Stöd Ukraina

Legustas blogg / Mars 2007

Fredag 16 Mars 2007 - Songkhla
Resealbum: Tips i Thailand
Våldet i södra Thailand slår hårt mot civilbefolkningen. Militärregimen införde i går nattligt utegångsförbud i två distrikt i provinsen Yala. Omkring 140 kvinnliga soldater - både buddhister och muslimer - har fått det svåra och riskabla uppdraget att försöka förhindra fler våldsdåd.

Utrikesdepartementet avråder ifrån icke nödvändiga resor till de fyra provinserna Narathiwat, Yala, Pattani och Songkhla. Ambassaden rekommenderar att resor över den thai-malaysiska gränsen tills vidare bör undvikas.
Svenskar i Thailand tillråds generellt att i hela landet undvika såväl folksamlingar som platser där massmöten eller demonstrationer hålls.

De kvinnliga soldaterna ska genom sitt arbete försöka få civilbefolkningens förtroende och hoppas på så sätt kunna förhindra missbedömningar, som skulle kunna förvärra det redan djupt rotade hatet i muslimska byar mot thailändska säkerhetsstyrkor.
Soldaterna ska även bistå invånare i avlägsna byar med enklare sjukvård och förlossninghjälp.
I Bangkok har polis och militär satt upp övervakningskameror och vägspärrar på utvalda platser.
Förutom utegångsförbudet infördes även förbud i flera distrikt i södra Thailand för civila att bära klädsel som påminner om militär- eller polisuniformer eller inneha kommunikationsradio utan myndigheternas tillstånd.

• 2 000 offer på tre år.

Omkring 2 000 människor har de senaste tre åren dött i ett muslimskt uppror i provinserna Narathiwat, Yala, Pattani och Songkhla, som gränsar till Malaysia. Och våldsdåden har ökat sedan premiärminister Thaksin Shinawatra avsattes i en militärkupp i september förra året.
Måltavlor för det separatistiska våldet är främst poliser, soldater, buddhistmunkar, lärare, civila buddhister och muslimer som betraktas som kollaboratörer med regeringen.
Muslimer och buddhister har den senaste tiden hållit separata demonstrationer och myndigheterna har förstärkt säkerhetstrupperna inför årsdagen av Barisan Revolusi Nasionals (BRN) bildande, en av de största separatistgrupperna i södra Thailand.
Enligt uppgifter i Bangkok Post hade en säkerhetskälla meddelat att BRN-ledaren Masae Useng beordrat 300 unga män, som nyligen utbildats i separatistgruppens träningsläger, att attackera mål i södra Thailand.

• Nio sköts i huvudet på bussen.

I förrgår mördades nio personer i en minibuss på väg från distriktet Betong i provinsen Yala till staden Hat Yai i grannprovinsen Songkhla. Träd hade lagts ut för att spärra vägen. När bussen saktade in började beväpnade män, som legat i bakhåll, skjuta och bussen körde av vägen.
- Männen gick sedan på bussen och sköt passagerarna i huvudet på mycket nära håll, sade en av polischeferna.
I tisdags sköts en 61-årig buddhist ihjäl i Yala. Han deltog i ett begravningsfölje. I förra månaden drabbades Yala, Narathiwat och Pattani av en rad samordnade bombdåd, nio människor dödades och 44 skadades.
Två personer fick nyligen halsarna avskurna. Det har hänt tidigare och vissa bedömare anser att våldet inspirerats av extremister i Irak. Men ingen grupp har tagit på sig de senaste attackerna.

• Knarkhandel över gränsen till Malaysia.

Kriminella i området försörjer sig på vapen- och narkotikahandel över gränsen till Malaysia och den thailändska regeringen ansåg tidigare att det var denna grupp som stod för det mesta våldet.
Många muslimer anser att de är diskriminerade i det i huvudsak buddhistiska Thailand. Den separatistiska kampen har på senare år fått en allt mer islamistisk framtoning och polisen skyller de senaste våldsdåden på muslimska separatister.
- Händelsen visar att det finns människor som försöker orsaka splittring, sade den thailändske premiärministern, general Surayud Chulanont vid en presskonferens.
Efter attacken mot minibussen drabbades en moské av ett bombdåd i samma distrikt, minst elva personer skadades. Samtidigt utsattes en teservering för en granatattack. Tre män dog och över tio personer skadades. Samtliga offer var muslimer.
- Moskébombningen är ett försök att ställa muslimer mot buddhister, sade polischefen Apirat Sangkhao i distriktet Yaha till nyhetsbyrån AP.
Polischefen sade också att bombattentatet mot moskén inträffade i en by där invånarna inte samarbetar med upprorsmännen, som annars har stort inflytande i distriktet.

• Bakgrund: Muslimsk kamp för frihet från buddhistisk stat.

De flesta av Thailands 63 miljoner invånare är buddhister, fyra procent är muslimer. I de tre sydligaste provinserna Narathiwat, Yala och Pattani är muslimerna i majoritet. Området ingick i det malajiska furstendömet Pattani och annekterades av Thailand (Siam) i början av 1900-talet. Sedan dess har en väpnad kamp för en utbrytning från det buddhistiska Thailand pågått. Den senaste våldsvågen inleddes i januari 2004.
Kulturellt har den muslimska befolkning nära band till Malaysias malajiska majoritet och många talar en lokal dialekt av språket malaj. Vissa grupper strävar efter att införliva regionen med Malaysia, andra vill upprätta en självständig islamisk republik.
Lördag 3 Mars 2007 - Palawan
Resealbum: Östra Asien
Palawan - Ett lite jobbigare paradis.

Filippinerna är landet som har lika vackra paradisstränder som de mer kända grannländerna i Sydostasien, men de är lite jobbigare att ta sig dit. Så vill du slippa att trängas med andra västerläningar skall du överväga en resa till Palawan.

De flesta turister väljer att åka till Boracay, som är Filippinernas största semesterort. Trevligare och mer orört är provinsen Palawan, söder om Manila. Här är turistrycket lågt och stränderna och öarna paradisiskt vackra. Malapasqua och Bohol är också två alternativ, men som har lite fler turister.

UD avråder från resor till Mindanao i söder, där muslimska separatister krigar mot regeringen. I övrigt bör du vara påläst och ta del av UD:s reserekommendationer innan avresa. Manila har några områden som är olämpliga att röra sig, till exempel området kring Smokey Mountain. Håller du dig till centrala Manila är det generellt inga problem med säkerheten, men var som alltid uppmärksam. Det finns inga specifika öar som man kan säga är “tsunamisäkra”.

Boende
http://www.filippinernahotell.se

Öarna i Palawan
Som ligger längst västerut i Filippinernas örike som noga räknat består av 7 107 öar. Havet är närvarande överallt med namn som Sydkinesiska sjön i väster och Suluhavet i öster. Borneo i söder är närmaste granne. Puerto Princesa, det sensuella namnet på huvudorten i Palawan, påminner om att det spanska inflytandet efter drygt 300 år som spansk koloni fortfarande är stort på Filippinerna.

Enligt filippinska turistmyndigheter är Palawan ett ekologiskt paradis, och naturreservatet El Nido i norr den allra mest sällsamma juvelen i kronan.

Inom ett område stort som halva Hisingen lär det finnas närmare 1 000 olika fiskarter, över hundra olika fågelarter och fem olika arter av havssköldpaddor, varav tre är utrotningshotade.

Kalkstensklippor som påminner om buketter av broccoli i kolossalformat reser sig ur det blågröna havet, och varje ö kantas av vaniljgula, öde stränder. Inte en burk med läskeblask så långt ögat når – det är inte så konstigt att flera länder inklusive Sverige har valt att förlägga tv-inspelningen av sitt eget Robinson just här.

Havet skimrar i turkost och djupblått och badbåten med plats för sisådär 20 passagerare tycks sväva fram mellan obebodda öar. Snorkling och dykning i Palawan är i världsklass och även beresta dykare ombord imponeras av den färgstarka mångfalden under ytan. Vattnet är varmt, 30 grader, och sikten är god, över 30 meter. Dessutom är prislappen för ett dyk lägre, runt 20 dollar för en timme, jämfört med många andra ställen i Asien.

Filippinerna är landet som har lika vackra paradisstränder som de mer kända grannländerna i Sydostasien, men de är lite jobbigare att ta sig dit. Så vill du slippa att trängas med andra västerläningar skall du överväga en resa till Palawan.

Det är ett fantastiskt landskap som träder fram utanför mitt fönster. Bussen slingrar sig upp för de branta serpentinvägarna och hade det inte varit för den regnskogsliknande vegetationen hade man kunnat tro att man var i Alperna.

Vi är på väg till El Nido i Palawan. Tidigt lämnade vi huvudstaden Puerto Princessa och styrde mot paradiset El Nido. Jag njuter av resan men det är jag nog ensam om. Det är bara jag och min bror som är västerlänningar på bussen. Vi sitter tillsammans med lokalbefolkningen som inte riktigt ser ut att uppskatta resväskan, utan föredrar pappkartonger eller att bara ha grejerna löst liggande i påsar. Det är trångt och skakigt och hade det inte varit för den senaste timmens regnande hade det här varit en enkel resa. Men nu har vägen spolats bort och tittar man ut genom fönstret ser man att efter väggrenen stupar det 50-100 meter ner i en ravin. Bussen har stora problem med att styra i lervällingen och man vill ogärna att bussen skall glida av vägen...

Men som vanligt löser sig allt i Filippinerna och efter ett tag ser vi El Nidos mytomspunna skärgård blotta sig där framme. El Nido är en lagom liten och lugn stad. Det finns en stor strand som är okej men inte mer. Det är för skärgården utanför staden som man rest hit för. Vi tar oss ut på en tur med båt och guide för att i lugn och lagom takt boka av den en paradisstranden efter den andra. Vattnet är kristallklart och stränderna gräddvita och med otroligt len sand. Det är precis så vackert som bara ett redigerat vykort kan vara! Våran guide dukar sedan upp en fantastisk lunch direkt på beachen som består av nygrillad fisk och kyckling.

Det finns tre stycken förbestämda rutter som man kan åka ut på. Vi åker på alla tre men varje gång vill guiden ta med oss till sitt eget favoritställe, något vi inte har något emot. Det finns gått om boende på El Nido. Prisklassen ligger från 500-1000 pesos. Nästan alla resorter ligger utmed stranden. Det finns även ett par restauranger som drivs av västerlänningar. En dem är Full House som drivs av ett svenskt par. De serverar bara svensk mat om du nu skulle vara sugen på det.

Efter fem fantastiska dagar tar vi båten förbi vykortsön Cacnipa Island innan vi kommer till Sabang och Underground river. Underground river är en flod som löper 8km in i ett berg och du kan få åka kanot en till två kilometer in i berget. Det är egentligen inte speciellt märkvärdigt. Stranden i Sabang är vacker och stor och bred. Det finns några få mysiga resorter att bo på. Prisklassen ligger på ca 300-500 pesos.

Från Sabang tar vi bussen tillbaks till Puerto Princessa, en helt klart lugnare resa den här gången. I Puerto slappnar vi av med en drink och drömmer oss tillbaks till vykortsstränderna i El Nido.

Det finns många sätt att resa till Palawan. Du kan flyga till Puerto Princessa från Manila med ett flertal bolag. Priserna varierar beroende vilket bolag du väljer. Cebupacific är ett säkert och prisvärt bolag. De har flighter t&r Manila - Puerto Princessa för 3600 pesos. Har du råd så kan du flyga Seair från Manila till Busuanga eller El Nido från Manila. Men räkna med priser om 6000 pesos. Buss resa till El Nido från Puerto Princessa kostar ca 300 pesos.

Måste säga att billigaste sättet att ta sig hit är helt klart båt från Manila. Antingen http://www.superferry.com.ph eller http://negrosnavigation.ph
Detta om man inte verkligen vill snåla, då tar man cargoship istället..

Nedan följer några länkar till bolag som flyger till Palawan.

http://www.flyseair.com
http://www.cebupacificair.com
http://www.philippineairlines.com

Skribent: Stefan
Källa: http://www.backpacking.se/ReadArticle.asp?ArticleId=712&SubMenu=2