jag inreder med bambu!
Sprickbildning
Vi upptäckte att man måste handskas med bambu på ett lite speciellt sätt. Bambu är väldigt känsligt för temperatur,- och luftfuktighetsskillnader.
Det förekommer alltså väldigt ofta sprickbildning då luften inne i sektionerna torkar och luften expanderar. När man tittar på en bambupåle ser man streck med jämna mellanrum, inuti pålen är det som mellanväggar vid dessa streck. För att förebygga sprickbildnig kan man slå ut dessa mellanvägar så att luften kan cirkulera bättre. Räkna dock med att det kommer att bli lite spickor ändå. Jag tycker det hör lite till charmen med dessa sprickor så det stör mig inte.
Såga i bambu
Bambuns yta är väldigt slät och hård och för att kunna såga en snyggt snitt krävs en vass såg, helst med ca. 1 sågtand/mm. Det finns japanska sågar som är utmärkta för detta men det är ganska dyra så ska du inte såga mycket går det bra med sticksåg eller liknande.
Klyva bambupålar
För att klyva en bambupåle använder man sig av en vass kniv och en gummiklubba. Kontrollera noga var klyvningen ska ske, en del pålar är sneda så det gäller att hitta ett centrum som löper genom hela pålen. Man ska alltid klyva från toppen mot botten.
Böja bambu
Böja bambu kan man göra på två sätt, antingen genom att värma ytan som ska böjas i eld och sedan fixera den böjd och kyla med kallt vatten eller så sågar man ur snitt på insida där böjen ska vara. Dock kräver detta sätt att bambuböjen sedan fixeras på något sätt för att behålla den böjda formen.
Underhålla av babu
För att öka livsländen och bevara en snygg yta kan man måla eller betsa pålarna. Tvätta, låt torka och skrapa sedan ytan för bästa fäste innan du målar/betsar med en mjuk trasa eller pensel.
Nu hoppas jag få se många bilder med era egna bambuprojekt!.